Η ΟΠΑΔΕ (Ομάδα Προστασίας Αιωνόβιων Δένδρων) καταγγέλλει την εγκληματική εκκοπή εκατοντάδων Κυπαρισσιών που κοσμούσαν επί δεκαετίες την περιοχή του Παρισσινού στην Λευκωσία. Η διάνοιξη της λεωφόρου Αγίου Προκοπίου, παρά τα φώτα του Απολλώνιου, στάθηκε η αφορμή για να σφαγιαστούν την περασμένη Κυριακή σημαντικές συστάδες Κυπαρισσιών, ξεγυμνώνοντας ακόμη περισσότερο την πρωτεύουσα και την ψυχή των κατοίκων της από τους πράσινους πνεύμονες της.
Οι εισηγήσεις και οι φωνές από κατοίκους και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις δεν εισακούστηκαν για άλλη μια φορά. Το τσιμέντο και η άσφαλτος είναι πολύ πιο σημαντικά από τα Κυπαρίσσια, τα πουλιά και τους μικροοργανισμούς που συντηρούν αυτές οι ιδιαίτερες συστάδες δένδρων. Αγνοούν επίσης οι αρμόδιοι την μαεστρία με την οποία φυτεύτηκαν αυτά τα δένδρα, σε διπλές παράλληλες γραμμές, σε απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ εκάστου των Κυπαρισσιών, για να μπορούν έτσι να λειτουργούν αποτελεσματικά ως ανεμοθραύστες και παράλληλα ως περίφραξη.
Όλα αυτά γίνονται γιατί οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Συγκοινωνιών προτιμούν καθώς φαίνεται τις εύκολες λύσεις, να κόβονται δηλαδή τα δένδρα, να μειώνεται ο ζωτικός τους χώρος και να μεγαλώνουν οι δρόμοι. Όχι κύριοι, οι επιστημονικές ικανότητες φαίνονται στις δύσκολες περιπτώσεις, όπως την παρούσα και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει όραμα και προγραμματισμός, όχι προχειρότητες και ετσιθελισμός.
Τα ίδια θα συμβούν και στην περίπτωση των έργων που θα ξεκινήσουν σύντομα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, όπου θα αυξηθούν οι λωρίδες κυκλοφορίας από 4 σε 6 μέχρι την Αλάμπρα. Τα χιλιάδες δένδρα που βρίσκονται στις δυο πλευρές του αυτοκινητόδρομου θα σφαγιαστούν. Και δεν φτάνει αυτό ο Κύπριος πολίτης θα επωμιστεί ξανά το οικονομικό βάρος της δενδροφύτευσης και της συντήρησης χιλιάδων νέων δένδρων. Κι όλα αυτά γιατί; Επειδή οι τεχνοκράτες δεν προνόησαν ότι οι ανάγκες κάποτε θα αυξηθούν. Φτιάχνουμε δρόμους για να καλύψουμε τις ανάγκες του χθες κι όχι του αύριο.
Η ΟΠΑΔΕ καλεί τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Συγκοινωνιών και της Πολεοδομίας να μελετήσουν τον σχεδιασμό ενός έργου που ξεκίνησε πρόσφατα στο Μαρόκο, στον αυτοκινητόδρομο A3, που ενώνει την Casablanca με την πρωτεύουσα Rabat. Στο εν λόγω έργο του οποίου οι εργασίες ξεκίνησαν το 2009, οι λωρίδες κυκλοφορίας από 4 θα αναβαθμιστούν σε 6. Οι σχεδιαστές όμως του δρόμου προνόησαν να φτιάξουν τις 4 υφιστάμενες λωρίδες του δρόμου σε πλάτος 6 λωρίδων, δηλαδή στο εξωτερικό πλάτος του δρόμου και σε τυχόν διαπίστωση της αύξησης των αναγκών διακίνησης να προσθέσουν στο εσωτερικό μέρος άλλες 2 λωρίδες. Με αυτό τον τρόπο, μείωσαν δραστικά το κόστος της αναβάθμισης για την κατασκευή νέων γεφυρών και προσβάσεων, έσωσαν όλα τα δένδρα που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου και ελαχιστοποίησαν την ταλαιπωρία των οδηγών. Κι όλα αυτά με την χρήση της απλής λογικής σε ένα αυτοκινητόδρομο που σχεδιάστηκε την δεκαετία του 70΄.
Στην Ευρωπαϊκή μας Κύπρο όλα πρέπει να γίνονται με τον δύσκολο τρόπο και οι απλές λύσεις καταντούν να μοιάζουν τελικά με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, με τον Κύπριο πολίτη να πληρώνει τα σπασμένα, με τα δένδρα να σφαγιάζονται κατά εκατοντάδες και την ποιότητα ζωής να πηγαίνει στα σκουπίδια. Αυτό δεν είναι μέλλον κύριοι, είναι κατάντια και πρέπει κάποτε να ξυπνήσετε πριν είναι αργά. Η ερημοποίηση του νησιού χτυπάει την πόρτα μας.
http://www.aiwnobia.org/e-20090427dt-parissinos.html