Οι Κυπριακές Αρχές επενέβησαν μόνο μετά από αγγελία της πρεσβείας της Ρουμανίας
Τα στραβά μάτια φαίνεται πως έκαναν οι Αρχές στο σύγχρονο «σκλαβοπάζαρο» που είχε στηθεί και έδρασαν μόνο μετά από παράπονο που υπέβαλλε η πρεσβεία της Ρουμανίας, η οποία δέχθηκε καταγγελίες των σύγχρονων δούλων»
Αποθήκη ψυχών. Σκλαβοπάζαρο ανθρώπων... Όσοι χαρακτηρισμοί και αν χρησιμοποιηθούν, η ντροπή είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Ντροπή για μια κοινωνία που κλείνει τα μάτια στην εκμετάλλευση και ... κλείνει το μάτι στο ρατσιμό. Στην περιοχή των Χαλεπιανών στο Τσέρι, εκεί απ΄ όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολιτικά πρόσωπα, και αστυνομικοί. Κανείς δεν «πρόσεξε» την τεραστίων διαστάσεων ταμπέλα της εταιρείας του 38χρονου Ιωάννη Πιριπίτση, Y.P. Trade and Service Ltd, στην οποία διαφήμιζε ότι ενοικιάζει «ημερήσιους εργάτες» και ότι γίνεται «δεκτή και δοκιμή»; Ούτε «πρόσεξε» τις εκατοντάδες των Ρουμάνων που ζούσαν σε λυόμενα παραπήγματα σε συνθήκες εξαθλίωσης;
Δεν είδε κανείς τίποτα. Και έπρεπε να γίνει καταγγελία από την πρεσβεία της Ρουμανίας στο Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας για να έρθει στο φως η φρίκη. Στα παραπήγματα που βλέπετε στις φωτογραφίες, δίπλα από τόνους σκουπιδιών, ζούσαν οι Ρουμάνοι. Στοιβαγμένοι σε παραπήγματα, με μία μόνο τουαλέτα για κάθε 20- 30 άτομα. Μπάνιο πουθενά, έτσι κι αλλιώς για τους «σκλάβους» είναι είδος πολυτελείας. «Σκλάβους», σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, τους αποκαλούσε και ο Πιριπίτσης που τους έφερε στην Κύπρο για «εργασία». Και για διατροφή, σύμφωνα επίσης με τις μαρτυρίες τους, τους έδινε 20 ευρώ τη βδομάδα.
Δεν ήταν η πρώτη σύλληψη του 38χρονου για εμπορία προσώπων. Την ερχόμενη βδομάδα αρχίζει η δίκη του στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για παρόμοιας φύσης υποθέσεις. Συνέχιζε όμως τη δράση του χωρίς κανένας να τον ενοχλεί.
«Είστε σκλάβοι μου»
Τα όσα φρικτά συνέβαιναν στα παραπήγματα της περιοχής των Χαλεπιανών ακούστηκαν χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, κατά την προσαγωγή του 38χρονου. Η πρέσβειρα της Ρουμανίας κατάγγειλε ότι Ρουμάνοι που ήρθαν στην Κύπρο για εργασία μέσω της εταιρείας του υπόπτου εξαπατήθηκαν, αφού εργάζονται χωρίς να πληρώνονται. Κατάγγειλε επίσης ότι ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και ότι ο ύποπτος τούς απαγορεύει ακόμα και την ελεύθερη διακίνηση. Όταν η Αστυνομία μετέβη χθες στο Τσέρι, βρήκε στα παραπήγματα 103 Ρουμάνους. Οι περισσότεροι νηστικοί και ρακένδυτοι και με άδειες τσέπες. Από εκεί οδηγήθηκαν στα γραφεία της Πύλης Πάφου και ένας ένας άρχισαν να δίνουν καταθέσεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες όπως ακούστηκαν στο δικαστήριο, τα πρόσωπα αυτά ήρθαν στην Κύπρο για εργασία μέσω της εταιρείας του υπόπτου, αφού κατέβαλε ο καθένας το ποσό των 250 ευρώ για το αεροπορικό εισιτήριο και την προμήθεια της εταιρείας. Οι υποσχέσεις που λάμβαναν ήταν ότι θα έπαιρναν μεροκάματο από 800 μέχρι 1100 το ευρώ το μήνα. Με την άφιξή τους μεταφέρονταν από Ρουμάνο συνεργάτη του υπόπτου είτε στα παραπήγματα στο Τσέρι είτε σε παραπήγματα στο Καϊμακλί, αλλά λίγο αργότερα θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα.
Σύμφωνα πάντα με τις πρώτες μαρτυρίες, ο ύποπτος τους πληροφορούσε ότι θα τους έβρισκε δουλειά, αλλά απαιτούσε ως προμήθεια άλλα 750-800 ευρώ. Κάποιοι που αντέδρασαν και είπαν πως στα συμβόλαια που υπέγραψαν στη Ρουμανία δεν υπήρχε τέτοια πρόνοια, δεν είχαν πια την επιλογή της επιστροφής. Ο ύποπτος, όπως ανέφεραν, τους έβρισκε περιστασιακή εργασία και όχι μόνιμη και ενώ ο ίδιος πληρωνόταν από τους εκάστοτε εργοδότες τους, έδινε σε αυτούς μόνο το ποσό των 20 ευρώ τη βδομάδα για τη διατροφή τους... Στην Κύπρο δεν υπέγραψε κανένας συμβόλαιο εργασίας και όταν κάποιοι ζήτησαν εκείνα που υπέγραψαν στη Ρουμανία, ο ύποπτος δεν τους τα παρουσίασε ποτέ.
Οι Ρουμάνοι κατάγγειλαν επίσης πως όταν ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους από τον ύποπτο, αυτός τους εξύβριζε, τους απειλούσε και συν τοις άλλοις τούς έλεγε ότι «είναι σκλάβοι του». Και υπήρχαν μέρες, σύμφωνα με τους ίδιους, που κοιμόντουσαν νηστικοί.
Δεν έβλεπαν τίποτα
Σε ό,τι αφορά στην εταιρεία του υπόπτου, λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στην Αστυνομία ότι δεν έχει άδεια για διατήρηση γραφείου εξεύρεσης εργασίας. Το 2007 υπέβαλε μεν σχετική αίτηση, αλλά απορρίφθηκε. Παρόλ΄ αυτά η ταμπέλα του φιγουράρει στα υποστατικά του στο Τσέρι και η εταιρεία του διαφημίζεται στις εφημερίδες. Ο 38χρονος συνελήφθη προχθές το απόγευμα και σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του βρέθηκε μεγάλος αριθμός φωτοαντίγραφων ταυτοτήτων Ρουμάνων υπηκόων. Η Αστυνομία ζήτησε και εξασφάλισε την οκταήμερη κράτηση του υπόπτου, με το συνήγορό του, Μάριο Γεωργίου, να μην φέρνει ένσταση. Αργότερα όμως και με οδηγίες του πελάτη του εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ο 38χρονος δηλώνει αθώος. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι είναι υπάλληλος της εταιρείας Y.P. Trade and Service Ltd, ότι οι εργάτες που φέρνει η εταιρεία πληρώνονται με 800-1200 ευρώ το μήνα και ότι τους παρέχεται δωρεάν διατροφή και διαμονή (στις λυόμενες παράγκες εννοείται και δίπλα από τους σκουπιδότοπους).
Αρχίζει δίκη
Ο Ιωάννης Πιριπίτσης έχει παρελθόν στην εμπορία προσώπων και την ερχόμενη βδομάδα αρχίζει η δίκη του στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Είχε συλληφθεί το Δεκέμβριο του 2008, όταν τον κατάγγειλαν 29 Pουμάνοι πως αφού υπέγραψαν συμφωνία με γραφεία εξεύρεσης εργασίας στη Pουμανία για να έρθουν να εργαστούν στην Kύπρο, τους λέχθηκε ότι θα τους παραλάμβανε το γραφείο του 38χρονου και θα τους έβρισκε δουλειά με μηνιαίες απολαβές 800-1000 ευρώ. Όταν έφθαναν τούς παραλάμβαναν τρεις Pουμάνοι που δεν γνώριζαν και αφού τους μετέφεραν στο χώρο της πισίνας Συνόραμα στο Kαϊμακλί και συναντούσαν τον 38χρονο, αυτός, με την πρόφαση ότι θα φωτοτυπούσε τα διαβατήρια και τις ταυτότητές τους για να μπορέσει να τους βρει δουλειά, τα κατακρατούσε. Aκολούθως τους εκβίαζε πως για να τα πάρουν πίσω, έπρεπε να του καταβάλουν 800 με 1000 ευρώ. Αν και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι ιδιαιτέρως σοβαρές, δεν κρίθηκε σκόπιμη η κράτησή του έως την δίκη με αποτέλεσμα αυτός να συνεχίζει να διαπράττει της ίδιας φύσεως αδικήματα. Κάποιοι εκ των αλλοδαπών υποστηρίζουν ότι τους εκφόβιζε υποστηρίζοντας ότι έχει σχέσεις με υψηλά ιστάμενους.
Δούλοι για ένα πιάτο φαΐ
Μεσαίωνας στην ευρωπαϊκή Κύπρο
Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι οι δραστηριότητες του γραφείου που διατηρούσε ο 38χρονος ύποπτος ήταν γνωστές στις αρχές, οι οποίες ωστόσο δεν έδειχναν διάθεση να παρέμβουν. Μάλιστα η πρεσβεία της Ρουμανίας είχε ενημερώσει και στο παρελθόν τους αρμόδιους για την εκμετάλλευση Ρουμάνων, χωρίς όμως να ακολουθήσουν μέτρα.
Σε μία περίπτωση εργαζόμενος στην εταιρεία του 38χρονου είχε σκοτωθεί σε ατύχημα ενώ εργαζόταν και δεν μπορούσε για μήνες να μεταφερθεί στην χώρα του για ταφή αφού ουδείς κατέβαλε τα έξοδα. Οι ίδιες πληροφορίες από έγκυρες πηγές σημείωναν ότι η εταιρεία του Πιριπίτση δεν είναι η μοναδική που φέρεται να εκμεταλλεύεται αλλοδαπούς. Παρόμοιας φύσης παράνομες εταιρείες «εργοδοτούν» νόμιμους και παράνομους αλλοδαπούς των οποίων κατακρατούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Οι εφημερίδες της Ρουμανίας τα τελευταία χρόνια αναφέρονται συχνότατα στις δραστηριότητες της εταιρείας Πιριπίτση στην Κύπρο. Μάλιστα στη Ρουμανία πριν ένα χρόνο συνελήφθησαν πέντε συνεργάτες του 38χρονου στο Ιάσιο, μετά από συντονισμένη επιχείρηση του ειδικού τμήματος της ρουμανικής αστυνομίας για την καταπολέμηση των εγκληματικών συμμοριών. Και ενώ οι Ρουμάνοι συνεργάτες του Πιριπίτση βρίσκονταν πίσω από τα σίδερα, στην Κύπρο ο άνθρωπος που θεωρούνταν εγκέφαλος της ομάδας απολάμβανε πλήρη ελευθερία συνεχίζοντας το έργο του. Σύμφωνα με τον Τύπο της Ρουμανίας, οι εργάτες που έφταναν στην Κύπρο αναγκάζονταν να παραδώσουν τα συμβόλαια που είχαν υπογράψει στη χώρα τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδείξουν ότι εξαπατήθηκαν, και έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης.
ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ
Κωδικός άρθρου: 907375
ΠΟΛΙΤΗΣ - 06/11/2009, Σελίδα: 24