Παρενόχληση, εκμετάλλευση και βία
Μόνο ως ρόδινη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ζωή των μεταναστριών στην Κύπρο. Η έρευνα που έγινε, δείχνει ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, με το ρατσιμσό να είναι ένα από αυτά, όπως και η σεξουαλική εκμετάλλευση και παρενόχληση.
Το 4% των μεταναστριών που εργάζεται στην Κύπρο έχουν πέσει θύματα βιασμού από τους εργοδότες τους. Αυτό αποκαλύπτεται από έρευνα που έγινε από το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου σε συνεργασία με το Γραφείο της επιτρόπου Διοικήσεως. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν προχθές και είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, αφού αποκαλύπτουν το προφίλ των μεταναστριών που ζουν και εργάζονται ανάμεσά μας χωρίς να τις γνωρίζουμε. Η έρευνα διήρκεσε από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2009 και συμμετείχαν 1.702 μετανάστριες από ολόκληρη την Κύπρο, οι οποίες απάντησαν σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 4% των μεταναστριών έχουν μεταπτυχιακά προσόντα, ενώ το 40% από αυτές έχει ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ποσοστό 47% προέρχεται από χώρες της Ασίας, 23% από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, 18% από ευρωπαϊκές χώρες και 6% από αφρικανικές χώρες. Πάνω από τις μισές ερωτηθείσες (54%) απασχολούνται ως οικιακές βοηθοί, 14% ως πωλήτριες, 6% ως νοσοκόμες, το 3% είναι μαγείρισσες και το 2% σερβιτόρες.
Ρατσισμός και βία
Η έρευνα καταδεικνύει ότι ως κοινωνία απέχουμε πολύ από το να θεωρούμαστε ανεκτικοί, αφού το 35% των μεταναστριών δηλώνουν πως έχουν βιώσει πολύ έως πάρα πολύ ρατσιστικές συμπεριφορές.
Επίσης, ένα 25% έχει νιώσει υποτίμηση από τον κοινωνικό περίγυρο και 20% κοινωνικό αποκλεισμό. Συγκλονιστικά μεγάλα είναι τα ποσοστά σεξουαλικής παρενόχλησης, εκμετάλλευσης, βίας ... και βιασμών. Το 14% δηλώνει ότι έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, το 12% φυσική βία από τον εργοδότη και το 6% σεξουαλική εκμετάλλευση. Επίσης, ποσοστό 4% έχουν πέσει θύμα βιασμού από τον εργοδότη τους!
Ψίχουλα και διακρίσεις
Το 51% δηλώνει μηνιαίες απολαβές από 200 έως 500 ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό (3%) που αμείβεται με λιγότερα από 200 ευρώ τον μήνα. Ποσοστό 23% δήλωσε απολαβές 500-800 ευρώ και 25% απολαβές 800-1.100 ευρώ μηνιαίως. Η αμοιβή τους έχει άμεση σχέση με το επίπεδο μόρφωσης.
Στο σύνολο του δείγματος ο μέσος όρος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 599 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 37% των μεταναστριών θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην Κύπρο, τους χαμηλούς μισθούς, ενώ ένα 10% προβληματίζεται έντονα από το υψηλό κόστος ζωής. Επίσης, το 27% θεωρεί ως πρόβλημα στην προσαρμογή του στην Κύπρο τις διακρίσεις που υφίσταται και το 13% την ανάρμοστη συμπεριφορά των εργοδοτών. Ποσοστό 12% δηλώνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η σεξουαλική παρενόχληση.
Στην άγνοια
Αν και πλειοψηφία των μεταναστριών (53%) δηλώνει ότι γνωρίζει τα νομικά της δικαιώματα, οι περισσότερες δεν ξέρουν πού θα απευθυνθούν όταν θέλουν να κάνουν μία καταγγελία. Ποσοστό 51% δηλώνει άγνοια σε ποια αρχή ή υπηρεσία πρέπει να απευθυνθεί σε περίπτωση που πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Η αστυνομία είναι η πρώτη επιλογή (85%) όσων δήλωσαν ότι γνωρίζουν σε ποια αρχή πρέπει να απευθυνθούν.
Επίσης, ποσοστό 56% αγνοεί πού πρέπει να απευθυνθεί εάν πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και επίσης ποσοστό 83% δήλωσε ως πρώτη επιλογή την αστυνομία. Ποσοστό 56% επίσης δηλώνει άγνοια για το πού πρέπει να απευθυνθεί εάν πέσει θύμα φυσικής κακοποίησης. Ποσοστό 72% δηλώνει ότι θα απευθυνθεί στην αστυνομία.
Σε ερώτηση εάν γνωρίζουν τις υπηρεσίες που προσφέρει το Γραφείο της επιτρόπου Διοικήσεως, μόνο ποσοστό 16% απάντησε καταφατικά σε παγκύπρια κλίμακα. Υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην επαρχία Αμμοχώστου (29%), καθώς και ανάμεσα στις απόφοιτες πανεπιστημίου και στις διαζευγμένες.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι μετανάστριες δεν νιώθουν επαρκώς ενημερωμένες για όσα τους αφορούν. Ποσοστό 88% δήλωσε ότι χρειάζεται ενημέρωση για θέματα μισθών, 87% για θέματα ιατρικής περίθαλψης, 86% για επιδόματα, 83% για νομικά δικαιώματα και για ασφαλιστική κάλυψη, ενώ 73% χρειάζεται ενημέρωση σχετικά με τα εργατικά συνδικάτα.
Η πληροφόρηση που έχουν κυρίως προέρχεται από ομοεθνείς τους (56%), και τις πρεσβείες των χωρών τους (41%). Μόνο το 41% λαμβάνει πληροφόρηση από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θέλουν να μάθουν
Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστριών (77%) δηλώνει ότι δεν έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά μαθήματα. Από αυτές που έχουν παρακολουθήσει, ποσοστό 76% έχει καταβάλει δίδακτρα. Το υψηλότερο ενδιαφέρον για επιμόρφωση συγκεντρώνει η εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών (80%) και η ελληνική γλώσσα (79%). Επίσης, ποσοστό 76% θέλει να μάθει μια άλλη ξένη γλώσσα, και ποσοστό 67% ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου.
Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι μετανάστριες δηλώνουν ότι θέλουν να επιμορφωθούν είναι η επαγγελματική ανέλιξη (61%), η αύξηση του εισοδήματος τους (55%), η προσωπική ικανοποίηση (41%), η αλλαγή επαγγέλματος (40%), η αξιοποίηση επιστημονικών προσόντων (35%), η βοήθεια στα παιδιά τους για το σχολείο (30%) και η καλύτερη αποδοχή από τον κοινωνικό τους περίγυρο (29%).
Χορός και εκδρομές
Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστριών (83%) θεωρεί την ίδρυση κέντρων για πολιτισμικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς (όπου θα υπάρχει η δυνατότητα προσφοράς θεαμάτων και στη μητρική τους γλώσσα) «πάρα πολύ» χρήσιμη (51%) και ως «πολύ χρήσιμη» (32%(.
Επίσης, το 90% των μεταναστριών τάσσεται υπέρ της ίδρυσης Κέντρων Εξυπηρέτησης Μεταναστών, όπου οι πληροφορίες θα προσφέρονται και στη μητρική τους γλώσσα.
Τα κυριότερα ενδιαφέροντά τους εστιάζονται στο τραγούδι (26%), χορό (25%), μαγειρική (14%), μουσική (13%), θέατρο (9%), ζωγραφική (6%). Μια μικρότερη ομάδα ενδιαφέρεται για άθλημα (3%), ηλεκτρονικούς υπολογιστές (3%), συγγραφή (2%), ραπτική (2%) και οδήγηση (2%).
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ
Κωδικός άρθρου: 949379
ΠΟΛΙΤΗΣ - 02/06/2010, Σελίδα: 37