Πέντε διαδοχικά «όχι» εισέπραξε ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, μετά το ολοήμερο θρίλερ των διαβουλεύσεων τους με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, με αντικείμενο τα μέτρα του τρίτου πακέτου που εξήγγειλε, στοχεύοντας στη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποφυγή της ένταξης της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Το ολοήμερο θρίλερ ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τις συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ, από τις οποίες εισέπραξε τριπλό «όχι» για τα μέτρα του, που αφορούν σε προσωρινό πάγωμα των μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και κλιμακωτή συνεισφορά των υψηλόμισθων υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.
Οι ηγέτες των συντεχνιών ξεκαθάρισαν ότι «δεν αποδέχονται τις προτάσεις του Υπουργού Οικονομικών που αφορούν τους εργαζόμενους» και τόνισαν ότι «δεν θα πληρώνουν τη νύφη κάθε φορά οι εργαζόμενοι. Κάλεσαν, παράλληλα, τον Κίκη Καζαμία «να πάρει τολμηρές αποφάσεις για φορολόγηση του πλούτου και της πολυτέλειας».
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου, χαρακτήρισε μεγάλη έκπληξη την εξαγγελία του Υπουργού Οικονομικών, και υπενθύμισε τις παραχωρήσεις που έχουν κάνει από το 2010 οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα. Για να προσθέσει πως η Κύπρος θα εισέλθει στον μηχανισμό «εξαιτίας των τραπεζών και όχι των δημοσιονομικών προβλημάτων».
Μίλησε για πέντε συμφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων, που περιελάμβαναν παραχώρηση των γενικών αυξήσεων του 2010-2011, την πρόταση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για συνεισφορά ύψους €70 εκατομμυρίων, και το πάγωμα της ΑΤΑ για ένα χρόνο. Αναφέρθηκε και στις προσφυγές των μελών της ΠΑΣΥΔΥ για το μέτρο που ψήφισε η Βουλή για καταβολή μόνιμης εισφοράς 3% επί των συντάξεων τους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δικαιωθούν στο δικαστήριο.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, υπενθύμισε τη συμφωνία που είχε γίνει στις 14 Σεπτέμβρη σε σχέση με τα μέτρα που αφορούν τη φορολόγηση του πλούτου και την πάταξη της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι κανένα από αυτά τα μέτρα δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Τάχθηκε κάθετα εναντίον του μέτρου για κλιμακωτή συνεισφορά των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, ενώ εξέφρασε τη θέση ότι ούτε το μέτρο για επιβολή φόρου επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων μπορεί να εφαρμοστεί. «Δεν αποδεχτήκαμε οτιδήποτε ούτε δεσμευτήκαμε για κάτι. Η συνάντηση ήταν διερευνητικού χαρακτήρα και είναι θέμα του Υπουργού να καθορίσει τα επόμενα βήματα του» κατέληξε.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, χαρακτήρισε «ισοπεδωτικό» το μέτρο για πάγωμα μισθών και ζήτησε τη λήψη τολμηρών αποφάσεων και μέτρα που να απευθύνονται στο συσσωρευμένο πλούτο. Υπέδειξε, ακόμα, πως «οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κάνει τις δικές τους παραχωρήσεις, με την κλιμακωτή συνεισφορά για δυο χρόνια που ενέκρινε η Βουλή τον Αύγουστο».
Κληθείς να διευκρινίσει για τα μέτρα φορολόγησης του πλούτου είπε ότι «τέτοια μέτρα μπορεί να είναι ο φόρος του εκατομμυριούχου, μέτρο που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, ο φόρος καθαρής περιουσίας με βάση το πώς ζει ο καθένας, και άλλα μέτρα με παρόμοια κριτήρια».
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών είχε νωρίτερα εισπράξει και το «όχι» της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ για την εξαγγελία του για επιβολή πρόσθετου τέλους στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/29598