Είμαστε επίσης τηλεορασόπληκτοι και δεν εμπιστευόμαστε τους άλλουςΛ
ευκωσία: Οι Κύπριοι παρουσιάζονται Πρωταθλητές στο ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ευρώπη, πρώτοι τηλεορασόπληκτοι και τελευταίοι σε θέματα εμπιστοσύνης προς τον συνάνθρωπό τους, παρουσιάζονται οι Κύπριοι. Αυτέ τις τρεις θλιβερές πρωτιές της Κύπρου καταγράφει έκθεση που προέκυψε μέσα από Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου που διενεργήθηκε το 2008-2009 και παρουσιάστηκε την Τετάρτη στη Βουλή.
Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής για την Εγκληματικότητα της Βουλής ο εθνικός συντονιστής της έρευνας, δρ Μάριος Βρυωνίδης, όταν το χρώμα των αλλοδαπών αρχίζει και σκουραίνει, η ανεκτικότητά μας προς τα άτομα αυτά πέφτει δραματικά, ενώ όταν ο αλλοδαπός είναι ανοιχτόχρωμος ή έχει την ίδια θρησκεία με εμάς, είμαστε πιο ανεκτικοί.
Τηλεορασόπληκτοι οι ΚύπριοιΗ έρευνα κάλυψε 1.600 νοικοκυριά και όπως κατέγραψε το 40,9% των Κυπρίων παρακολουθεί τρεις τουλάχιστον ώρες τηλεόραση την ημέρα, ενώ σε ανάλογη έρευνα το 2006 ήταν 30%. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Κύπρο πρώτη σε σύγκριση με άλλους λαούς της ΕΕ στο βάθρο της υψηλότερης τηλεθέασης.
Αν αυτό παραλληλισθεί και με το γεγονός ότι είμαστε από τους τελευταίους στην ανάγνωση εφημερίδων στην Ευρώπη, τότε τα αποτελέσματα κρίνονται αποκαρδιωτικά.
Επίσης, ένα στα δύο άτομα άνω των 65 ετών καθώς και άτομα που ολοκλήρωσαν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, φαίνεται να παρακολουθούν τηλεόραση περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα.
Σύμφωνα με τον κ. Βρυωνίδη, ο κυπριακός λαός θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί από μια παθητική, νωχελική στάση απέναντι στα γεγονότα και τις καταστάσεις της ζωής.
Τελευταίοι στην τεχνολογίαΑποκαρδιωτικά είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορά στη χρήση της τεχνολογίας. Ενώ το 50% του πληθυσμού της Ευρώπης χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στην Κύπρο το ποσοστό αυτό μόλις που αγγίζει το 20%, ενώ οι μισοί Κύπριοι είτε δεν έχουν πρόσβαση είτε δεν χρησιμοποιούν ποτέ τις τεχνολογίες της πληροφορίας.
Δεν εμπιστευόμαστε τους άλλουςΗ έρευνα έδειξε ακόμα ότι η Κύπρος μαζί με τη Βουλγαρία βρίσκονται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη με την οποία οι πολίτες βλέπουν ή αξιολογούν τους συνανθρώπους τους.
Η κυπριακή κοινωνία είναι χαμηλής εμπιστοσύνης προς τον συνάνθρωπο, όλοι νοιάζονται για τις οικογένειές τους και λείπει το στοιχείο της εθελοντικής εισφοράς.
Επίσης διεφάνη ότι είμαστε ο πλέον θρησκευόμενος λαός της Ευρώπης.
Ωστόσο, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος έθεσε το ερώτημα πώς γίνεται ένας θρησκόληπτος λαός με φάρο το αγάπα τον πλησίον σου, συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται με τους γείτονές του ή με τους αλλοδαπούς;
Έξαρση της ξενοφοβίαςΤο πλέον σημαντικό είναι πως είμαστε πρωταθλητές στο ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ευρώπη. Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν την ύπαρξη ρατσιστικών τάσεων, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από καθημερινές πρακτικές αντιμετώπισης των ξένων μεταναστών, ανθρώπων διαφορετικού χρώματος, φυλής, θρησκείας σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής ζωής.
Συγκεκριμένα οι Κύπριοι, ενώ δεν θα είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα να επιτρέπεται η είσοδος σε μετανάστες που ανήκουν στην ίδια φυλή με αυτούς, ωστόσο, περισσότερο από όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, θα επιθυμούσαν να μην επιτρέπεται η είσοδος σε μετανάστες διαφορετικού πολιτισμικού υπόβαθρου.
Εδώ καταγράφεται μια παραδοξότητα, αφού μια χώρα όπως η Κύπρος που μέχρι πρότινος εξήγαγε μετανάστες σε τέτοιο βαθμό που να υπάρχει άλλη μια Κύπρος στο εξωτερικό, τώρα να συμπεριφέρεται με ρατσιστική τάση προς τους αλλοδαπούς.
Ένα από τα θετικά στοιχεία της έρευνας, είναι πως το αίσθημα ασφάλειας των Κυπρίων σε σχέση με το αν φοβούνται να πέσουν θύμα εγκληματικής ενέργειας, είναι αρκετά ψηλό. Το 67,6% δήλωσε ότι δεν ανησυχεί καθόλου, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται να αξιολογεί θετικά τους θεσμούς (Βουλή, Δικαιοσύνη, Αστυνομία).
http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,61789-.aspxJie peripezoumen allous laous oti en vlakes(px amerikanoi) alla imasten jie meis. Mono na peripezoumen kseroume. Ennarti i wra mas.