(Την συνέντευξη αυτή την πήρα τον Μάρτη στην Αθήνα και την δημοσιοποιώ τώρα στην Κύπρο. Η απαντήσεις μαγνητοφωνήθηκαν κι έτσι χρειάστηκε χρόνος ούτως ώστε να τις παρουσιάσω ως έχουν. Ευελπιστώ να μην υπάρχουν ουσιαστικά λάθη στην μετάφραση και την διατύπωση. Παρόλο που προσωπικά δεν είμαι σύμφωνος με αρκετά σημεία των απόψεων, θεωρώ ότι είναι καλό βήμα για συζήτηση.)
Συνέντευξη Αλφρέντο Μπονάνο
Πως σχολιάζεις τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου;Το ζήτημα είναι ότι εγώ δεν ήμουν παρόν στα γεγονότα εδώ, αυτό που μπορώ να σχολιάσω είναι αυτά που διάβασα απ’ τις εφημερίδες και αυτά που μου είπαν οι σύντροφοι εδώ πέρα κατα την διάρκεια της τελευταίας αυτής βδομάδας.
Νομίζω ότι είναι το κύριο θέμα πάνω στο οποίο μιλάνε όλοι οι σύντροφοι αυτή τη στιγμή.
Μια εξέγερση στην οποία συνέβαλαν οπωσδήποτε και οι σύντροφοι και η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις. Μια απ’ τις μεγαλύτερες εξεγέρσεις που έχουν συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αυτό είναι σίγουρο. Όμως πρέπει να υπογραμίσουμε το γεγονός ότι ήταν μια αυθόρμητου χαρακτήρα εξέγερση.
Πως αξιολογείς τα αναρχικά κινήματα του παρόντος; (πχ 2004-09)Δεν μπορώ να κάνω αυτή την στιγμή μια συζήτηση σε διεθνές επίπεδο, γιατί κάθε κατάσταση έχει τα δικά της χαρακτηρηστικά. Απο το 2004 μέχρι πριν λίγες μέρες είμουν στην φυλακή, οπότε δεν μπορώ να εκτιμήσω αυτά τα γεγονότα και δεν νομίζω ότι θα είμουν ο πιο κατάλληλος για να εκφράσω μια γνώμη πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα τουλάχιστον απ’ το 2004 και μετά.
Ποιές κατευθύνσεις θα έλεγες ότι είναι πιό υποσχόμενες για ενασχόληση/επίθεση απ’ αναρχικούς;Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί είναι το πρόβλημα της εξεγερσιακής αναρχικής οργάνωσης κατα τρόπο ώστε να αποφύγουμε να βρεθούμε απροετοίμαστοι κατα την διάρκεια του επόμενου εξεγερσιακού ξεσπάσματος. Φυσικά εγώ πιστεύω πως αυτού του είδους η προπαρασκευή, απο πλευράς των αναρχικών, πρέπει να φροντίσει ώστε να επιτευχθεί - είτε αφορά το οργανωτικό επίπεδο, είτε αφορά το γενικότερο θεωρητικό επίπεδο.
Σε οργανωτικό επίπεδο, διαμέσου της δημιουργίας «αφορμαλιστικών ομάδων συγγένειας» και σε θεωριτικό επίπεδο, διαμέσου μιας σύγχρονης ανάλυσης του κεφαλαίου, των μεταβολών δηλαδή που έχει υποστεί το κεφάλαιο αυτή την στιγμή.
Κατα συνέπεια, πρεπει να σκεφτούμε μια κατέυθυνση για επίθεση ενάντια στην εργασία- δηλαδη, εμβαθύνοντας το πρόβλημα της καταστροφής της εργασίας.
Τι είναι ο εξεγερσιακός αναρχισμός, ποιές είναι η διαφορές του με τον «παραδοσιακό» και ποιές η νέες μορφές αγώνα;Ο εξεγερσιακός αναρχισμός, προφανώς, χαρακτηρίζετε σε άμεσους τρόπους και μέσα αγώνα, δηλαδή χαρακτηρίζετε απο την επιθετική στάση. Διαφορετικές οργανωτικές μορφές του αναρχισμού αφιερώνουν τον χρόνο τους στην προπαγάνδιση των αναρχικών ιδεών.
Ο εξεγερσιακός αναρχισμός θα πρέπει να αφιερώνει την δραστηριότητά του στην επιθετική δράση, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε στην κατοχή του μια αποσκευή ιδεών και αναλύσεων που αφορούν το κεφάλαιο (δηλ. τις μεταβολές που έχει υποστεί το κεφάλαιο) και κατόπιν να μπορεί να περάσει στην επίθεση χωρίς να χάνει χρόνο.
Στον σύγχρονο άνθρωπο υπάρχει μια αφύπνιση πιθανή για εξέγερση που να στηρίζετε στις αναρχικές ιδέες ή χρειάζετε χρόνος και συνεχεί προώθηση των ιδεών μας;Εγώ δεν νομίζω οτι υπάρχει κάτι το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εμφυτο στον σημερινό άνθρωπο που να τον παροτρύνει στην εξέγερση. Το ζήτημα είναι ότι εάν κάποιος δεν αισθάνεται καλά, απλά εξεγείρεται. Οπωσδήποτε ο σύγχρονος άνθρωπος (Σημ. Ο «σύγχρονος άνθρωπος» είναι μια έννοια πολυσύνθετη και είναι δύσκολο να ερμηνευτεί) σήμερα είναι πιό δύσκολο να εξεγερθεί, γιατί υπάρχουν πολλά μέσα αφομοίωσης απ’ την πλευρά του κεφαλαίου, γιατί το κεφάλαιο πλέον δεν στηρίζετε μονάχα στην οφθαλμοφανή καταστολή, αλλά κυρίως πάνω στις διαδικασίες αφομοίωσης, όπως η διαδικασίες συμμετοχής που προτείνει στον κόσμο, ο διάλογος, η δημοκρατία κ.α Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία τα οποία επιβραδύνουν την κατανόηση των λόγων της αναγκαιότητας της εξέγερσης σήμερα.
Δεν νομίζω ότι δεν διαθέτουμε την ικανότητα να εξηγείσουμε τις ιδέες μας και να τις πραγματοποιήσουμε στην πράξη, αν και σχεδόν πάντοτε πρόκειτε για περιορισμένων ή μερικών καταστάσεων.
Δεν πιστέυω ότι η έννοια της επανάστασης αποτελεί μια τελειολογική έννοια. Η υπόθεση ότι μια επανάσταση θα μπορούσε να ρυθμίσει μια για πάντα τους λογαριασμούς με το παρελθόν εμένα μου φαίνετε ότι ανήκει στην ουτοπική κληρονομιά ιδεών που έχουμε κληρονομίσει απ’ το παρελθόν. Αντίθετα, θα ήταν πιο εύκολο να σκεφτούμε μια επαναστατική διαδικασία η οποία θα είναι ικανή να μεταβάλλει τις αξίες της κοινωνίας με βίαιο τρόπο και κατα την διαρκεια ο στόχος των αναρχικών θα πρέπει να είναι πάντα αυτός της εξάσκησης της κριτικής και όχι να θεωρήσουμε ότι μετά την επανάσταση τελείωσε και η κοινωνική δουλειά που έχουν.
Πολυ πιθανόν η μελλοντικές επαναστάσεις να είναι περισσότερες από μία, και να είναι διαδικασίες η οποίες δεν θα μπορέσουν να τελειώσουν, δηλαδή, εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει ελάχιστο να κάνω λόγο για μια ιδανική μελλοντική κοινωνία, νομίζω ότι είναι μια ουτοπιστικής φύσης συζήτηση που ανέκαθεν με ενδιέφερε λίγο.
Ενώ τα σημερινά προβλήματα που θέτει η πραγματικότητα -όσον αφορά το επαναστατικό πέρασμα και τις μεταβολές που πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί- είναι προβλήματα πιο σημαντικά.