Δεκαέξι προσαγωγές φοιτητών, τρεις συλλήψεις και αρκετοί αστυνομικοί τραυματισμένοι, ένας από τους οποίους σοβαρά. Αυτός είναι ο απολογισμός της διαδήλωσης στο κέντρο της Βαρκελώνης των φοιτητών που αντιτίθενται στη Συνθήκη της Μπολόνια και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας παιδείας προς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Όλα άρχισαν όταν στις 20 Νοεμβρίου μια ομάδα 50 φοιτητών κατέλαβε το κτίριο της Πρυτανείας που βρίσκεται στο ιστορικό πανεπιστημιακό συγκρότημα στο κέντρο της Βαρκελώνης. Απαιτώντας να σταματήσει η εφαρμογή της Συνθήκης της Μπολόνια που οδηγεί στην κατ' ουσία ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας, οι φοιτητές εισήλθαν στο κτίριο και κυριολεκτικά... εγκαταστάθηκαν σε αυτό, μεταφέροντας αντίσκηνα, υπνόσακους και κουζινάκια γκαζιού.
Το δημοψήφισμα
Και μόνο η κατάληψη αποτελούσε πρωτόγνωρο γεγονός για την ακαδημαϊκή ζωή της Ισπανίας, αλλά τα γεγονότα που ακολούθησαν αποτέλεσαν πραγματική έκπληξη. Οι φοιτητές διαπραγματεύθηκαν με τον πρύτανη και κατέληξαν στην εξής συμφωνία: αφενός, οι καταληψίες δε θα παρεμπόδιζαν τη φυσιολογική ροή των μαθημάτων, δε θα ασκούσαν βία και δε θα προκαλούσαν καταστροφές. Αφετέρου, ο Πρύτανης θα προκήρυσσε δημοψήφισμα στο οποίο θα συμμετείχε το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα είχε ως ερώτημα το αν επιθυμούν την εφαρμογή της Συνθήκης της Μπολόνια στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.
Το δημοψήφισμα πράγματι έλαβε χώρα στις 27 Φεβρουαρίου και τα αποτελέσματά του θεωρήθηκαν ως "νίκη" και από τις δύο πλευρές. Η νίκη των φοιτητών ήταν ότι το "όχι" στη Συνθήκη της Μπολόνια σημείωσε συντριπτική νίκη, πετυχαίνοντας ποσοστό 93,1%. Η νίκη των πρυτανικών αρχών ήταν ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν ισχνότατη, αφού μόνο το 18,3% των φοιτητών προσήλθε στις κάλπες για να ψηφίσει.
Στη συνέχεια, ο πρύτανης όφειλε να φέρει το ίδιο ερώτημα ενώπιον της "Συγκλήτου", του οργάνου συνδιοίκησης του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, όπου συμμετέχουν καθηγητές, φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι. Στην εν λόγω ψηφοφορία συμμετείχε το 50% των μελών της Συγκλήτου και το αποτέλεσμα ήταν μάλλον αποθαρρυντικό: το 78,7% ψήφισε υπέρ του "ναι" στη Συνθήκη της Μπολόνια. Εντωμεταξύ, οι καταληψίες συνέχισαν να παραμένουν στο κτίριο της πρυτανείας και πλήθαιναν όλο και περισσότερο οι φωνές που ζητούσαν από τον Πρύτανη να λάβει μια απόφαση.
Μετά το δημοψήφισμα... τι;
Ο κύβος ερρίφθη νωρίς το πρωί σήμερα. Ο Πρύτανης έδωσε εντολή στην αστυνομία να εκκενώσει το κτίριο της Πρυτανείας που τελούσε υπό κατάληψη από το Νοέμβριο. Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε στις 5.30 τα χαράματα, με ειρηνικό τρόπο, χωρίς να κατορθώσουν να προβάλουν σημαντική αντίσταση οι φοιτητές που αιφνιδιάσθηκαν. Ωστόσο, χάριν ενός δικτύου άμεσης ενημέρωσης με email και sms, εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν σύντομα γύρω από την Πρυτανεία, έκλεισαν κεντρική οδό της Βαρκελώνης και στις 8.00 το πρωί επιχείρησαν να καταλάβουν εκ νέου το κτίριο. Δόθηκε τότε εντολή να επέμβουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τα αποτελέσματα της επέμβασής τους έκαναν το γύρο του κόσμου σε φωτογραφίες: οδομαχίες, συλλήψεις, τραυματισμοί φοιτητών και αστυνομικών.
Η αστυνομική αντίδραση προκάλεσε τη συγκέντρωση ακόμα περισσότερων φοιτητών, οι οποίοι γύρω στις 12.30 το μεσημέρι έφτασαν τους 500 και επιχείρησαν εκ νέου να καταλάβουν το κτίριο. Η κυκλοφορία στην πόλη παρέλυσε και οι οδομαχίες συνεχίσθηκαν, με τους φοιτητές να πετούν μπουκάλια και μπογιές και τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν τα γκλομπ τους. Οι φοιτητές δεν κατόρθωσαν να ξανακαταλάβουν το κτίριο και η κυκλοφορία στην πόλη αποκαταστάθηκε.
Μετά το δημοψήφισμα... τι; Στην καλύτερη περίπτωση, το τίποτα. Στη χειρότερη, η αστυνομική βία.
http://www.tvxs.gr/v7654