http://www.tvxs.gr/news/sci-tech/%CE%AD%CE%BC%CF%86%CF%85%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF Ο ανθρώπινος εγκέφαλος πυροδοτεί αυτόματες αντιδράσεις απέναντι σε όσους αρνούνται να μοιραστούν δίκαια π.χ. ένα χρηματικό ποσό, καθώς σύμφωνα με νέα σουηδική επιστημονική έρευνα διαθέτει έμφυτους μηχανισμούς δικαιοσύνης.
Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Νευροεπιστήμης του διάσημου Ινστιτούτου Καρολίνσκα και της Σχολής Οικονομικών της Στοκχόλμης πραγματοποίησαν πειράματα με 35 εθελοντές, που αφορούσαν «παίγνια» οικονομικής δικαιοσύνης. Οι εθελοντές ήταν χωρισμένοι σε ζευγάρια στα οποία ο ένας εκ των δύο ήταν άδικος στη μοιρασιά χρημάτων. Κατά τη διάρκεια του πειράματος κατέγραφαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις τους μέσω της τεχνικής της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI).
Τα αποτελέσματα του πειράματος απέδειξαν επιβεβαιώνοντας την καθολική ανθρώπινη αντίδραση οτι η συμπεριφορά των ατόμων είναι επιθετική απέναντι σε όσους φέρονται άδικα και με τρόπο βλαπτικό για την ομάδα, και κατ’ επέκταση την ευρύτερη κοινωνία.
Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες ο προμετωπιαίος φλοιός και η «νήσος» του εγκεφάλου ήταν γνωστές ως οι περιοχές που ελέγχουν την ικανότητα ανάλυσης, λήψης και αξιολόγησης των οικονομικών αποφάσεων. Νέα έρευνα όμως έδειξε οτι η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τις γρήγορες οικονομικές αποφάσεις και τις αντιδράσεις σε αυτές, είναι η αμυγδαλή, περιοχή που ελέγχει επίσης τα αισθήματα φόβου και θυμού. Το αίσθημα οικονομικής δικαιοσύνης δηλαδή πηγάζει από την ίδια περιοχή όπου εδράζουν τα πιο δυνατά και βαθιά συναισθήματα του ανθρώπου.
Οι ερευνητές για την ολοκλήρωση της μελέτης τους έδωσαν σε κάποιους απ΄τους εθελοντές αγχολυτικό φάρμακο ενώ σε άλλους εικονικό (πλασέμπο). Όσοι πήραν το πραγματικό ηρεμιστικό δέχονταν πιο εύκολα την άδικη κατανομή των χρημάτων κατά τη διάρκεια των πειραμάτων καθώς εμφάνιζαν μικρότερη ενεργητικότητα στην αμυγδαλή συνεπώς είχαν κατευναστεί οι άμεσες συναισθηματικές αντιδράσεις τους. Παρόλα αυτά εξακολουθούσαν να θεωρούν άδικη τη μοιρασιά.
Οι υπόλοιποι εξακολουθούσαν να έχουν έντονη επιθετική αντίδραση προς τους «άδικους» της μοιρασιάς καθώς η αμυγδαλή του εγκεφάλου τους λειτουργούσε κανονικά. Παρατηρήθηκε μάλιστα οτι οι άνδρες ήταν πιο επιθετικοί κατά της οικονομικής αδικίας απ΄τις γυναίκες.