Η κατάληψη και η δημιουργία του Κοινωνικού Κέντρου "Το Φανάρι του Διογένη"
"Φέτος τα Χριστούγεννα αναβάλλονται, πείτε χρόνια πολλά στον Αλέξη". Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα των παιδιών της κατάληψης - κοινωνικού κέντρου "Το φανάρι του Διογένη", που έκαναν έντονη την παρουσία τους τις τελευταίες βδομάδες στους δρόμους της Λευκωσίας, με τις πορείες αλληλεγγύης προς τους Έλληνες νέους. Η δράση τους, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στις πορείες, καθώς διενεργούν και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις με στόχο μια κοινωνία πιο ελεύθερη, μακριά από οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης και ρατσισμού. Ο "Π" συναντήθηκε με τα παιδιά της κατάληψης, τα οποία δεν θέλησαν να δώσουν ονόματα ή να φωτογραφηθούν και είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί τους.
Ερώτηση: Από πότε χρονολογείται η ύπαρξη αντιεξουσιαστικού χώρου στην Κύπρο;
Απάντηση: Χρονολογείται στα μέσα της δεκαετίας του '80, με την ύπαρξη αναρχικών ομάδων σε Λεμεσό και Λάρνακα. Στη Λεμεσό, μάλιστα, κυκλοφορούσε ένα ετήσιο περιοδικό, "Το Τρένο", που διέκοψε την κυκλοφορία γύρω στο 1996. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε ο "Πυρήνας", γνωστός από τη συμμετοχή του σε όλες τις πορείες στις Βάσεις Ακρωτηρίου. Το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό κέντρο στη Λευκωσία δημιουργήθηκε το 2003, με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και ονομαζόταν "Καρτάζ". Κύριος σκοπός του ήταν να φέρει κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, εντός του συμβολικού χώρου της Παλιάς Λευκωσίας. Μάζευε άτομα διαφόρων τάσεων της Αριστεράς, χωρίς να θέλει να εκφέρει πολιτικό λόγο. Λόγω κάποιων διαφωνιών, το "Καρτάζ" έκλεισε το 2006.
Κάπου εκεί δημιουργήσαμε την Αυτόνομη Δράση Αντιεξουσιαστών (ΑΔΑ), που συμμετείχε στις διαδηλώσεις υπέρ της διάνοιξης της Οδού Λήδρας και έκανε διάφορες κινητοποιήσεις, με στόχο την αποχή από τις Προεδρικές του 2008, μια πρωτοφανής κίνηση για τα κυπριακά δεδομένα. "Το φανάρι του Διογένη" λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες από άτομα της ΑΔΑ.
Ερώτηση: Ποιοι οι στόχοι του "Φαναριού"; Βρίσκετε ανταπόκριση;
Απάντηση: Έχουμε στόχο μια κοινωνία πιο ελεύθερη και δικαιότερη, μακριά από οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης και ρατσισμού. Πιστεύουμε ότι μετά τα γεγονότα στην Ελλάδα, υπάρχει μια πρωτοφανής συσπείρωση στον αντιεξουσιαστικό χώρο και για πρώτη φορά είχαμε τόσο μαζικές πορείες στην Κύπρο. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις πορείες αυτές συμμετείχαν άνθρωποι από διάφορες οργανώσεις, όπως η ΓΙΟΥΡΕ (Νεολαία κατά του Εθνικισμού), η "Ανατροπή" και η "Εργατική Δημοκρατία". Δυστυχώς, έπρεπε να χαθεί η ζωή ενός παιδιού για να συμβεί αυτό, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό ήταν μόνο η αφορμή. Προτεραιότητά μας τώρα είναι η διατήρηση αυτής της συσπείρωσης και η ενδυνάμωση του κινήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιούμε κάθε Παρασκευή διάφορες προβολές και κάθε Σάββατο κοινωνικές εκδηλώσεις και συναυλίες, για να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά στο "Φανάρι". Επίσης, διεξάγονται καθημερινά μαθήματα τέχνης. Καλούμε τον κόσμο να δει την κατάληψη ως ένα λαϊκό στέκι, όπου μπορεί ο καθένας να πιεί τον καφέ του και να συζητήσει ό,τι τον απασχολεί. "Το φανάρι του Διογένη" είναι αυτοδιαχειριζόμενο και λειτουργεί μέσω εισφορών, χωρίς οποιοδήποτε κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη και η διαφαινόμενη εξέγερση στην Ελλάδα, μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την Κύπρο;
Απάντηση: Ελπίζουμε. Σίγουρα φαίνεται να υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον για τη δράση μας τώρα, αφού ακόμα και μη πολιτικοποιημένα άτομα έχουν προσεγγίσει το κοινωνικό κέντρο και θέλουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις πορείες αλληλεγγύης: 08+09/12 στη Λευκωσία, όπου έγιναν και δυο συλλήψεις, 10/12 στη Λεμεσό και 18/12 ξανά στη Λευκωσία, όπου συνελήφθη ξανά ένα από τα δυο άτομα, χωρίς κανένα λόγο και του προσήχθησαν ψευδείς κατηγορίες. Οι αστυνομικοί είπαν ότι τον αναγνώρισαν από τα καφέ παπούτσια. Κάτι σαν τα πράσινα All Star στη Θεσσαλονίκη.
Ερώτηση: Υπάρχει επικοινωνία με τους εξεγερμένους στην Ελλάδα;
Απάντηση: Εννοείται πως υπάρχει. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διαβεβαιώσουμε τους συντρόφους ότι είμαστε δίπλα τους και υποστηρίζουμε τον αγώνα τους. Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους συλληφθέντες εξεγερμένους και να ζητήσουμε την άμεση απελευθέρωσή τους.
Επίσης, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο επικοινωνίας με αντιεξουσιαστές από τη Μέση Ανατολή και ειδικότερα την Παλαιστίνη, το Λίβανο, το Ισραήλ και την Τουρκία.
Ερώτηση: Δίαυλος με τα κατεχόμενα υπάρχει; Έχετε κάποια άποψη για το Κυπριακό;
Απάντηση: Έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές με Τ/Κ συντρόφους, αλλά δυστυχώς το πεδίο δράσης τους είναι περιορισμένο, λόγω του στρατού. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εκδιωχθεί από το καθεστώς, ακόμα και για διανομή φυλλαδίων.
Στο Κυπριακό, όλοι συμφωνούμε πως η λύση πρέπει να είναι στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και στο ότι κανένα ξενόφερτο σχέδιο δεν μπορεί να επανενώσει την πατρίδα μας. Η λύση πρέπει να βρεθεί από τη βάση.
Ερώτηση: Πώς αντιμετωπίζεται η κατάληψη από τους περίοικους;
Απάντηση: Οι σχέσεις μας με τους γείτονες είναι άριστες. Δεν μας έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, όπως ούτε κι εμείς. Εξάλλου, είναι η γειτονιά τέτοια, που επιτρέπει "αποκλίνουσες" συμπεριφορές (που λέει και ο Κούγιας), καθώς οι περίοικοι είναι κυρίως εργάτες, τεχνίτες και αλλοδαποί. Πιστεύουμε ότι είμαστε η μόνη μορφή ριζοσπαστικού λόγου στο νησί και το πεδίο επικοινωνίας με αυτούς τους ανθρώπους είναι ευρύ. Είχαμε και κάποιες συναντήσεις μαζί τους, ειδικότερα με τους μετανάστες, για το πώς μπορούν οι ίδιοι να οργανωθούν καλύτερα με στόχο την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση ρατσιστικών κρουσμάτων.
Ερώτηση: Έχετε υπόψη σας τέτοια κρούσματα; Εσείς αντιμετωπίσατε οποιαδήποτε προβλήματα στο κοινωνικό κέντρο;
Απάντηση: Έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα ρατσιστικής βίας στην περιοχή, αλλά έχουμε την εντύπωση πως δεν είναι από συνειδητοποιημένες ακροδεξιές οργανώσεις, αλλά απορρέουν από το γενικό κλίμα ξενοφοβίας που υπάρχει στη χώρα μας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ότι "για την ανεργία στην Κύπρο φταίνε οι αλλοδαποί και οι Τ/Κ". Αυτό προκαλεί γέλιο. Πόσοι Ε/Κ θα δέχονταν σήμερα να δουλέψουν σε οποιαδήποτε χειρωνακτική εργασία; Φθάσαμε σε σημείο οι σπουδές να γίνονται με το ζόρι, το μεταπτυχιακό να μη σημαίνει τίποτα και να μη δουλεύει κανείς αυτό που έχει σπουδάσει ή που γουστάρει. Πόσω μάλλον, να σπουδάζεις κάτι που δε σου αρέσει, απλά "για να βρεις δουλειά".
Εμείς είχαμε δεχτεί κάποιες επιθέσεις από άτομα της "Χρυσής Αυγής" και της ΕΦΕΝ στο "Καρτάζ", όπου χτυπήθηκε - μεταξύ άλλων - με πτυσσόμενο ρόπαλο ένα ανήλικο κορίτσι. Εδώ (προς το παρόν) γίναμε αποδέκτες κάποιων απειλών, τίποτα περισσότερο. Δε μας πτοεί το γεγονός.
Σαν επίλογο, τα παιδιά του κοινωνικού κέντρου μας είπαν τα εξής: "Θέλουμε ο κόσμος να καταλάβει ότι οι αντιεξουσιαστές δεν είναι απλοί χούλιγκαν που φοράνε κουκούλες και σπάνε ό,τι βρουν μπροστά τους. Έχουμε πλήρη συνείδηση των πράξεών μας και δεν είμαστε υπέρ της βίας. Είναι όμως η έσχατη λύση, για να μπορέσουμε να αφυπνίσουμε το λαό, που μένει θεατής των εξελίξεων".
Ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Φαναριού μπορείτε να έχετε από το ιστολόγιο:
http://squatofcyprus.blogspot.com αλλά και από το ιστολόγιο της ΑΔΑ:
http://adakiprus.blogspot.com.ΓΡΑΦΕΙ Ανδρέας Ριρής
Κωδικός άρθρου: 843571
ΠΟΛΙΤΗΣ - 27/12/2008, Σελίδα: 4
Πηγή:
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=843571&-V=articles&-p