Και μαζί και... χώρια
Με δύο ξεχωριστές κινητοποιήσεις το φοιτητικό κίνημα αξίωσε χθες μείωση των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι μεν απείχαν από τα μαθήματά τους, οι δε πορεύτηκαν στο Υπ. Παιδείας
Το αίτημα ήταν κοινό, όπως και οι επηρεαζόμενοι. Η κινητοποίηση, ωστόσο, διπλή και εκτυλίχθηκε σε διαφορετικούς χώρους. Ο λόγος για τις χθεσινές κινητοποιήσεις των φοιτητών οι οποίοι πραγματοποίησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το Υπ. Παιδείας, αξιώνοντας μείωση των διδάκτρων.
Μονόωρη αποχή
Η πρώτη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί έξω από τα τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τους φοιτητές να απέχουν για μία ώρα από τα μαθήματά τους. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Φρένο βάλτε στην κερδοσκοπία, το μέλλον ανήκει στην παιδεία» και «Κάτω τα χέρια συντηρητικοί, της Κύπρου η παιδεία δεν είναι μετοχή», δεκάδες φοιτητές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Πανεπιστήμιο Frederick, αξιώσαν άμεση μείωση των διδάκτρων. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του «Φορέα μείωσης των διδάκτρων και αναθεώρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων», Χρ. Πασιαρδής, «δεν μπορεί σήμερα κανένας φοιτητής και καμία οικογένεια να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ζούμε τα τελευταία τρία χρόνια μια συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη αύξηση των διδάκτρων και γιΆ αυτό ενώνουμε τις φωνές μας, ούτως ώστε το αίτημά μας να φτάσει στα αφτιά των ιδιοκτητών των πανεπιστημίων». Ανέφερε ακόμη ότι «στην υφιστάμενη νομοθεσία δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στις αυξήσεις» και πρόσθεσε πως «το Υπ. Παιδείας έρχεται με τροποποιητικό νομοσχέδιο να βάλει φραγμό στην όλη κατάσταση, διασφαλίζοντας πως οι τιμές θα ελέγχονται από το Υπουργείο. Η εξαγγελία κινείται στη σωστή κατεύθυνση». Επεσήμανε επίσης πως θα αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου και «θα δούμε κατά πόσον θα κλιμακώσουμε τα μέτρα αντίδρασής μας». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πάντως χθες και δεκάδες φοιτητές της «Πρωτοπορίας», οι οποίοι ωστόσο διαχώρισαν τη θέση τους από το Φορέα σε ό,τι αφορά στην ανάμειξη του Υπ. Παιδείας στο ζήτημα, καταλογίζοντάς του ευθύνες για την αύξηση των διδάκτρων.
Επικίνδυνος ο Υπουργός
Με τη λήξη της πρώτης κινητοποίησης ακολούθησε και άλλη, αυτή τη φορά όμως έξω από το Υπ. Παιδείας. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από τη φοιτητική παράταξη «Πρωτοπορία», μέλη της οποίας πορεύτηκαν προς το Υπουργείο και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Χρίστος Παπαμιχαήλ, «το πρόβλημα είναι έξω από το Υπ. Παιδείας και εάν ο Υπουργός δεν έχει καταθέσει νέο νομοσχέδιο ή κατέθεσε κανονισμούς που επιδεικνύουν την ανικανότητά του να τροποποιήσει κάποιο νομοσχέδιο, τότε τον θεωρούμε επικίνδυνο για την Παιδεία». Είπε ακόμη ότι η «μας καλούν συνεχώς να αγκαλιάσουμε το νομοσχέδιο, αλλά νομοσχέδιο δεν έχουμε δει».
Στηρίζουν τους φοιτητές
Δηλώσεις στήριξης των φοιτητών έκαναν πάντως χθες βουλευτές και κόμματα, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες τους. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Ν. Τορναρίτης, αναφέρθηκε, ωστόσο, και στην προχθεσινή αναφορά του Υπ.Παιδείας σε μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι είναι ατυχής και παραπλανητική. «Το μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο δεν σημαίνει και πιο φτηνά δίδακτρα» σημείωσε και κατηγόρησε τον Υπ. Παιδείας και το ΑΚΕΛ ότι παραπλανούν. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου, σημειώνοντας πως «η επίρριψη ευθυνών στη Βουλή εκ μέρους του Υπ.Παιδείας είναι παραπλανητική και μετατοπίζει τις ευθύνες του για άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου, ακόμα και για βελτίωση της νομοθεσίας» και τον κάλεσε να προχωρήσει σε άμεση κατάθεση βελτιωτικού νομοσχεδίου για ρύθμιση του ζητήματος των διδάκτρων. Έκκληση για άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου απηύθυνε και ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως αδικαιολόγητες τις δηλώσεις του Υπουργού σε σχέση με τα κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού τύπου ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς «καμία σχέση δεν έχει με τον καθορισμό των διδάκτρων». Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, εξέφρασε στήριξη στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος, αλλά τόνισε ότι «τα φαινόμενα κερδοσκοπίας σε βάρος των φοιτητών ξεκινούν πρωτίστως από το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια παραμένουν κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Είπε επίσης ότι πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν αυτή τη φορά, ώστε να διασφαλιστεί πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μετεξελιχθούν σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΨΑΡΙΑ
Κωδικός άρθρου: 901083
ΠΟΛΙΤΗΣ - 08/10/2009, Σελίδα: 41