Αναγκαία η μεταναστευτική πολιτική που θα σέβεται ντόπιους και ξένους
Δεν φταίνε τα...παγκάκια
Ελεγχόμενη μετανάστευση και μηχανισμοί ενσωμάτωσης θα πρέπει να είναι οι άξονες της μεταναστευτικής πολιτικής του κράτους για να ευημερήσει ο τόπος και να εκλείψει ο ρατσισμός
Πού μπορεί να οδηγήσει η ξενοφοβία και ο ρατσισμός; Στη Λάρνακα μπορεί ακόμη και σε παραλογισμό. Εκπρόσωπος του Δήμου Λάρνακας, πόλης όπου συγκεντρώνονται πολλοί αιτητές πολιτικού ασύλου από Ιράκ και Παλαιστίνη, ανέφερε χθες ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι, αν και δεν παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα από μετανάστες, εντούτοις, Λαρνακείς καταγγέλλουν οχλαγωγία σε συνάξεις τους. Ο κ. Αλέξης Μιχαηλίδης είπε ότι Λαρνακείς ζήτησαν όπως αφαιρεθούν από πλατεία παγκάκια και φωτισμός, για να απωθούνται οι...ξένοι. Παρατήρηση που προκάλεσε τη διαμαρτυρία της βουλευτού Στέλλας Κυριακίδου, ακόμη και που ο Δήμος κατέγραψε μια τέτοια εισήγηση! Και τα...χειρότερα για τους ξενοφοβικούς έπονται...
Το εν τρίτον ξένοι
Σύμφωνα με τις δημογραφικές προβλέψεις της Eurostat, σε 20-25 χρόνια ο πληθυσμός της Κυπριακής Δημοκρατίας (ελεγχόμενα εδάφη) θα ανέλθει στο 1,1 εκ. και η καθαρή ροή μεταναστών θα είναι γύρω στις 400 χιλιάδες (επιπλέον των περίπου 170 χιλιάδων νόμιμων και παράνομων που διαβιούν ήδη στην Κυπριακή Δημοκρατία). Αυτό αναφέρεται σε σημείωμα που δόθηκε χθες από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων στην Επιτροπή, που συγκλήθηκε για να εξέτασε τα δικαιώματα και πιθανά προβλήματα που δημιουργούνται από τη συγκέντρωση οικονομικών μεταναστών σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, αλλά και τρόπων αντιμετώπισής τους. Το σημείωμα καταλήγει ότι διαχείριση της σημερινής μεταναστευτικής πρακτικής αντιμετωπίζεται μέσα σε ένα πλαίσιο πολιτικού συναισθηματισμού, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά κριτήρια, όπως η αντοχή της οικονομίας, το αξιακό σύστημα της κοινωνίας, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, καθώς επίσης και η μονόπλευρη κοινωνικοπολιτισμική επιβάρυνση τών μη προνομιούχων στρωμάτων της κοινωνίας. Για να χαραχτεί μια μεταναστευτική πολιτική χρειάζονται δύο πυλώνες, αναφέρει η Αρχή: Η ελεγχόμενη μετανάστευση και μηχανισμοί ενσωμάτωσης.
Οι λύσεις
Το ότι υπάρχει μεταναστευτικό ρεύμα, ραγδαίο μάλιστα προς την Κύπρο, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Μετανάστες, νόμιμοι ή παράνομοι, θα υπάρχουν και πρέπει να τους σεβόμαστε, ανέφερε η βουλευτής κ. Ρούλα Μαυρονικόλα. Εξάλλου, καλύπτουν διάφορες ανάγκες σε επαγγελματικούς τομείς. Τι κάνει λοιπόν η Πολιτεία; Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, Δήμοι και Κοινότητες, ζητούν τη συμβολή του κράτους για καλύτερο συντονισμό, ως προς τον έλεγχο του μεταναστευτικού ρεύματος. Η δήμαρχος Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου, ζήτησε όπως πάψει πλέον το θέμα να αντιμετωπίζεται τοπικιστικά, αναφερόμενη στα τεκταινόμενα στην παλιά Λευκωσία. Η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρθηκε στη σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία για πρώτη φορά θα χαράξει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, για να πάρει λίγη ώρα αργότερα απάντηση από τον εκτελεστικό διευθυντή της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, ότι αυτή η Επιτροπή δεν έχει συνέλθει ακόμη. Βεβαίως, η κ. Ηλιάνα Νικολάου παρέπεμψε και σε πολλές εκθέσεις της, όπου δίνονται λύσεις και εισηγήσεις σε μεταναστευτικά προβλήματα.
Έμειναν στα ΆΆθαΆΆ
Οι πέραν των 15 καλεσμένων που πήραν τον λόγο μονολόγησαν για δυόμισι ώρες, αφήνοντας έτσι μόλις δέκα λεπτά στους βουλευτές να τους θέσουν ερωτήματα, τα οποία μάλιστα θα απαντηθούν σε επόμενη συνεδρία. Μεταξύ αυτών θα που ειπώθηκαν χθες σημειώνουμε τη λειτουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Μεταναστών. Μεταξύ των αναμενόμενων απαντήσεων σημειώνουμε το «πώς πατάσσεται η παράνομη κερδοσκοπική βιομηχανία που κτίζεται στην πλάτη των μεταναστών».
ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ
Κωδικός άρθρου: 906781
ΠΟΛΙΤΗΣ - 04/11/2009, Σελίδα: 21