Μόνο αποτροπιασμό μπορούν να προκαλέσουν στοιχεία που φέρνει στο φως η οργάνωση ActionAidBangladesh σύμφωνα με τα οποία δεκάδες έφηβες στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, εκτός από την αναγκαστική πώλησή τους από τους φτωχούς γονείς τους σε οίκου ανοχής, αναγκάζονται να λαμβάνουν στεροειδή με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους.
«Σε αυτό το πορνείο, οι πελάτες ψάχνουν για υγιή κορίτσια, για αυτό χρησιμοποιώ το Oradexon. Χρειάζομαι τους πελάτες έτσι ώστε να μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς μου και τα δάνεια. Αλλιώς, δεν μπορώ να φάω», δηλώνει στο πρακτορείο Reuters η 17χρονη Hashi,η οποία εκδίδεται σε οίκο ανοχής έξω από την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα.
Σε ηλικία μόλις 10 ετών πωλήθηκε σε οίκο ανοχής στο Kandapara, παραγκούπολη στα βορειοανατολικά της Ντάκα. Είναι μία από τις περίπου 900 κοπέλες που εκδίδονται στη φτωχή αυτή περιοχή έναντι εξευτελιστικής αμοιβής που κατεβαίνει μέχρι τα 50 Τάκα (40 σεντς του ευρώ) ανά πελάτη.
Οι περισσότερες από αυτές τις έφηβες χρησιμοποιούν σε μόνιμη βάση το Oradexon, επίσης γνωστό ως δεξαμεθαζόνη, ένα στεροειδές που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φλεγμονής και των αλλεργιών στους ανθρώπους, αλλά χρησιμοποιείται επίσης από κτηνοτρόφους για να αυξήσουν το βάρος των βοοειδών.
«Υπάρχει μια τεράστια διαφορά στην εμφάνισή μου τώρα σε σχέση με όταν ήμουν νεότερη και υποσιτισμένη. Είμαι υγιής από ό, τι πριν και σε θέση να εξυπηρετήσω πολλούς πελάτες σε μια μέρα. Μερικές φορές μέχρι 15» δηλώνει η Hashi.
Το μικρό άσπρο χάπι είναι άμεσα διαθέσιμο στις φτωχογειτονιές και πωλείται χωρίς συνταγή για 15 Τάκα (15 σεντς του ευρώ). Ωστόσο, οι παρενέργειες είναι πολλές, καθώς αυτά τα χάπια μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με ομάδες γιατρών που αναφέρουν ότι αρκετές από τις νεαρές έχουν ήδη πεθάνει λόγω κατάχρησης.
«Η έλλειψη ενημέρωσης και η εύκολη πρόσβαση είναι μερικοί από τους κύριους λόγους για τους οποίους γίνεται κατάχρηση αυτών των φαρμάκων», λέει η Shipra Gowshami, δικηγόρος και ακτιβίστρια που εργάζεται για να βοηθήσει τις εκδιδόμενες στο Μπαγκλαντές.
Σύμφωνα με την ActionAidBangladesh πάνω από το 90% των εκδιδόμενων κοριτσιών της φτωχής χώρας της Νότιας Ασίας έχουν λάβει τα στεροειδή.
Οι νεαρές εξαναγκάζονται στη λήψη του φαρμάκου από τους ιδιοκτήτες των οίκων ανοχής, "sardarnis", συχνά με άσκηση σωματικής βίας ή στέρηση τροφής. Η νόμιμη ηλικία για την πώληση σεξ στο Μπαγκλαντές είναι τα 18. Το γεγονός ότι τα κορίτσια φαίνονται μεγαλύτερα με τη λήψη του φαρμάκου βοηθά να παραμείνει η αστυνομία μακριά.
Το 2010, η ActionAid στο Μπαγκλαντές ξεκίνησε μια εκστρατεία για την προώθηση της ευαισθητοποίησης για τη χρήση φαρμάκων από εκδιδόμενες κοπέλες. Ωστόσο, οι εθελοντές της οργάνωσης δηλώνουν πως έχουν ακόμα ένα μακρύ αγώνα κατά της χρήσης των στεροειδών και για να πείσουν τις αρχές να λάβουν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν τη διάδοσή τους.
«Έχουμε κάνει προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης αυτών των φαρμάκων, αλλά οι ιδιοκτήτες των οίκων δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν κάτι για να σταματήσει η πρακτική αυτή. Έχουμε μια δύσκολη μάχη, αλλά μπορούμε να την κερδίσουμε. Πρέπει να υπάρξει αυστηρότερη ρύθμιση των εν λόγω φαρμάκων και η κυβέρνηση και το κράτος πρέπει να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτό», λέει ο Farah Kabir, πρόεδρος της ActionAid στο Μπαγκλαντές.
tvxs.gr/node/88560