Σκανδαλώδης ρατσισμός
Λόγο για καύχημα συνιστά για την κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι η απευθείας απέλαση εκατοντάδων ταλαίπωρων αντικανονικών μεταναστών στη Λιβύη, εξέλιξη την οποία ο ΟΗΕ κι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν σφοδρά, ψέγοντας την Ιταλία ως «απολίτιστη»
Ως «ιστορικό γεγονός» χαιρετίζει πανηγυρικά η Ρώμη την απευθείας απέλαση 227 αντικανονικών μεταναστών στη Λιβύη πριν αποβιβαστούν στις ιταλικές ακτές, όμως ο ΟΗΕ εκφράζει βαθύτατη ανησυχία και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι ο καταναγκαστικός και κυνικός επαναπατρισμός εξορίζει την Ιταλία από τα πολιτισμένα έθνη... Συνήθως οι αντικανονικοί μετανάστες που πλησιάζουν στην Ιταλία μεταφέρονται στην ακτή για έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει την αναγνώρισή τους, την υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις και την παροχή της δυνατότητας στους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο. Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, προερχόμενος από τις τάξεις της ξενοφοβικής Λίγκας του Βορρά, δήλωσε πως, έπειτα από χρόνια πιέσεων για μεγαλύτερη συνεργασία εκ μέρους της Τρίπολης, η Λιβύη επέτρεψε σε ιταλικά πλοία να συνοδεύσουν τα σκάφη των μεταναστών πίσω στη λιβυκή ακτή από την οποία είχαν αποπλεύσει. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, μπορέσαμε να στείλουμε παράνομους μετανάστες κατευθείαν πίσω στη Λιβύη» δήλωσε ο Μαρόνι μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση.
Καταδικάζει ο ΟΗΕ
Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την άμεση απέλαση. Μερικοί από τους μετανάστες αυτούς μπορεί να δικαιούνταν πολιτικό άσυλο, δήλωσε η Λάουρα Μπολντρίνι, εκπρόσωπος της Αρμοστείας στην Ιταλία. «Οι μετανάστες δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο επειδή δεν έτυχαν καν υποδοχής κάπου» υπογράμμισε. Η Λιβύη δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και δεν διαθέτει κανένα μηχανισμό υποδοχής πολιτικών προσφύγων, υπογράμμισε η Λάουρα Μπολντρίνι.
Απολίτιστη η Ιταλία
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) καταδίκασαν επίσης τον άμεσο επαναπατρισμό των 227 προσφύγων, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομερό γεγονός». «Αντί να είναι ένα ιστορικό γεγονός όπως ισχυρίζεται η ιταλική κυβέρνηση, αυτός ο καταναγκαστικός και κυνικός επαναπατρισμός είναι αντίθετος στους διεθνείς νόμους και εξορίζει την Ιταλία από τα πολιτισμένα έθνη» δήλωσε ο πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιταλία, Λόρις ντε Φίλιπι. «Δεν μπορούμε να απελαύνουμε ανθρώπους καταμεσής της θάλασσας προς μια χώρα όπως η Λιβύη, η οποία δεν έχει επικυρώσει τις διεθνείς ανθρωπιστικές συμβάσεις για τους πρόσφυγες, ιδιαίτερα αυτή της Γενεύης» δήλωσε ο Λόρις ντε Φίλιπι. Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Ιταλία καταδικάσθηκε ήδη στις 10 Μαΐου 2005 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια υπόθεση καταναγκαστικού επαναπατρισμού 11 ανθρώπων που ζητούσαν πολιτικό άσυλο και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουν το αίτημά τους.
«Μια πολύ μαύρη μέρα»
Μιλώντας για «μια πολύ, πολύ μαύρη ημέρα για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ιταλία», ο Λόρις ντε Φίλιπι ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο Ιταλικό Κοινοβούλιο.
Σίλβιο όπως Μπενίτο
Το νομοσχέδιο
Μέσα σε ομοβροντία πυρών αναμένεται η οριστική έγκριση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου του Μπερλουσκόνι που ποινικοποιεί την παράνομη μετανάστευση και αναγκάζει τους δημόσιους λειτουργούς να καταγγέλλουν τους μετανάστες στις Αρχές. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος έκανε λόγο για επαναφορά της ρατσιστικής νομοθεσίας του Μουσολίνι και κατήγγειλε ότι η χώρα γυρίζει 70 χρόνια πίσω. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν έντονους φόβους για το νομοσχέδιο, τονίζοντας τον κίνδυνο «οι μετανάστες, φοβούμενοι μήπως καταγγελθούν, να αποφεύγουν κάθε επαφή με τη διοίκηση και να μην δηλώνουν τη γέννηση των παιδιών τους ή να μην επιδιώκουν ιατρική βοήθεια στα νοσοκομεία». Για το επίμαχο μέτρο Ιταλοί γιατροί βγήκαν στους δρόμους το Μάρτιο φωνάζοντας «δεν καρφώνουμε μετανάστες».
Κωδικός άρθρου: 870362
ΠΟΛΙΤΗΣ - 08/05/2009, Σελίδα: 10