Μετάφραση από τα Γαλλικά: Π.Π.Π.
Συνέντευξη της Zoya (Ζόια), μιάς αγωνίστριας της Επαναστατικής Οργάνωσης Γυναικών του Αφγανιστάν (RAWA: Revolutionary Association of the Women of Afghanistan).
Η RAWA (Ράβα) ιδρύθηκε το 1977 και είναι η πιλότερη πολιτική οργάνωση στο Αφγανιστάν. Μάχεται για μια κοινωνία δημοκρατική και κοσμική (μη-θεοκρατική), με βάση τον αυτοπροσδιορισμό του αφγανικού λαού και των δικαιωμάτων των γυναικών [1]. Η RAWA διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις και οι ακτιβιστές της είναι συνεχώς σε κίνδυνο, κι έτσι διενεργεί υπό τη κάλυψη της ανθρωπιστικής δράσης.
Η Alternative Libertaire (Αλτερνατίβ Λιμπερτέρ, Εναλακτική Ελευθεριακή) είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την ακτιβίστρια Zoya το Φλεβάρη.
Σ.τ.Μ.: ο ιστοτόπος της AL, που είναι αντικαπιταλιστική οργάνωση, είναι
http://www.alternativelibertaire.org/AL: Υπάρχει ριζοσπαστική αριστερά στο Αφγανιστάν;
Zoya: Ο πλυθησμός του Αφγανιστάν είναι πολύ ανύσηχος απ´ όλες τις απόψεις: ο πόλεμος και η κατοχή ενισχύουν την οικονομική, κοινωνική, και πολιτισμική εξαθλίωση. Για τις οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως η RAWA, ο αγώνας είναι δύσκολος καθώς παλεύουμε ενάντια σε μια συμμαχία τεσσάρων εχθρών: τα στρατεύματα κατοχής από 41 χώρες, η κυβέρνηση του Καρζάι (Karzai), οι βαρώνοι των ναρκωτικών, και οι φονταμελιστές Ταλιμπάν (Taliban) και Μουτζαχιντίν (Mujahideen). Οι αντιστασιακές οργανώσεις είναι υπό μεγάλη πίεση απ´ όλες τις πλευρές απ´ αυτούς τους τέσσερις εχθρούς του αφγανικού λαού.
Τι πιστεύετε για τη κυβέρνηση Καρζάι;
Zoya: Η κυβέρνηση Καρζάι είναι μια πολιτική συμαχία μεταξύ του στρατού κατοχής και των τοπικών φονταμενταλιστών και μεγαλεμπόρων ναρκωτικών (που συχνά είναι οι ίδιοι). Απ´ τη πρώτη μέρα αυτή η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον αφγανικό λαό και προστατεύει μόνο τα συμφέροντα των εχθρών του λαού και τη προώθηση του εμπορίου όπλων και ναρκωτικών, ενώ μεγαλώνει η διαφθορά στο πολιτικό και νομικό σύστημα. Επίσης η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τη βία κατά των γυναικών. Παρόμοια πράματα θα μπορούσαμε να πούμε και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το δικαστικό σώμα.
Πως βλέπετε τον αγώνα σας μέσα σ´ αυτό το πλαίσιο;
Zoya: Ο αγώνας μας είναι πάνω απ´ όλα μια ριζοσπαστική πολιτική αντίδραση σ´ αυτή τη συμμαχία των εχθρών του λαού. Καταγγέλουμε το συμβιβασμό της κυβέρνησης Καρζάι με τους Ταλιμπάν. Ο μόνος τρόπος για να έρθει ειρήνη είναι να έρθει κοινωνική δικαιωσύνη. Εμείς υποστηρίζουμε μια μορφή πολιτικής αυτο-οργάνωσης έτσι ώστε ο αφγανικός λαός να εκφραστεί ελεύθερα. Εμείς δίνουμε μάχη για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού λαϊκού μετώπου που θα έρθει σε επαφή και με δημοκρατικούς αντιφονταμελιστές τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στη Δύση, για τη στήριξη του αφγανικού λαού. Είναι δύσκολο, μα όχι ακατόρθωτο!
Πείτε μας για τις ενέργειές σας...
Zoya: Η άμεση πολιτική δράση είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθεί στο Αφγανιστάν, διότι η καταστολή είναι πολύ σκληρή: το ιδρυτικό μέλος της RAWA, Meena, δολοφονήθηκε από φονταμελιστές το 1987. Αυτό δεν μας εμποδίζει να οργανώνουμε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύσεις ή εκδηλώσεις σε στρατόπεδα προσφύγων στο Πακιστάν, καθώς οι διαδηλώσεις είναι απαγορευμένες στο Αφγανιστάν. Έχουμε επίσης μαθήματα γραφής και ανάγνωσης για τη καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και δημιουργούμε ορφανοτροφεία. Μέσω της εκπαίδευσης επίσης αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία και ενάντια στο στιγματισμό. Πρέπει να πούμε πως η RAWA, σε εντίθεση με τις περισσότερες ανθρωπιστικές και πολιτικές οργανώσεις, δραστηριοποιείται κυρίως σε αγροτικές περιοχές, όπου η επιρροή των φονταμενταλιστών είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Καμπούλ (Kabul).
Συνέντευξη του David (AL Αλσατίας) το Φλεβάρη του 2009.
http://www.rawa.org/[1] Στο μεταξύ η αφγανική κυβέρνηση πέρασε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει το βιασμό, πριν το πάρει πίσω με τη διεθνή κατακραυγή.
Πρωτότυπο κείμενο στα Γαλλικά:
http://www.anarkismo.net/article/13694