Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012 3:37 μμ
Ζητούν άμεση εξέταση των αιτήσεων τους για άσυλοΛευκωσία: Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα Κούρδοι της Συρίας που διαμένουν στην Κύπρο, καλώντας τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξετάσουν άμεσα τις αιτήσεις τους για άσυλο και να δοθεί προσφυγικό καθεστώς σε όσους δικαιούνται και στους υπόλοιπους να δοθεί κάποιας άλλης μορφής προστασία και καθεστώς διαμονής.
Αντιπροσωπεία των Κούρδων επέδωσε ψήφισμα σε Λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, του Υπουργείου Εργασίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στο Υπουργείο Εσωτερικών το ψήφισμα παρέλαβε εκ μέρους της Υπουργού Ελένης Μαύρου η Διοικητική Λειτουργός κ. Χριστοφίδου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ΚΙΣΑ Δώρου Πολυκάρπου στο ΚΥΠΕ οι εκπρόσωποι της Κίνησης είχαν μια σύντομη συνομιλία με την Υπουργό, η οποία εξερχόταν του Υπουργείου. Ο κ. Πολυκάρπου είπε ότι επίκειται συνάντηση με την Υπουργό για το θέμα στις 18 Ιουνίου.
Στην Αντιπροσωπία της ΕΕ στην Κύπρο το ψήφισμα παρέλαβε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Γιώργος Μαρκοπουλιώτης. Ο κ. Πολυκάρπου ανέφερε ότι έλαβε την υπόσχεση ότι το ψήφισμα θα προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει κατά πόσο παραβιάζεται το κοινοτικό κεκτημένο.
Εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους το ψήφισμα παρέλαβε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γιώργος Παπαγεωργίου.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Κούρδοι της Συρίας παρέδωσαν το ψήφισμα στο Γενικό Διευθυντή Σωκράτη Σωκράτους, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Πολυκάρπου υποσχέθηκε να διαβιβάσει το ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, προσθέτοντας ότι το θέμα ίσως να μπορεί να προωθηθεί για συζήτηση και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στο ψήφισμα προς τον Πρόεδρο και Μέλη της Βουλής, την Υπουργό Εσωτερικών, την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, οι Κούρδοι σημειώνουν ότι ανήκουν στην ομάδα των «Αντζιανίπ» και «Μαχτουμί», μιας ομάδας Κούρδων των οποίων το συριακό καθεστώς στερεί το δικαίωμα της υπηκοότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απολαμβάνουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Αναφέρουν ότι δεν έχουν δικαίωμα να εγγράφουν και να μεταβιβάζουν την περιουσία τους όπως οι υπόλοιποι πολίτες, δεν μπορούν να ταξιδεύουν και να επιστρέφουν στον τόπο τους, δεν μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα πολιτικά τους δικαιώματα, δεν έχουν δικαίωμα να καλλιεργούν και να χρησιμοποιούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.
«Σήμερα, το καθεστώς της Συρίας θερίζει καθημερινά αντιφρονούντες και άμαχους με αποτέλεσμα η κατάσταση να μην είναι μόνο για μας που ήμασταν υπό διωγμό ανασφαλής και επικίνδυνη αλλά και για αυτούς που μέχρι πρότινος μπορούσαν να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στη χώρα. Λόγω της κατάστασης στη χώρα, η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έχει ζητήσει από όλα τα κράτη να μην επαναπατρίζου πλέον οποιοδήποτε πίσω στη Συρία», προσθέτουν.
Αναφέρουν, παράλληλα, ότι οι ελπίδες τους να βρουν στην Κύπρο ένα περιβάλλον προστασίας στο οποίο να ζήσουν με τις οικογένειες τους «με αξιοπρέπεια μέχρι σήμερα δεν έχουν εκπληρωθεί».
«Πολλοί από εμάς περιμένουμε εδώ και χρόνια, ορισμένοι σχεδόν μια δεκαετία να εξεταστεί η αίτηση μας για προστασία. Μέλη της ομάδας μας που έχουν αναζητήσει άσυλο, την ίδια χρονική περίοδο με εμάς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σήμερα όχι μόνο έχουν προστασία αλλά είναι πολίτες των κρατών αυτών. Παρά το γεγονός ότι είμαστε τόσα χρόνια στην Κύπρο και έχουμε παιδιά να φροντίσουμε και να μεγαλώσουμε, οι Αρχές μας επιτρέπουν, αν βρούμε εργασία, να εργαστούμε μόνο στη γεωργο-κτηνοτροφία με μισθούς που κυμαίνονται μεταξύ 450 και 700 ευρώ το μήνα. Με αυτά τα ποσά είναι ανθρωπίνως αδύνατο να διασφαλίσουμε στέγη, διατροφή, φροντίδα και εκπαίδευση σε εμάς και τα παιδιά μας», συμπληρώνουν.
«Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη Συρία αλλά ούτε και να έχουμε καθεστώς παραμονής στην Κύπρο, γινόμαστε και πάλι για δεύτερη φορά απάτριδες,» σημειώνουν.
Οι Κούρδοι καλούν τον Πρόεδρο και Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Υπουργό Εσωτερικών, την Υπουργό Εργασίας και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο να δοθεί σε άτομα που έχουν οικογένειες και είναι πέραν του ενός χρόνου στην Κύπρο πρόσβαση και σε άλλους τομείς απασχόλησης εκτός από τη γεωργοκτηνοτροφία όπου οι μισθοί να είναι ικανοποιητικοί για να μπορούν να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια, όπως αναφέρουν.
Καλούν επίσης τις κυπριακές Αρχές να κυρώσουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους απάτριδες και μέχρι τότε να τερματιστεί η πρακτική των Αρχών να ζητούν την υποβολή «έγκυρων ταξιδιωτικών εγγράφων» για την απόκτηση αδειών διαμονής και εργασίας, και να δοθεί στα άτομα των οποίων η αίτηση εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο πρόσβαση σε υλικές συνθήκες υποδοχής όπως αυτές καθορίζονται στη σχετική Οδηγία της ΕΕ για τις ελάχιστες συνθήκες υποδοχής αιτητών ασύλου.
http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/105472/ekdilosi-diamartyrias-kourdon-tis-syrias-sti-lefkosia