Ένα πλοίο με Εβραίους ακτιβιστές από το Ισραήλ, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες πολιτείες ξεκίνησε την Κυριακή από την (κατεχόμενη) Αμμόχωστο της Κύπρου για τη Λωρίδα της Γάζας σε μια προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.
Το πλοίο λέγεται «Αϊρίν» και μεταφέρει 8 ακτιβιστές, τρεις εκ των οποίων είναι πλήρωμα και δύο δημοσιογράφους. Ο Reuven Moskovitz, 82 ετών, επιζήσας του ναζιστικού ολοκαυτώματος δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι ένιωθε καθήκον να επιχειρήσει αυτό το ταξίδι, που αναμένεται να διαρκέσει 36 ώρες. «Είναι ιερό καθήκον για μένα ως επιζήσας [του Ολοκαυτώματος] να διαμαρτυρηθώ ενάντια στις διώξεις, την καταπίεση και τη φυλάκιση τόσων ανθρώπων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων περισσοτέρων από 800.000 παιδιών», είπε ο Μόσκοβιτς.
Ο Μόσκοβιτς δηλώνει ότι παραμένει σιωνιστής. «Το κράτος του Ισραήλ είναι ένα μεγάλο όνειρο, και έγινε πραγματικότητα. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει εφιάλτης. Είμαι σιωνιστής, ακόμα πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να είμαι εδώ, αλλά όχι για να ληστέψω τη γη των Παλαιστινίων και τα δικαιώματα 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων».
Ο Γιόναταν Σαπίρα, πρώην πιλότος της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και μέλος του πληρώματος στο υπό βρετανική σημαία πλοίο, δήλωσε ότι δεν επιζητούν την αντιπαράθεση. «Έχουμε μια πολιτική μη βίας και μη αντιπαράθεσης», είπε.
«Αλλά εάν ο Ισραηλινός στρατός σταματήσει το πλοίο, δεν θα τους βοηθήσουμε να το πάνε στο Ασντότ.». Ο Γιόναταν Σαπίρα αντιρρησίας συνείδησης, είναι ένας από τους πιλότους της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που συνέταξε το Γράμμα των Πιλότων, μια δήλωση που υπογράφτηκε από 27 πιλότους το 2003, οι οποίοι δημόσια αρνήθηκαν να εκτελέσουν αποστολές πάνω από Παλαιστινιακά εδάφη. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο Σαπίρα εκδιώχθηκε από τα καθήκοντά του ως έφεδρος ενώ έχασε και την δουλειά του ως πιλότος στην πολιτική αεροπορία. Πρόσφατα συμμετείχε σε ομάδα ακτιβιστών που έγραψε πρόσφατα σε τοίχο στο Γκέτο της Βαρσοβίας: «Λευτεριά σε όλα τα γκέτο» στα εβραϊκά και «Λευτεριά στη Γάζα και την Παλαιστίνη» στα αγγλικά ενώ είχαν επίσης κρεμάσει παλαιστινιακές σημαίες στον τοίχο.
Το φορτίο του πλοίο συμπεριλαμβάνει συμβολική βοήθεια υπό τη μορφή παιδικών παιχνιδιών και μουσικών οργάνων, βιβλίων και διχτυών για τις κοινότητες των ψαράδων της Γάζας, καθώς και τεχνητά μέλη για ανάπηρους.
Ένας εκ των επιβαινόντων ο Ράμι Ελχανάν έχασε την κόρη του σε επίθεση αυτοκτονίας το 1997. «Ότι και να γίνει, τα χειρότερα τα έχω ήδη πάθει, δεν φοβάμαι τι έρχεται μετά […] Χτυπάμε το κεφάλι μας σε έναν πολύ σκληρό τοίχο μίσους. Ελπίσα μας είναι να κάνουμε μικρές ρωγμές στον τοίχο ώστε στο τέλος να γκρεμιστεί»
Πηγές: AFP ,
http://jewishboattogaza.org/