Επιτήδειοι καταστρέφουν το πράσινο
Έργο κάποιων επιτήδειων πιθανόν να είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε περιοχή του χωριού Φλάσου κι έκανε στάχτη δύο περίπου χιλιόμετρα πράσινου, ενώ κατέστρεψε και περιουσίες. Η πυρκαγιά ξεκίνησε γύρω στις 1 και 30 σε κατασκηνωτικό χώρο σε περιοχή με την ονομασία Μόλος εντός του ποταμού Κλάριου και κατευθυνόταν προς το χωριό Κοράκου. Λόγω της πυκνής βλάστησης που υπήρχε στην περιοχή, πήρε γρήγορα διαστάσεις, ενώ υπήρχε και ο κίνδυνος να κατευθυνθεί προς το δάσος του Ορκόντα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες και στη σκηνή έσπευσαν 8 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 5 πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών, μέλη της επαρχιακής διοίκησης της περιοχής, ενώ επιστρατεύτηκαν το πυροσβεστικό αεροπλανάκι του Τμήματος Δασών, το ελικόπτερο της Αστυνομίας και 2 ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων. Το έργο της πυρόσβεσης βοήθησαν και κάτοικοι της περιοχής. Τέσσερις ώρες αργότερα η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο αφού κατέκαψε 2 χιλιόμετρα από ευκάλυπτους, ελαιόδεντρα και άγρια βλάστηση. Στην περιοχή έσπευσε και ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία διερευνά το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Στο ίδιο σημείο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά την περασμένη Κυριακή η οποία κατασβέστηκε προτού λάβει διαστάσεις. Όπως ανέφερε στον «Π» ο βοηθός περιφερειακός υπεύθυνος Τροόδους Μάριος Χριστοδούλου, λειτουργοί του Τμήματος Δασών επιθεώρησαν την περιοχή χθες λίγη ώρα πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά και επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς της Κυριακής. «Λίγη ώρα αργότερα», όπως είπε, «ξέσπασε η πυρκαγιά κι ενώ υπήρχαν δυνάμεις εντός και ασχολούνταν με την κατάσβεσή της, 800 μέτρα από το σημείο ξέσπασε δεύτερη πυρκαγιά».
Καψάλισμα
Η Αστυνομία διερευνά το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να ξεκίνησε από το καψάλισμα των ποκαλάμων, που είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος που κακώς εφαρμόζεται από τους γεωργούς για την προετοιμασία των χωραφιών τους ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου των σιτηρών. Το καψάλισμα αγριόχορτων ή ποκαλάμων είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη γεωργική δραστηριότητα, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ένα καψάλισμα μετά το θερισμό, ή η προσπάθεια για κάψιμο κλαδεμάτων και αγριόχορτων, σε συνδυασμό με την ανθρώπινη αμέλεια από μέρους του γεωργού ή και επισκεπτών, κατέληξαν σε καταστροφικές πυρκαγιές. Σαν αποτέλεσμα, μεγάλες δασικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν σε ελάχιστο χρόνο, ιδιωτικές περιουσίες καταστράφηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θρηνήσαμε ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Στην περίπτωση ανάμματος φωτιάς στην ύπαιθρο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τριών χρόνων ή πρόστιμο £5.000 ή και οι δύο ποινές, ενώ στην περίπτωση του ανάμματος φωτιάς σε απόσταση μέχρι ενός χιλιομέτρου από την οροθετική του κρατικού δάσους προβλέπεται ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων ή ποινή £5.000 ή και οι δύο ποινές.
Κωδικός άρθρου: 871317
ΠΟΛΙΤΗΣ - 13/05/2009, Σελίδα: 47