Ανακοίνωση τύπου
Γυναίκα μετανάστρια στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της μπαλάκι στα χέρια των κρατικών υπηρεσιών
Ευρωπαία υπήκοος που ζει στην Κύπρο με τον Κύπριο συμβίο της και διανύει τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της καταβάλει προσπάθειες εδώ και δύο περίπου μήνες για να πάρει βεβαίωση εγγραφής ευρωπαίου υπηκόου που διαμένει στην Κύπρο από το Τμήμα Μετανάστευσης και κάρτα νοσηλείας από το Υπουργείο Υγείας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η εν λόγω γυναίκα εργαζόταν στην Κύπρο για 18 μήνες χωρίς ο εργοδότης της να καταβάλει εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γεγονός το οποίο συνιστά δυστυχώς συχνό φαινόμενο για τους Ευρωπαίους υπηκόους που διαμένουν και εργάζονται στην Κύπρο. Το γεγονός αυτό της στερούσε ουσιαστικά το δικαίωμα απόκτησης του καθεστώτος του Ευρωπαίου εργαζόμενου υπηκόου και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Στη συνέχεια, η αναφερόμενη σύναψε δεσμό με Κύπριο υπήκοο, ο οποίος είναι λήπτης δημόσιου βοηθήματος και αντιμετωπίζει τις δικές του προσωπικές δυσκολίες. Η αναφερόμενη διαμένει με τον Κύπριο συμβίο της, ο προηγούμενος γάμος του οποίου βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και για αυτό το λόγο δεν μπορούν στο παρόν στάδιο να τελέσουν γάμο. Ο συμβίος της έχει ήδη καταχωρήσει αίτηση διαζυγίου, η οποία εξετάζεται από δικαστήριο. Ο συμβίος της αναφερομένης ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας να συμπεριλάβει την αναφερόμενη στην κάρτα που ο ίδιος έχει για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά το Υπουργείο Υγείας αρνείται επικαλούμενο ότι η αναφερόμενη δεν έχει καθεστώς παραμονής στην Κύπρο.
Η αναφερόμενη αποτάθηκε πριν από δύο μήνες στο Τμήμα Μετανάστευσης υποβάλοντας αίτηση για βεβαίωση εγγραφής ευρωπαίου υπηκόου που διαμένει στην Κύπρο. Το Τμήμα Μετανάστευσης ζήτησε από την αναφερόμενη να προσκομίσει βεβαιώσεις για τους πόρους διαβίωσής της στην Κύπρο. Η γυναίκα τους εξήγησε ότι η ίδια δεν εργάζεται λόγω επιπλοκών που παρουσιάζει η εγκυμοσύνη της και ότι ο συμβίος της είναι λήπτης δημόσιου βοηθήματος. Επίσης, η αναφερόμενη εξήγησε στο Τμήμα Μετανάστευσης ότι χρειάζεται άμεσα την εν λόγω βεβαίωση για να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα υγείας ενόψει της προχωρημένης εγκυμοσύνης της. Το Τμήμα Μετανάστευσης όχι μόνο την ενημέρωσε ότι υπό τις συνθήκες δεν μπορεί να εγκριθεί η έκδοση της εν λόγω βεβαίωσης, αλλά με γραπτή επιστολή την απείλησε με τη λήψη μέτρων εναντίον της λόγω της έλλειψης καθεστώτος παραμονής! Επίσης, την ενημέρωσαν προφορικά ότι σε περίπτωση που ήταν συζευγμένη με τον συμβίο της, η εν λόγω βεβαίωση θα εκδιδόταν χωρίς κανένα πρόβλημα! Το πλέον παράλογο της υπόθεσης είναι ότι το Τμήμα Μετανάστευσης αναγνωρίζει ότι μετά τον τοκετό, η αναφερόμενη θα είναι δικαιούχα καθεστώτος διαμονής στην Κύπρο και όλων των συναφή δικαιωμάτων. Εδώ είναι άξιο αναφοράς ότι το εν λόγω Τμήμα ισχυρίζεται ότι σέβεται όλες τις μορφές οικογένειας, έστω και αν δεν υπάρχει γάμος.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που η αναφερόμενη εργαζόταν και είχε εισοδήματα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θα την θεωρούσαν μέλος οικογένειας Κύπριου υπηκόου και θα της ζητούσαν να αναλάβει τις υποχρεώσεις της ως προς την οικογένειά της, ενώ τώρα που δεν μπορεί να εργαστεί και διεκδικεί τα δικαιώματά της, αρνούνται να της τα παραχωρήσουν, με το πρόσχημα και πάλι ότι δεν έχει καθεστώς παραμονής στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνει ούτε δημόσιο βοήθημα.
Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω χειρισμών των υπηρεσιών, η αναφερόμενη έχει παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο και παραμένει χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και χωρίς αξιοπρεπή μέσα διαβίωσης, αφού ούτε μπορεί να εργαστεί ούτε και λαμβάνει δημόσιο βοήθημα.
Δυστυχώς η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αφού οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων γυναικών σε παρόμοιες καταστάσεις είναι συχνό φαινόμενο.
Η ΚΙΣΑ για άλλη μια φορά καλεί τις αρχές να μεριμνήσουν για ουσιαστική ένταξη και ευημερία των μεταναστριών γυναικών και των παιδιών τους και να μη κρύβονται πίσω από γραφειοκρατικά τεχνάσματα, τα οποία είναι ανούσια και χωρίς καμιά λογική υπόσταση.
Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ
27 Οκτωβρίου 2009