http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=217177&-V=articlesΣτις 6/4/2012 θα εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας για τις κατηγορίες εναντίον του επικεφαλής της ΚΙΣΑ Δώρου Πολυκάρπου για οχλαγωγία, σχετικά με τα επεισόδια στη Λάρνακα στις 5 Νοεμβρίου του 2010.
Χθες, εισαγγελία και υπεράσπιση έκαναν τις τελικές τους αγορεύσεις. Πάντως, το γεγονός απασχόλησε ακόμα και την έγκυρη βρετανική εφημερίδα «Guardian», συντάκτης της οποίας υποστηρίζει πως η συμπεριφορά των αρχών «εγείρει ερωτήματα για την στάση (σ.σ. πιθανότατα εννοεί την ανοχή) των αρχών έναντι στις ακροδεξιές ομάδες». Ο Τζέιμς Μακέι προσθέτει δε πως «οι αρχές χρησιμοποιούν τις δικαστικές διαδικασίες για απαγόρευση των διαδηλώσεων».
Ο δημοσιογράφος εξιστορεί στη συνέχεια πως «ο πληθυσμός της Κύπρου κατάφερε σε δύο δεκαετίες να εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον ποικιλόμορφους της ΕΕ, κυρίως χάρη στις μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή νομοθεσία στις αρχές της δεκαετίας του ’90». Ο Μακέι σημειώνει πως οι αλλοδαποί εργαζόμενοι αποτελούν το 20% του εργαζόμενου πληθυσμού, ενώ αυτοί που προέρχονται από τρίτες χώρες εργοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά ως οικιακοί βοηθοί και ανειδίκευτοι εργάτες. «Αυτοί οι τομείς έχουν αρκετά χαμηλότερο κατώτερο μισθό και οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν ελάχιστη νομική προστασία στα δικαιώματά τους», τονίζεται στον «Guardian».
Ο Μακέι προσθέτει πως «αναπόφευκτα οι γηγενείς Κύπριοι αποφεύγουν αυτά τα επαγγέλματα, με συνέπεια τη δημιουργία μιας κατώτερης τάξης, η οποία συχνά γίνεται αντικείμενο ρατσιστικής κακοποίησης και επιθέσεων, αλλά και προκατάληψης από εργοδότες και δημοσίους υπαλλήλους». Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «στην παρούσα συγκυρία, αυτές οι ομάδες στοχοποιήθηκαν και από λαϊκιστές πολιτικούς, καθώς και νεοσύστατες ακροδεξιές οργανώσεις, όπως το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), του οποίου τα σύμβολα μιλούν από μόνα τους».
Ο Βρετανός δημοσιογράφος καταγράφει στη συνέχεια τους στόχους της ΚΙΣΑ, «η οποία ιδρύθηκε το 1998 για να καταπολεμήσει τις ρατσιστικές διακρίσεις, να προωθήσει την πολυπολιτισμικότητα και να παράσχει νομική υποστήριξη σε μετανάστες και πρόσφυγες», και υπενθυμίζει τα γεγονότα της 5ης Νοεμβρίου του 2010, τα οποία χαρακτηρίζει «μια προσχεδιασμένη επίθεση κουκουλοφόρων, οι οποίοι μαχαίρωσαν έναν Τουρκοκύπριο μουσικό». Υπενθυμίζει πως ουδεμία επίσημη έρευνα έχει γίνει για την αποτυχία της περιφρούρησης των εκδηλώσεων. «Αντ’ αυτού, η αστυνομία συνέλαβε εφτά ανθρώπους που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, αλλά κανέναν ακροδεξιό», επισημαίνει, χαρακτηρίζοντας την απόφαση δίωξης του κ. Πολυκάρπου «καθαρά πολιτική».
Τη δίωξη καταδίκασαν επίσης διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως και το δισταγμό των κυπριακών αρχών να συναντηθούν μαζί τους. «Ακόμα χειρότερα, μια πραγματική ευκαιρία αντιμετώπισης της αυξανόμενης τάσης ακροδεξιού ρατσισμού χάνεται», καταλήγει ο Μακέι.
Το εκτενές άρθρο του «Guardian» μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/mar/13/cyprus-political-racism-doros-polycarpou?INTCMP=SRCH