Εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες που καταφεύγουν στην Κύπρο, αναζητώντας άσυλο και καταφύγιο από πολεμικές συρράξεις και διώξεις, καταλήγουν να κρατούνται από τις αρχές του νησιού, κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έκθεση «Τιμωρία χωρίς έγκλημα: Κράτηση μεταναστών και αιτητών άσυλο στην Κύπρο», εξετάζει τις ελλείψεις στο κυπριακό Δίκαιο και στην πρακτική που ακολουθείται, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση των δικαιωμάτων των παράνομων μεταναστών και αιτητών ασύλου.
Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τις αρχές της Κύπρου να εναρμονίσουν τη νομοθεσία της χώρας σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική.
Προστίθεται ότι σύμφωνα με τον Γιώργο Κοσμόπουλο, εμπειρογνώμονα της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κύπρο, οι κυπριακές αρχές παραβιάζουν ηθελημένα το Διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο, όταν κατακρατούν παράνομους μετανάστες χωρίς να εξετάζουν εναλλακτικά μέτρα και να αποδεικνύουν ότι η κράτησή τους είναι πράγματι αναγκαία.
Οι περισσότεροι, συνεχίζει η ανακοίνωση, κρατούνται για μήνες ή και χρόνια, σε άθλιες συνθήκες και χωρίς πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Επίσης, προστίθεται, οι μετανάστες δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της κράτησής τους, λόγω της έλλειψης δωρεάν παροχής νομικής βοήθειας.
Σε πολλές περιπτώσεις, συμπληρώνεται, οι Αρχές αρνούνται να ελευθερώσουν άτομα, ακόμη και στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει την απελευθέρωσή τους.
Ακόμη αναφέρεται ότι αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία επισκέφθηκε στα μέσα Ιουνίου τις Κεντρικές Φυλακές και αστυνομικούς σταθμούς δεν κατέγραψε καμιά σημαντική βελτίωση στις ανθυγιεινές συνθήκες συνωστισμού, οι οποίες, όπως αναφέρεται, επιδεινώνονται από τη ζέστη.
Επίσης, προστίθεται ότι κάποιοι από τους αιτητές ασύλου παραμένουν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αίτησής τους ενώ η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι υπάρχουν περιπτώσεις απέλασης αιτητών, ενόσω η αίτησή τους εκκρεμούσε ενώπιον του Ανωτάτου.
Η οργάνωση αναφέρει ότι κάθε διαταγή για κράτηση θα έπρεπε αυτομάτως να ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά και την αναγκαιότητα της από δικαστήριο και να συνοδεύεται από επαρκή προσφορά νομικής βοήθειας.
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=219524&-V=articles