«Κοινοτικό σοσιαλισμό» στη Βολιβία θέλει ο Έβο Μοράλες
Ο πρόεδρος της Βολιβίας διακήρυξε για μία ακόμη φορά «το θάνατο ενός αποικιακού κράτους και τη γέννηση ενός πολυεθνικού κράτους».
Ο Έβο Μοράλες ανακοίνωσε την Παρασκευή (χθες) ότι επιθυμεί να οδηγήσει τη Βολιβία προς τον «κοινοτικό σοσιαλισμό», στη διάρκεια της τελετής ανάληψης των καθηκόντων του που διοργανώθηκε στο κοινοβούλιο για την έναρξη της δεύτερης θητείας του στην ηγεσία ενός από τα πιο φτωχά κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Ενώπιον των συμμάχων του της ριζοσπαστικής λατινο-αμερικανικής αριστεράς, του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα και της Παραγουάης Φερνάντο Λούπο, καθώς και της Χιλιανής Μισέλ Μπατσελέ ή του πρίγκιπα Φιλίππου, διαδόχου του ισπανικού θρόνου, ο Μοράλες διακήρυξε για μία ακόμη φορά «το θάνατο ενός αποικιακού κράτους και τη γέννηση ενός πολυεθνικού κράτους».
Για τον πρώτο αυτόχθονα πρόεδρο στην ιστορία της χώρας αυτής που ιδρύθηκε το 1825, το παλαιό καθεστώς περιθωριοποιούσε τους Ινδιάνους, τα δικαιώματα των οποίων έχουν αναγνωρισθεί στο νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα στις αρχές του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με τον ίδιον, το παλαιό αποικιοκρατικό κράτος είναι υπεύθυνο για την κατάσταση της φτώχειας στην οποία βρίσκεται σήμερα η Βολιβία, παρά τον υπόγειο πλούτο της σε μεταλλευτικούς πόρους και αέριο.
Ενισχυμένος από τα μεγάλα ποσοστά της επανεκλογής του το Δεκέμβριο (64% των ψήφων), επιθυμεί λοιπόν να οδηγήσει τη χώρα του στο δρόμο του «κοινοτικού σοσιαλισμού», αφού εθνικοποίησε τον τομέα των υδρογονανθράκων και των τηλεπικοινωνιών στη διάρκεια της πρώτης του θητείας, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2006.
Επεξηγώντας αυτή τη σκέψη, ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία είπε: «ο σοσιαλισμός είναι η ευημερία, η τοποθέτηση από κοινού του πλούτου, είναι εκείνο που έκαναν οι (αυτόχθονες) πρόγονοί μας, αλλά σε μία μεγαλύτερη κλίμακα, με την τεχνολογία και την τεχνική πρόοδο».
«Δεν θα είναι εύκολο (να φθάσουμε αυτόν το στόχο), ίσως να πάρει δεκαετίες, ακόμα και αιώνες», είπε ακόμη.
Προκειμένου να συμβολίσει τη γέννηση αυτού του νέου κράτους, ο Έβο Μοράλες, 50 ετών, πρόσθεσε στο μέσον της παραδοσιακής κοκκινο-κιτρινο-πράσινης προεδρικής σημαίας μία whipala, την πολύχρωμη λωρίδα που είναι το σύμβολο των αυτοχθόνων.
'Εβαλε επίσης να χαράξουν «πολυεθνικό κράτος της Βολιβίας» σε ένα νέο χρυσό μετάλλιο, παρόμοιο με εκείνο που παραδόθηκε το 1826 στο βολιβιανό κράτος από τον απελευθερωτή του Σιμόν Μπολίβαρ, και το οποίο οι πρόεδροι χρησιμοποιούσαν έως τώρα σε υψηλές περιστάσεις.