Ta lefta enonoun telika:
Τόσο πολύ φοβούνται τη λαϊκή κατακραυγή οι βουλευτές, ώστε να αποφεύγουν και τη συμμετοχή τους σε συσκέψεις που αφορούν τους μισθούς και τα ωφελήματά τους. Ωστόσο και οι παρασκηνιακές κινήσεις που γίνονται δεν μένουν στο κρυφό.
Μια τέτοια, «μυστική» συνάντηση, την οποία απαρνήθηκαν μερικοί από τους συμμετέχοντες -αφού πριν την ολοκλήρωσή της έδωσαν υπόσχεση σιωπής- πραγματοποιήθηκε χθες στον 3ο όροφο της Βουλής υπό τον πρόεδρο της Βουλής, παρουσία του οικονομικού διευθυντή Γιώργου Θεοφίλου και άλλων αξιωματούχων, με σκοπό να αναλυθεί ο αντίκτυπος των νέων μέτρων στις τσέπες των βουλευτών.
Πάντως οι απολαβές των βουλευτών, από τον Ιούλιο του 2010, τελευταίο μήνα πριν αρχίσουν οι διάφορες περικοπές, έχουν μειωθεί κατά 12,1 % (από 5.900 σε 5.184 ευρώ) ενώ αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 25% (4.426 ευρώ) λόγω μείωσης και φορολόγησης των επιδομάτων τους (και όχι του μισθού τους) και αύξησης των συνεισφορών τους. Βεβαίως σε αυτά το ποσά δεν υπολογίζεται ποσό 683 ευρώ τον μήνα που αφορά τα οδοιπορικά τους, ανεξαρτήτως από ποια επαρχία κατάγονται. Αυτό λοιπόν το ποσό των 683 ευρώ κάποιοι από τους παρισταμένους στη χθεσινή σύσκεψη εισηγήθηκαν να αυξηθεί, αφού δεν πρόκειται να φορολογηθεί, για να αντέξουν οι βουλευτές τούς δύσκολους καιρούς.
Να σώσουν ό,τι σώζεται
Οι βουλευτές από τον Αύγουστο του 2010 αποφάσισαν, υπό τον φόβο των Ιουδαίων πάντοτε, να εγκρίνουν νομοθετική ρύθμιση για εθελούσια αποκοπή 10% επί του βασικού μισθού τους (340 ευρώ) για δύο χρόνια ως συνεισφορά στη δύσκολη οικονομικά περίοδο. Η ρύθμιση αυτή παρατάθηκε για άλλους δύο μήνες έτσι ώστε να ισχύσει μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο από αυτόν τον μήνα, όπως έχουμε αντιληφθεί, δεν αναμένεται να ανανεωθεί αφού σύντομα θα ισχύσουν, όπως εκτιμούν οι βουλευτές, τα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία μεταξύ άλλων παγοποιούν και τον βασικό μισθό τους.
Πάντως, όταν τον περασμένο Μάρτιο εξέπνευσε και το χρονικό διάστημα της συνεισφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών του (10% επί των συνολικών απολαβών τους) και εκείνοι είχαν επικαλέστεί -από τότε- τα... επικείμενα μέτρα για τη μη ανανέωση της συνεισφοράς τους. Όμοια και οι βουλευτές επιχείρησαν να αποκρύψουν το γεγονός τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο και πάλι η δημοσιοποίηση του θέματος τούς οδήγησε με βαριά καρδιά στο να ανανεώσουν τη συνεισφορά για δύο μήνες. Πάντως αν τα μέτρα της κυβέρνησης (υπό όποια μορφή) δεν ισχύσουν άμεσα, τότε όχι μόνο δεν μειώνεται ο μισθός των βουλευτών, αλλά και αυξάνεται συγκριτικά με το 2010 κατά 10%.
Στη χθεσινή συνάντηση φέρεται να συμμετείχαν από πλευράς ΔΗΣΥ ο Λευτέρης Χριστοφόρου, από το ΑΚΕΛ ο Σταύρος Ευαγόρου, από το ΔΗΚΟ ο Φύτος Κωνσταντίνου, από την ΕΔΕΚ ο Γιώργος Βαρνάβα και από τους Οικολόγους ο Γιώργος Περδίκης. Η κατάληξη αυτής της συνάντησης ήταν να μεταφερθεί στον υπ. Οικονομικών το αίτημά τους, αν μη τι άλλο να μην φορολογείται το επίδομα γραμματέως, αφού με αυτό πληρώνουν πραγματικά κάποιον/κάποιαν για να τους παρέχει γραμματειακές υπηρεσίες.
Οι αριθμοί
Βάσει των υφιστάμενων ρυθμίσεων, οι βουλευτές πληρώνουν φόρο εισοδήματος μόνο για τον βασικό μισθό τους (βλ. πίνακας). Ωστόσο με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης διορθώνεται η κατάσταση, αφού ο φόρος θα υπολογίζεται επί των συνολικών απολαβών. Η σύνταξη χηρείας, που τώρα αφορά το 1,75% επί του συνόλου των απολαβών, αναμένεται να αυξηθεί στο 3%, ενώ όπως αναφέρθηκε πιο πάνω η αποκοπή του 10% καταργείται. Με αυτά τα δεδομένα η σούμα οδηγεί αυτήν τη στιγμή στην τσέπη των βουλευτών 5.184 ευρώ, ασχέτως αν μέρος αυτού του ποσού το δίνουν ή όχι για επίδομα γραμματέως. Την ίδια ώρα το κράτος πληρώνει και πέριξ των 2.000 ευρώ τον μήνα για να έχουν και κοινοβουλευτικό συνεργάτη. Με τα νέα μέτρα αναμένεται οι συνολικές απολαβές να μειωθούν κατά 760 ευρώ. Όμως σε αυτά θα πρέπει να υπολογίζονται και τα επιπλέον 683 ευρώ που λαμβάνουν βρέξει-χιονίσει, πατήσουν ή όχι στη Βουλή οι αιρετοί άρχοντες.
Καταληκτικά οι βουλευτές ζήτησαν από τον κ. Ομήρου να διαπραγματευτεί με τον υπουργό και το αίτημά τους όπως η συνεισφορά του 6,8% για τις συντάξεις τους καταλήγει στο Ταμείο Συντάξεως και όχι στο Πάγιο Ταμείο. Με αυτή την αφορμή θυμίζουμε ένα άλλο «μεγαλειώδες» κεφάλαιο που αφορά τους βουλευτές και πιο συγκεκριμένα τη σύνταξη και το εφάπαξ τους. Με τροποποίηση στον σχετικό νόμο πέτυχαν το 2005 αντί 50%, η σύνταξη για τους περισσότερους από αυτούς να ανέλθει στο 66% των ετήσιων απολαβών τους, ενώ οι ίδιοι μέχρι πέρσι (που επιβλήθηκε το 6,8%) δεν συνεισέφεραν καθόλου.
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ
20/10/2012 - 10:33