27/04/2011
Εκ νέου πυρά έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Ντεράα, ενώ την ίδια ώρα τους 400 ξεπερνούν οι νεκροί διαδηλωτές που ζητούν την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες.
Πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ακούγονταν χθες στην πόλη Ντεράα, μια ημέρα μετά την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή χιλίων αντρών, τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων.
Τα επεισόδια ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων διεθνώς εναντίον της Δαμασκού. Οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σκέφτονται να προχωρήσουν στη λήψη ειδικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος που θα περιλαμβάνουν και πάγωμα προσωπικών καταθέσεων.
Ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην πόλη Ντεραά, δήλωσε στο Γερμανικό πρακτορείο ότι «τα σώματα των νεκρών και των τραυματισμένων κείτονταν στη μέση των δρόμων της πόλης Ντεράα, ειδικά κοντά στην περιοχή του τεμένους αλ-Ομάρι, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία στις 15 Μαρτίου». Όπως αποκάλυψε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας της αιματηρής επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας, πολλοί πέθαναν αιμορραγώντας αβοήθητοι στους δρόμους, καθώς δεν ήταν δυνατό να τους παρασχεθεί βοήθεια ή να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, επειδή συνεχίζονταν τα πυρά από το στρατό.
Εξάλλου πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να υιοθετήσει καταδικαστικό ψήφισμα για τα γεγονότα.
Στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει τις δολοφονίες διαδηλωτών, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι-Μουν, για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις δολοφονίες.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με εντατικούς ρυθμούς με τους διεθνείς εταίρους για να πείσουν τις συριακές αρχές να σταματήσουν τη βία και να σεβαστούν τα βασικά και παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και του συναθροίζεσθαι», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.
Κοινή ανακοίνωση Ομπάμα-ΕρντογάνΟ Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο άνδρες κάλεσαν από κοινού τις ηγεσίες της Συρίας αλλά και της Λιβύης να σταματήσουν τις βίαιες επιθέσεις. Ομπάμα και Ερντογάν χαρακτήρισαν τη χρήση βίας από το καθεστώς ως απαράδεκτη και κάλεσαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ- Άσαντ να εγκαταλείψει τις βίαιες μεθόδους καταστολής και να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ουσιαστικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που θα είναι σύμφωνες με τη θέληση και τα αιτήματα του λαού.
Παράλληλα δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Συρίας Αντίλ Σαφρ έγινε τη Δευτέρα ο Τούρκος Πρέσβης στη Δαμασκό Ομέρ Ονχόν. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, επίκεντρο της συνάντησης, που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού της Συρίας, ήταν οι εξελίξεις στη χώρα, με τον Τούρκο Πρέσβη να εκφράζει τη συμπαράσταση της χώρας του στην Κυβέρνηση της Δαμασκού. Ο Τούρκος Πρέσβης εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο αθώων πολιτών και είπε ότι προτεραιότητα της Άγκυρας είναι η ευημερία του λαού της Συρίας.
Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται η χρήση βίας εκ μέρους του καθεστώτος. Πρόσθεσε πως η χώρα του καλωσορίζει δηλώσεις που έγιναν από πλευράς Δαμασκού ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διέταξε στελέχη του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας της χώρας στη Δαμασκό καθώς και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν την πόλη, εξαιτίας των επεισοδίων των τελευταίων ημερών.
Αύξηση στους νεκρούς και στις συλλήψειςΟι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 400 πολίτες κατά την εκστρατεία τους για την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό που γίνονται εδώ και ένα μήνα στη Συρία, ανακοίνωσε χθες η συριακή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sawasiah.
Ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν δήλωσε ότι ο Αύρος αντιπολιτευόμενος Μαχμούντ Ίσα, ο οποίος συνελήφθη στις 19 Απριλίου στη Χομς, στην κεντρική Συρία, οδηγήθηκε χθες ενώπιον στρατοδικείου με την κατηγορία της κατοχής δορυφορικού τηλεφώνου. «Ο ακτιβιστής και αντιπολιτευόμενος Μαχμούντ Ίσα θα δικαστεί από στρατοδικείο για την κατοχή ενός τηλεφώνου Thuraya και ενός εξελιγμένου υπολογιστή», προσέθεσε ο Άμπντελ Ραχμάν.
Ο Μαχμούντ Ίσα συνελήφθη μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα και αφού παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο τηλεοπτικό δίκτυο του Αλ Τζαζίρα για την κατάσταση στη Συρία, όπου από τα μέσα Μαρτίου έχει ξεσπάσει ένα άνευ προηγουμένου κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Εξάλλου, χθες, οι συριακές αρχές συνέλαβαν τον εξέχοντα υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διανοούμενο Κάσεμ Αζάουϊ στη γενέτειρά του την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, μετά τη συμμετοχή του σε διαδήλωση που έγινε την Παρασκευή στην πόλη αυτή, προσέθεσε ο Άμπντελ Ραχμάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 40 άνθρωποι συνελήφθησαν επίσης χθες την αυγή και τη Δευτέρα στην Τζάμπλα, στη βορειοδυτική Συρία, και κοντά στη Δαμασκό, στην Νταράγια, την Ντούμα και τη Σαάμπα. Την ίδια στιγμή, 11 συλληφθέντες αφέθηκαν χθες ελεύθεροι στην Μπανιάς και στην Ίντλεμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπως και στη Ράκα, στα βόρεια.
Απειλείται ο άξονας της ΔαμασκούΗ κρίση στη Συρία θα αποδυναμώσει τον άξονα Δαμασκού-Τεχεράνης-Χεζμπολάχ-Χαμάς, δήλωσε χθες Ισραηλινός ειδικός. «Η Συρία είναι σύμμαχος του Ιράν και κυριότερος πελάτης και λειτουργεί ως γέφυρα με το Λίβανο, τη Γάζα και τη Μεσόγειο», δήλωσε ο καθηγητής Ιταμάρ Ραμπίνοβιτς, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής του Ισραήλ στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Δαμασκό.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Yediot Ahronoth», ο Ραμπίνοβιτς, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, επισημαίνει ότι η Συρία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Χεζμπολάχ και ότι λειτουργεί ως δίαυλος για την προμήθεια ιρανικών όπλων στη λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση.
Επιπλέον, στη Δαμασκό στεγάζεται η διεθνής έδρα της ισλαμιστικής Χαμάς. «Μία αποδυνάμωση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, για να μην πούμε η πτώση του, θα είχε σημαντική επίπτωση και στις δύο αυτές κρίσιμες περιοχές», έγραψε ο Ραμπίνοβιτς. Ο ίδιος, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη Δαμασκό, αλλά «θα μπορούσε και να οδηγήσει σε περιφερειακή κρίση». «Δεν πρέπει να αποκλείουμε την πιθανότητα ο Άσαντ και οι υποστηρικτές του στην Τεχεράνη να αποφασίσουν ότι μία κρίση στο Λίβανο ή τη Γάζα θα βελτίωνε την κατάσταση στη Συρία», εκτίμησε ο ίδιος.
http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/377026