ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ
Το Πάσχα του 1982, τρεις φίλοι από Αθήνα, ο Νίκος Βοσδογάννης κιθάρα, φωνή και στίχους, ο ξάδερφός του Νίκος Βοσδογάννης μπάσο και ο Θοδωρής Ηλιακόπουλος τύμπανα και στίχους δημιουργούν ένα συγκρότημα με όνομα “Αντικουλτούρα”. Το ’83 αποχωρεί ο Νίκος (κιθάρα) και στη θέση του έρχεται ο Κώστας Χατζόπουλος κιθάρα, στίχους και φωνητικά. Επίσης μόλις είχε έρθει στη μπάντα και ο ‘Αρης Λαμπρίδης φωνή. Τότε η μπάντα μετονομάζεται σε “Chaos Generation” και στις αρχές του ’84 σε “Γενιά Του Χάους”. Στις 7 Απριλίου του ’83 κάνουν ένα live μαζί με τους “Ex Humans” στο club “Σοφίτα” στην Πλάκα. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν μαζί με τους “Αδιέξοδο” το ’83, την split κασέτα σε παραγωγή της “Art nouveau” με τίτλο “Καλή ‘Ορεξη”. Το ’84 συμμετέχουν στη συλλογή “Διατάραξη Κοινής Ησυχίας”. Το ’86 βγαίνει ο πρώτος τους δίσκος από τη “Di-di Music” με τίτλο “Γενιά Του Χάους“. Την ίδια χρονιά στις 14 του Νοέμβρη δίνουν μια επεισοδιακή συναυλία με τους Ολανδούς “Shrubs” και “The Ex”. Το ’89 ηχογραφούν το δεύτερο και τελευταίο τους δίσκο με τίτλο “Ρέκβιεμ” πάλι από τη “di-di music”. Το ’96 επανακυκλοφορούν οι δύο τους δίσκοι από τη “Wipe Out Records”. Μέχρι το τέλος. το οποίο ήρθε το ’89, από το group περνούν αρκετά μέλη, οι Δημήτρης Παππάς κιθάρα και φωνητικά, ‘Ακης Αμπραζής μπάσο και φωνή, Γιώργος Δρακόπουλος πλήκτρα, Αλέξης Αλιφέρης μπάσο και πλήκτρα.
Συνέντευξη τους εδώ
PANX ROMANA
Στα τέλη του ’70 στην Ευρώπη και στις αρχές του ’80 στην Ελλάδα, το πάνκ είχε έρθει να ταράξει τα νερά στο αδιάφορο και σάπιο ρόκ που είχαν επιβάλει οι πολυεθνικές και τα συγκροτήματα-μεγαθήρια. Η μουσική έφυγε από τα στάδια και τους αχανείς χώρους συναυλιών και γύρισε στα μικρά club και pub.
Στις αρχές του’82, γνωρίστηκε ο Φράνκ (τραγουδούσε τότε στους Stress) με τον Χούλιο (έπαιζε μπάσο σε ένα ska/reggae συγκρότημα)και ξεκινησαν το πολύ γνωστό γκρουπ Panx Romana μαζί με τον κιθαρίστα Γιάννη (Woody)
Άρχισαν τα live σε σχολεία,TEI και διάφορα club όπως Σοφίτα,Κύτταρο,Rodeo και συμμετείχαν σε πολλά punk-festival σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με stress,ex-humans και άλλα θρυλικά ονόματα της σκηνής.
Το 1984 ηχογραφήθηκαν τα ιστορικά πλέον τραγούδια Ελληνες και Αθήνα, συμμετέχοντας στην πανκ συλλογή ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ και γίνονται ακόμα πιο γνωστοί στο punk κοινό της Ελλάδας.
Το 1985 έρχεται στο group ο Δημήτρης Δημητράκας, πρώην drummer των TVC Schmetterling Συμμορία και το σχήμα παίρνει πια , μια σταθερή μορφή .
Από το 1986 έχουν κυκλοφορήσει 5 δίσκους με την ανεξάρτητη Wipe Out και έχουμε συμμετάσχει σε πολλές συλλογές στην Ελλάδα –Ιταλία-Βέλγιο,δίνοντας παράλληλα αμέτρητα live σε όλη την Ελλάδα, που χαρακτηρίζονται πάντα από την ένταση και τον πάνκ θυμό που δεν λέει να ξεθυμάνει. Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα και άμεσα. Αγάπη και Σεβασμός για τον συνάνθρωπό μας. ΟΧΙ στα ναρκωτικά που αποχαυνώνουν και αδρανοποιούν κάθε μορφή αντίστασης ενάντια στον κοινωνικό-πολιτιστικό ξεπεσμό της εποχής μας. ΌΧΙ στην υποχρεωτική στράτευση για μια ‘πατρίδα’ που σου τα παίρνει όλα και δεν σου προσφέρει τίποτα.
Τον Μάιο 1993 ο Χούλιο φεύγει από το γκρούπ και την θέση του στο μπάσο παίρνει ο Λευτέρης από τους Mistery και αργότερα ο Νίκος από τους Χαοτική Διάσταση.
Τον Οκτώβριο του ’99 γυρίζει ο Χούλιο στο συγκρότημα για σειρά συναυλιών, μέχρι τον Ιούνιο του 2000 με αφορμή την κυκλοφορία του νέου δίσκου Κοσμία Διαγωγή. Από τότε σταμάτησαν τις ζωντανές εμφανίσεις και ασχολήθηκε ο καθένας τους, με προσωπικά σχήματα και project, πειραματιζόμενοι πάνω σε άλλα είδη μουσικής,ή κάνοντας παραγωγές , βοηθώντας νέα συγκροτήματα.
Τον Φεβρουάριο του 2007 τα αυθεντικά τέσσερα μέλη, ένωσαν πάλι τις δυνάμεις τους και ξεκίνησαν τις πρόβες . Συμμετοχή σε συναυλία ενάντια στα ναρκωτικά που διοργάνωσε το Κέντρο νέων στην Κόρινθο. Τον Ιούλιο έπαιξαν στη Rock Συνάντηση στο Κιάτο, μπροστά σε ένα δυναμικό και διψασμένο για πανκ κοινό.Τον Φεβρουάριο 2008 άρχισαν σειρά εμφανίσεων,(Stage-two festival 2008-Αίγιο-no budget festival 2008)ετοιμάζοντας παράλληλα νέα τραγούδια
Συνέντευξη τους εδώ
DEUS EX MACHINA
Οι “Deus Ex Machina” σχηματίστηκαν το καλοκαίρι του 1989 στην Αθήνα από τον Δημήτρη Σπυρόπουλο και τον Δημήτρη Μάνθο. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα και μακροβιότερα εν ενεργεία σχήματα της ελληνικής σκηνής. Ο Σπυρόπουλος και ο τωρινός drummer Γιάννης Βεναρδής (ex “Αδιέξοδο”, “Γενιά Του Χάους”, “Λευκή Συμφωνία”) υπήρχαν στην ελληνική punk σκηνή από τις αρχές των 80′s. Πρόκειται για μια καταιγιστική punkrock/hardcore μπάντα που όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει πάνω από 500 lives παρά την σχετικά περιορισμένη της δισκογραφία. Είναι αναγνωρισμένοι και στο εξωτερικό ως ένα από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά σχήματα του είδους. Μέσα στα δέκα χρόνια ύπαρξης τους το line-up του σχήματος έχει υποστεί αρκετές αλλαγές, χωρίς αυτό να τους επηρεάσει, αν κρίνουμε από την ποιότητα των κυκλοφοριών τους αλλά κυρίως από τις -πάντα- δυνατές ζωντανές εμφανίσεις τους. Μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας τους ήταν η εμφάνισή στην αντιπολεμική συναυλία στα Σκόπια το ’94 για τον πόλεμο στη Βοσνία. Το ’95 κατά την διάρκεια αυτού του πολέμου έκαναν ένα tour στην Σερβία. Το ’96 τους βρήκε να εμφανίζονται σε σημαντικά festival, για την ειρήνη στα Βαλκάνια. Το ’00, μεταξύ άλλων, εμφανίστηκαν στο festival “Biennale 2000″ στo Τορίνο της Ιταλίας. Επίσης έχουν ανοίξει επιτυχημένα συναυλίες πολύ σημαντικών διεθνών συγκροτημάτων όπως: “the Dubrovniks”, “New Model Army”, “Madball” και τελευταία “Public Enemy”. Οι “Deus Ex Machina” όλα αυτά τα χρόνια έχουν εμφανιστεί σε μεγάλο αριθμό συναυλιών κοινωνικής αλληλεγγύης, γεγονός το οποίο φαίνεται τόσο από τους στίχους όσο και την όλη στάση του συγκροτήματος. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια, εμφανίστηκαν σε αρκετές συναυλίες για την υποστήριξη των Ζαπατίστας αυτοχθόνων στασιαστών της περιοχής Chiapas στο Μεξικό. Ως ενεργοί υποστηρικτές της ειρήνης, έλαβαν μέρος σε αρκετές κινήσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ. Το τελευταίο τους album με τίτλο “Signs” κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του ’03 από τη “Hitch Hyke” και πρόκειται για την έκτη κυκλοφορία τους. Περιέχει δέκα τραγούδια ενώ το cd περιέχει και ένα video του τραγουδιού “Lovesong” από εμφάνιση τους στο “An Club”. Τη παραγωγή του album “Sign”s έκανε ο επιτυχημένος Γερμανός παραγωγός Hardy Schuster Party (Giant Sand, The Style Lab). Το Φεβρουάριο του ’07 κυκλοφόρησε το cd single “Time Expires” με τέσσερα τραγούδια.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Το συγκρότημα Αντίδραση δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1985. Η πρώτη τους συναυλία έγινε σε ένα σχολείο υπό κατάληψη. Συνέχισαν να κάνουν συναυλίες σε σχολεία και φεστιβάλ και το Μάρτιο του 1987 κατάφεραν να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους demo με τίτλο” Άρρωστος κόσμος”. Η κυκλοφορία αυτή περιείχε δέκα τραγούδια και κυκλοφόρησαν μόνο 40 αντίτυπα στο ιστορικό Art Nouveau. Τρεις μήνες αργότερα ένα δεύτερο demo με τον τίτλο “Αντίδραση” και 19 τραγούδια κυκλοφόρησε στην τότε δυτική Γερμανία σε 500 αντίτυπα τα οποία εξαντλήθηκαν. Αμέσως μετά κυκλοφόρησε ένα τρίτο demo split αυτή τη φορά μαζί με τους Stress. Τότε έγιναν επαφές με δισκογραφικές έτσι ώστε να βγει ένα 7″ ΕP κάτι που έγινε τον Ιούνιο του 1989 από την Wipeout Records σε μια περιορισμένη έκδοση 580 αντιτύπων τα οποία εξαντλήθηκαν αμέσως. Ήταν ο πρώτος hardcore δίσκος που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα μιας και ως τότε τα περισσότερα συγκροτήματα της σκηνής έπαιζαν καθαρό punk. Την άνοιξη του 1990 μπήκαν στο στούντιο ηχογραφώντας καινούργια τραγούδια για το πρώτο τους LP “Κατάσταση κινδύνου” το οποίο κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Μετά από αρκετές συναυλίες, το φθινόπωρο του 1991 κυκλοφόρησε το δεύτερό τους LP/CD με τίτλο Ενάντια, ενώ το 1996 κυκλοφόρησε η τελευταία τους δουλειά σε βινύλιο, το single “E”.
Από τότε οι δρόμοι τους χώρισαν και ο κιθαρίστας τους Σπύρος έκανε 2 σόλο δουλειές με το προσωπικό του project κάτω από το όνομα Ε κυκλοφορώντας 2 πειραματικά tribal-ambient cd στην γερμανική ανεξάρτητη Interzone records.
Το 2004 ξανασυναντήθηκαν μουσικά και άρχισαν πάλι πρόβες. Το 2006 κυκλοφόρησαν το cd “Παντού και πουθενά” το οποίο περιέχει 11 τραγούδια στο γνωστό metalcore στυλ τους ανάμεσα στα οποία και μια μπαλάντα.
Συνέντευξη τους εδώ
ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ
Σχηματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1988 και έπαιζαν hardcore με ελληνικό στίχο. ‘Εδωσαν αρκετές συναυλίες συμπαράστασης κυρίως σε ανεξάρτητους χώρους. Η πρώτη τους κυκλοφορία ήταν μια demo κασέτα το ’88. Το ’90 έφυγε από τα τύμπανα ο Πέτρος και ήρθε ο ‘Ηλιος. Λίγο μετα ήρθε και ο Βασίλης στο μπάσο. Το ’92 κυκλοφόρησαν άλλη μια κασέτα με το live τους στο στέκι της φιλοσοφικής. Το ’93 μπήκαν στο στούντιο “Αγροτικον” του Νίκου Παπάζογλου και ηχογράφησαν έντεκα κομμάτια που κυκλοφόρησαν στο ομώνυμο lp από την “Wipe Out”. Ακολούθησε ένα live εφτάιντσο με τρία κομμάτια από την “Tsalapetinos Productions” που διανεμήθηκε δωρεάν με το fanzine “Χωρίς Κανόνα“. Λίγο αργότερα και ενώ ετοιμάζονταν για νέες ηχογραφήσεις, διαλύθηκαν. ‘Ολα τα χρόνια της παρουσίας τους συμμετείχαν σε πολλές κασετοσυλλογές. Ο κιθαρίστας τους Κώστας Παντέλης έπαιξε αργότερα στους “Ziggy Was”, μετέπειτα για κάποια περίοδο στα “Ξύλινα σπαθιά” και αργότερα στους “Sancho 003″. Ο τραγουδιστής τους Βίκτωρ τραγουδάει σήμερα στους “Dr. Δρακατωρ”.
ΧΑΣΜΑ
Οι Χάσμα είναι ένα από τα πιο φημισμένα μουσικά συγκροτήματα της ελληνικής ανεξάρτητης punk rock σκηνής. Ξεκίνησαν από τον Πύργο Ηλείας το 1994.
Το πρώτο live του group έγινε το Μάρτιο του 94′ στον Πύργο με τους Panx Romana. Από τότε το group έχει κάνει 3 δισκογραφικές δουλειές και μιά demo κασέτα.
Εχουν κυκλοφορήσει μια κασέτα με τίτλο “Ολοι Τόσο Μόνοι” το ‘96. Το ‘98 ένα cd με τίτλο “Τα Χρώματα Του Μίσους”. To ‘00 ένα cd με τίτλο “Αντεκδίκηση” και το ‘03 ένα mini cd με τίτλο “Κάθε φορά που άλλος γίνομαι”. Επίσης έχουν συμμετάσχει σε ανεξάρτητες συλλογές και στην συλλογή “Μπροστά Στο Χρόνο…Όλοι Τόσο Μόνοι” της MINOS-EMI με το τραγούδι “Όλοι Τόσο Μόνοι”. Ολες οι κυκλοφορίες τους είναι ανεξάρτητες παραγωγές.
Συνέντευξη τους εδώ
ΟΛΕΘΡΙΟ ΡΗΓΜΑ
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε από την ένωση των συγκροτημάτων “ΡΗΓΜΑ” και “ΟΛΕΘΡΟΣ” που είχαν κατά καιρούς κοινά μέλη. ‘Ετσι, ενώ ηχογράφησαν αρχικά για ένα κοινό δίσκο, στην πορεία ενώθηκαν και ονομάστηκαν “Ολέθριο Ρήγμα” το ’97. Ο ομώνυμος δίσκος κυκλοφόρησε από την “Wipe Out”. Η δεύτερή τους δουλειά κυκλοφόρησε από την “Black Lotus Records” το ’99, με τίτλο “Πολέμησε για τους Αθώους“. Και από την ίδια εταιρεία, το ’00, κυκλοφόρησε και το τρίτο cd τους με τίτλο “Μ.Γ.Δ.“. Το ’02 βγαζουν το cd “Σκοτώστε τα Παιδιά, Φονιάδες” και το ’04 το cd με τίτλο “Ο τρόμος της Εξουσίας”.Το 2008 κυκλοφορούν ένα best of από την burning star records με τίτλο “anthology” το οποίο περιέχει και 3 καινούρια τραγούδια καθώς και ένα dvd με συνέντευξη, video clips και αποσπάσματα από το rockwave 2005 πού είχαν πάρει μέρος. Μετά τη διάλυσή τους ο Παναγιώτης σχημάτησε τους “The Oi!lers”. Ο Νίκος και η ‘Εμη σχημάτησαν τους “Deathcore”.
STRESS
Οι “Stress” δημιουργήθηκαν στην Αργυρούπολη στην Αθήνα το 1980 και είναι το πρώτο ελληνικό punk συγκρότημα με ελληνικό αντιεξουσιαστικό στίχο. Την ίδια χρονιά δώσαν το πρώτο τους live στην Χαλκίδα, δεκαεξάχρονοι τότε, σε μια εκδρομή που έκανε το τεχνικό λύκειο Αργυρούπολης. Η πρώτη σύνθεση του σχήματος ήταν Λούης Κοντούλης κιθάρα και φωνή, Κώστας ‘Kon’ Δρίβας μπάσο και φωνή και ‘Jhonny’ Καφαντάρης τύμπανα και φωνή. Το πρώτο κομμάτι που έγραψαν ήταν το “Athens Burning”, εμπνευσμένο από τη φλεγόμενη Αθήνα των γεγονότων του πολυτεχνείου του ’80. Στην μπάντα έρχεται λίγο αργότερα ο Φραγγίσκος ‘Frank’ Νίνος στη φωνή και στις 13 Φεβρουαρίου του ’82, συμμετέχουν στο πρώτο punk festival στην “Αρετούσα”, στην Πλάκα, μαζί με τους “Guilotine” και τους “Ausschwitss”. Δύο μήνες μετά, ξαναπαίζουν στο δεύτερο punk festival, αυτή τη φορά με τους “Ανυπόφορους” και τους “EX-Humans” και σημαδεύτηκε από καταστροφές, συλλήψεις και το οριστικό κλείσιμο της “Αρετούσας”. Η χρονά συνεχίστηκε με μια σειρά συναυλιών μαζι με διάφορα γνωστά γκρουπ, όπως “Εσκουλάπιους”, “Birth Ward”, “Captain Νέφος”, Παύλο Σιδηρόπουλο κ.α. με νέα μέλη τους Ηλία Μητσάκη, τον αρμονίστα Βασίλη ‘Billy Lod’ Παλαιοκώστα (ex “Παρθενογένεσις”) και τον Αντρέα Γιατράκο. Αργότερα αποχωρεί ο Billy Lod, που φεύγει στο Παρίσι και ο ‘Frank’ για να δημιουργήσει τους “Panx Romana” και στη θεση του έρχεται ο Τομ Μπουζιάνης (ex “Παρθενογένεσις”) κιθάρα και φωνή, δημιουργώντας ένα νέο ρεπερτόριο σε στύλ “surf-punk-garage-rock”. Ακουλούθησαν αμέτρητες εμφανίσεις σε μαγαζιά της Αργυρούπολης και των γύρω συνοικιών όπως “Σοφίτα”, “Skylamp”, “Παρανόιντ”, “Κύτταρο”, αλλά και σε λύκεια, πανεπιστήμια και σινεμά μαζί με μπάντες όπως “Ex-Humans”, “Birth Ward”, “Γενιά Του Χάους”, “Ανυπόφοροι”, “Αντί…” κ.α. Στα τέλη του ’83 η σύνθεση της μπάντας είναι ‘Kon’ Δρίβας μπάσο και φωνή, Λούης Κοντούλης κιθάρα και φωνή και Νίκος ‘Camel’ Χρονόπουλος τυμπανα και φωνή. Εκείνη την εποχή ηχογράφησαν το δεύτερο τους demo, μια κασέτα με τα κομμάτια “Athens Burning”, “Χαφιές”, “Στρατιώτης”, “Indian”, “Σκέψου Πριν Είναι Αργά”, “‘Αγχος” και “Περιθωριακός”. Το demo κυκλοφόρησε σε Β.Ευρώπη και Σκανδιναβία, από την αγγλική ανεξάρτητη “X-Drix” σε συνεργασία με το δισκάδικο “Art Nouveau” του Νίκου Κοντογούρη. Το ’84 συμμετείχαν στη συλλογή “Διατάραξη Κοινής Ησυχίας” με τα τραγούδια “Δικαίωμα Στη Ζωή” και “‘Αγχος”, ηχογραφημένα μέσα σε δύο ώρες στο “Studio 111″ και με τη σύνθεσή τους να είναι Λούης κιθάρα, ‘Kon’ μπάσο, Γιάννης Καρύδης τύμπανα, Γιάννης Παπακώστας φωνή. Τέλη του ’84 επιστρέφει στα τύμπανα ο Νίκος Χρονόπουλος και στη φωνή έρχεται ο Γιάννης Σιαλάκης, ο οποίος δεν ήταν νέο μέλος, αλλά συμετείχε στο γκρουπ παλιότερα ερμηνεύοντας διασκευές. Με αυτή τη σύνθεση ξεκινούν ένα νέο κύκλο εμφανίσεων με νέα κομμάτια και με μια μεγάλη έξοδο στη Πάτρα με το τραίνο, μαζί με φιλικές μπάντες όπως “Αδιέξοδο”, “Αντι…”, “Εναλλακτική Λύση 3″ και “Panx Romana”, όπου γίνεται ένα φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτιστικής τρομοκρατίας με συμετοχή και άλλων συγκροτημάτων. Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική τους δουλειά κυκλοφόρησε στα τέλη του ’85, με τίτλο “Ο ‘Ηχος Της Ανασφάλειας”, με έντεκα κομμάτια ηχογραφημένα στο στούντιο “Mini Farm”. Αυτός ο δίσκος ήταν η πρώτη πανκ ανεξάρτητη παραγωγή στην Ελλάδα, βγήκε σε τριακόσια αντίτυπα και η διανομή του γινόταν μέσα στους χώρους των συναυλιών και από τα διάφορα αντιεξουσιαστικά στέκια. Λίγο αργότερα η μπάντα διαλύεται. Το ’87 επανακυκλοφόρησε από την “Wipe Out” ο δίσκος τους, με ένα κομμάτι επιπλέον. Το ’88 οι “Αντίδραση” κυκλοφορούν μια split κασέτα που στη μια πλευρά έχει κομμάτια των “Stress”. Το ’92 πάλι από την “Wipe Out” κυκλοφόρησε “Ο ‘Ηχος Της Ανασφάλειας ΙΙ” ο οποίος περιείχε ζωντανές ηχογραφήσεις και ανέκδοτα κομμάτια από την περίοδο ’83 ως ’85.
Μετά τη διάλυσή τους, ο Λούης δημιούργησε τους “Speedbrakes” και αργότερα έπαιξε στους “De Traces” και “The Earthbound”. Ο Νίκος Χρονόπουλος έπαιξε και ηχογράφησε με μπάντες, όπως “Panx Romana” του Φραγγίσκου, “Video Games” και αργότερα ασχολήθηκε με την ηχοληψία και τη διοργάνωση συναυλιών και καλλιτεχνικών φεστιβάλ. Ο ‘Jhonny’ έπαιξε στους “Mind Over Matter”. Ο Μπουζιάνης δημιούργησε το ’84 τους “X-Mandarina Duck” και αργότερα βρέθηκε στο εξωτερικό και σε διάφορες μπάντες όπως “Passengers”, “Dynamite Inc” κ.α. και το ’05 γύρισε στην Ελλάδα. Ο Παλαιοκώστας συνέχισε στους “Status In Motion”.
Από το ’93 ως και το ’99 έκαναν κάποιες εμφανίσεις με τη τελευταία σύνθεση τους και με τη συμετοχή κάποιων μελών απο άλλες πανκροκ μπάντες, σε Αθήνα, Πάτρα και Αγρίνιο, χρησιμοποιώντας το όνομα “Distress”.
ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ ΞΩΤΙΚΑ
Ξεκίνησαν στο Μπραχάμι στην Αθήνα το 1998 από μια παρέα φίλων που μεγάλωσε στην ίδια γειτονιά. Το ’02 συμμετείχαν στη συλλογή “Rock News” της “Wipe Out”. ‘Εδωσαν τρία live σε club της Αθήνας και παίξαν στο “Jammin” της ΕΤ3. Η στάση της μπάντας όμως αλλάζει απέναντι στα εμπορικά μονοπάτια, και έκτοτε δίνουν συναυλίες σε σχολεία, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, σχολές και πλατείες. Το ’03 κυκλοφορούν το demo cd με τίτλο “Γονική Συμβουλή”. Το ’06 συμμετέχουν στη d.i.y. συλλογή “Διατάραξη Κοινής Συνείδησης”. Το ’07 κυκλοφορούν το d.i.y. cd με τίτλο “Μεθυσμένα Ξωτικά” που περιέχει έξι νέα κομμάτια και οκτώ ξαναηχογραφημένα.
ΩΧΡΑ ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΗ
Οι “Ωχρά Σπειροχαίτη” δημιουργήθηκαν το 1987 στην Αθήνα και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Έχουν δώσει αμέτρητες συναυλίες αλληλεγγύης. Οι κασέτες τους διανέμονταν χωρίς αντίτιμο σε αντιεξουσιαστικούς χώρους. Το ’97 ηχογράφησαν αυτά τα τραγούδια σε ένα cd. Το ’98 κυκλοφορούν το δεύτερο cd τους με τίτλο “Πρόβα“. Το φθινόπωρο του ’02 κυκλοφορούν το τρίτο cd τους.
” Έχετε μπροστά σας ένα μικρό και ζωντανό αρχείο. Ένα μικρό σύμπαν στο οποίο είσαι πανταχού παρών μ’ ένα τρόπο, πού κανείς δεν καθορίζει κανέναν αλλά όλοι είναι απαραίτητοι. Ένα μικρό σύμπαν που γεννήθηκε ασφυκτιώντας στα όρια κάθε βιωμένης ανελευθερίας. Δεν πουλιέται όχι μόνο γιατί δεν φτιάχθηκε για να πουληθεί αλλά γιατί δεν ανέχεται οτιδήποτε φτιάχνεται για να πουληθεί, δεν ανέχεται την οποιαδήποτε “προβολή” του από οποιοδήποτε κατεστημένο ΜΜΕ, γιατί αισθάνεται τουλάχιστον απέχθεια για το ρόλο του κοινωνικού χειραγωγού δεν μπορεί να κρατήσει την ψυχραιμία του στα χέρια ανθρώπων που θα το μεταχειριστούν σαν δεκανίκι ευαισθησίας σε ιδιοτελείς επιλογές τους δεν αυτοανακηρύσσεται διακεκριμένος τιμητής καμίας υπόθεσης. Αυτό που ουσιαστικά θέλει είναι να συνεισφέρει – με την όποια του δυναμική – στο να επικυρωθεί κοινωνικά το αναντικατάστατο της γενικευμένης πολιτισμικής ανατροπής…”
ΤΡΥΠΕΣ
Αν και όχι punk, οι Τρύπες είναι ίσως το συγκρότημα που καθόρισε τη μορφή και την πορεία του ελληνικού ροκ πιο πολύ από κάθε άλλο συγκρότημα.
Με πολύ καλές συνθέσεις και ποιητικό στίχο κατέκτησαν κάθε φαν της ελληνικής ροκ σκηνής.
Οι Τρύπες δημιουργήθηκαν το 1983 όταν ο Γιώργος Καρράς και ο Γιάννης Αγγελάκας γράφουν τα πρώτα τραγούδια τους με ελληνικούς στίχους, τραγούδια φορτισμένα και επηρεασμένα από την μετά-punk ατμόσφαιρα της τότε εποχής.
Μαζί τους στις πρώτες εμφανίσεις, ο Μιχάλης Κανατίδης στις κιθάρες και ο Κώστας Φλωροσκούφης στα τύμπανα. Το 1984, μετά το θάνατο του Μιχάλη Κανατίδη, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος παίρνει τη θέση του στην κιθάρα και ηχογραφούν το 1985 τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο για λογαριασμό της εταιρείας Ano-Kato Records.
Ο Γιώργος Τόλιος παίρνει την θέση του Κώστα Φλωροσκούφη στα τύμπανα και οι ζωντανές τους εμφανίσεις στην Αθήνα, στο club Rodeo, στο Κύτταρο και στο θέατρο του Λυκαβηττού, όπου παίζουν πριν από τον Δημήτρη Πουλικάκο, τους καθιερώνουν στην συνείδηση του κοινού σαν μία δυναμικά ανερχόμενη ροκ μπάντα στην Ελλάδα. Το τραγούδι τους “Ταξιδιάρα Ψυχή “γίνεται το αγαπημένο των ακολουθητών της εναλλακτικής τότε ροκ σκηνής.
Εν τω μεταξύ η σχέση τους με την Ano-Kato Records δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Παραιτούνται το 1987 και με δανεικά χρήματα ηχογραφούν μόνοι τους το δεύτερο δίσκο “Πάρτυ στο 13ο Όροφο” και κατόπιν αναζητούν εταιρεία. Υπογράφουν με την Virgin και κυκλοφορούν τον δίσκο την άνοιξη της ίδιας χρονιάς. Ο δίσκος αυτός συγκαταλέγεται σήμερα στους πέντε καλύτερους ροκ δίσκους όλων των εποχών στην Ελλάδα. Οι εμφανίσεις τους γίνονται όλο και πιο πυκνές, με τον Παύλο Σιδηρόπουλο στο Άλσος, στο Αν στα Εξάρχεια. Το 1990 ηχογραφούν τον δίσκο “Τρύπες στο Παράδεισο” και παίζουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας στο Φεστιβάλ του Belfort στη Γαλλία. Το 1991, στην πρώτη τους συναυλία στον Λυκαβηττό, συγκεντρώνουν 3.500 άτομα. Ο Ασκληπιός Ζαμπέτας, στις κιθάρες, γίνεται το πέμπτο μέλος του γκρουπ.
Το 1993, κυκλοφορεί ο τέταρτος δίσκος, “Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια”. Mε το δίσκο αυτό το συγκρότημα γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό. Στο συγκρότημα εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Ασκληπειός Ζαμπέττας (κιθάρα). Ακολουθεί η συναυλία τους στον Λυκαβηττό την οποία παρακολούθησαν 10.000 άτομα. Την ίδια χρονιά, ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Γιώργος Καρράς, γράφουν τη μουσική της ταινίας “Η εποχή των δολοφόνων” του Νίκου Γραμματικού και σε συνεργασία με τον Γιώργο Χριστιανάκη κυκλοφορούν το άλμπουμ “Υπέροχο Τίποτα” (1994) που περιέχει και τέσσερα τραγούδια από την ταινία.
Το 1994 οι Τρύπες εμφανίζονται πρώτη φωρά στο Marquee στο Λονδίνο καθώς και στον Λυκαβηττό για δύο βραδιές. Την πρώτη βραδιά επίθεση χούλιγκαν με πέτρες εναντίον του κόσμου και του συγκροτήματος. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων οργιάζουν περί “βανδάλων”, “αναρχικών”, “γνωστών-αγνώστων”, καθώς και το διάσημο “Ροκ αίμα”, χωρίς καμμία διάκριση… Χιλιάδες κόσμου βαπτίζονται χούλιγκαν. Λίγα χρόνια μετά θα αντιληφθούν ότι έχουν να κάνουν με μία μεγάλη, πραγματικά, μπάντα.
Η δεύτερη βραδιά ακυρώνεται….
Την ίδια χρονιά το 5ο άλμπουμ των Τρυπών, ο διπλός δίσκος “Κράτα το Σόου Μαϊμού”, με ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας στο Ρόδον,στις 25,26,27 και 28 Φεβρουαρίου του 1994, 5 κομμάτια unplugged, και το soundtrackτης ταινίας “Η εποχή των δολοφόνων”, σαρώνει τις πωλήσεις. Το 1995 εμφανίσεις sold-outσε όλη την Ελλάδα, στο Μύλο, το Ρόδον αλλά και στην Αγγλία, στο Μάντσεστερ και στο Marquee του Λονδίνου. Έπεται η συναυλία τους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που παρακολούθησαν 8.000 άτομα.
Το 1996 κυκλοφορεί ο δίσκος “Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι”, ο οποίος γίνεται χρυσός μέσα σε δύο εβδομάδες! Οι συναυλίες τους σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεχίστηκαν. Από το 1998 ο Γιώργος Χριστιανάκης που συμμετείχε σε όλες τις ηχογραφήσεις του συγκροτήματος παίζει και στις ζωντανές εμφανίσεις τους (πλήκτρα, κρουστά) σαν έκτο μέλος του συγκροτήματος. Το 1998 οι Τρύπες εμφανίζονται στο Rockwave Festival. Ακουλουθούν live στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης και στον Λυκαβηττό.
Το Μάρτιο του 1999 πραγματοποιούν κοινές συναυλίες με το Φιλανδικό συγκρότημα CMX, στο Μύλο στη Θεσσαλονίκη, στο ΡΟΔΟΝ, στο Τavastia στο Helsinki και στο Τulli-klubi στο Tampere. Κυκλοφορεί ο δίσκος “Μέσα στη νύχτα των άλλων”, ενώ ακολουθεί μια περιοδεία για την προώθησή του. Τον Οκτώβριο κάνουν δύο μεγάλες συναυλίες στη Σφεντόνα. To 1999 κυκλοφορεί το βιβλίο του Αγγελάκα “Πως τολμάς και νοσταλγείς, Τσόγλανε;” από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ο Γιώργος Χριστιανάκης με τον Ασκληπιό Ζαμπέτα και τον Γιάννη Αγγελάκα υπογράφουν τη μουσική της ταινίας “Χώμα και νερό” του Παναγιώτη Καρκανεβάτου.
Ο Γιάννης Αγγελάκας παίζει και ένα ρόλο στην ταινία και έχει γράψει και τους στίχους στο κομμάτι του τέλους. Τον Μαϊο του 2000 κυκλοφορεί το soundtrack της ταινίας “Χώμα Και Νερό” από τη ΧΑ!!! Μουσικές Παραγωγές (εταιρία που διευθύνει ο Γιάννης Αγγελάκας) και την Virgin.
Kάπου στο 2000 κυκλοφορεί και ο δίσκος του Θανάση Παπακωνσταντίνου “Βραχνός Προφήτης” που συμμετέχουν ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος.
To 2001 ο Γιάννης Αγγελάκας συμμετείχε ως στιχουργός και τραγουδιστής στο δίσκο “Ο Θυρωρός” του Γιώργου Χριστιανάκη ενώ Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος συμμετείχε παίζοντας κιθάρες. Το 2002 κυκλοφόρησε το τετραπλό CD box-set Τρύπες 1985-2000, “Ένα Ταξίδι Που Ποτέ Δεν Τελειώνει”, με το υλικό των προηγούμενων ετών. Την ίδια χρονιά ο Γιάννης Αγγελάκας συμμετείχε ως συνθέτης,με συντελεστή και τον Μπάμπη Παπαδόπουλο.αλλά και ως ηθοποιός στην δραματική ταινία του Νίκου Νικολαΐδη “Ο χαμένος τα παίρνει όλα” Το 2003 οι Γιώργος Τόλιος και Ασκληπειός Ζαμπέτας σχημάτισαν το συγκρότημα Γκέτο, με το οποίο είναι δραστήριοι δισκογραφικά αλλά και συναυλιακά.
Το 2004 ο Γιάννης Αγγελάκας συμμετέχει στην παραγωγή του διπλού live δίσκου του Θανάση Παπακωνσταντίνου “Τα Ζωντανά” και στο studio του γίνονται οι μίξεις. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος συμμετέχει σταθερά σαν κιθαρίστας και σαν ενορχηστρωτής στις ηχογραφήσεις και στις συναυλίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Το 2005 ο Γιάννης Αγγελάκας συνεργάζεται με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη και κυκλοφορεί τον δίσκο Οι “Ανάσες των Λύκων”. Ακολουθεί ο δίσκος “Γιάννης Αγγελάκας και οι Επισκέπτες – Από δω και πάνω”, στον οποίο συμμετέχουν πολλοί παλιοί και νέοι γνώριμοι. Την παραγωγή και στους δύο δίσκους έκαναν οι Χρήστος Χαρμπίλας και Τίτος Καργιωτάκης, που ήταν παρόντες και στην περίοδο που το συγκρότημα Τρύπες ήταν δραστήριο. Οι δύο δίσκοι κυκλοφορούν από την δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ, ενώ ο Γιάννης Αγγελάκας και οι υπόλοιποι συντελεστές παρουσιάζουν το υλικό ζωντανά σε διάφορες σκηνές στην Ελλάδα. Στη διάρκεια του 2005 ο Γιάννης Αγγελάκας μαζί με τον Ντίνο Σαδίκη (Εν Πλώ) κάνουν εβδομαδιαία εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5.
Το 2006 ο Ασκληπιός Ζαμπέτας συνοδεύει τον Παύλο Παυλίδη (Ξύλινα Σπαθιά) στις εμφανίσεις του μαζί με το σχήμα B movies.
Πρόσφατη συνέντευξη του Γιάννη Αγγελάκα εδώ
Η σειρά παρουσίασης των συγκροτημάτων είναι τυχαία, είναι πιθανόν να δημοσιεύσουμε και δεύτερο μέρος του άρθρου αυτού με σπουδαία συγκροτήματα που δεν συμπεριελήφθησαν, όπως Γκούλαγκ, Γκρόβερ, Πανικός, Χαοτική Διάσταση κ.α
http://eagainst.com/articles/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CF%8C%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF-punk-rock/