ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΡΙΡ
Πρακτικές Μουμπάρακ από τον στρατό
Εκατοντάδες διαδηλωτές που απαιτούν την δίωξη του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, για κατηγορίες διαφθοράς, έχουν καταλάβει εκ νέου την πλατεία της Απελευθέρωσης (Ταχρίρ), παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων καταστολής να τους διαλύσουν.
Γύρω στις 07:00 το πρωί, οι δυνάμεις του στρατού οπισθοχώρησαν, αφήνωντας τους υπέρμαχους της δημοκρατίας στην πλατεία. Εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν προηγουμένως προσπαθήσει ανεπιτυχώς, να απομακρύνουν τους χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα γύρω από την κεντρική πλατεία του Καΐρου.
Το σκηνικό θύμιζε έντονα την εξέγερση που ανάγκασε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου, με τους αντιφρονούντες να πετούν πέτρες εναντίον των δυνάμεων καταστολής, οι οποίες απάντησαν εκτοξεύοντας δακρυγόνα.
Ο στρατός ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 02:00 μέχρι τις 05:00. «Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με μερικούς ταπεινούς πολίτες, αντιμετώπισαν βίαιες πράξεις, αλλά επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς να σημειωθούν ανθρώπινες απώλειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ξεχωριστή δήλωση στην ιστοσελίδα του στρατού στο Facebook, επέρριπτε την ευθύνη για τις συγκρούσεις σε «απομεινάρια» του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ, ενώ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τη σύλληψη τεσσάρων μελών του κόμματος, οι οποίοι κατηγορούνται για βιαιοπραγίες κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.
Στρατιωτικοί στις διαδηλώσεις
Εκατοντάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής εισέβαλαν στην πλατεία γύρω στις 03:00, πυροβολώντας στον αέρα και χρησιμοποιώντας «teaser», και χτύπησαν πολίτες, σύμφωνα με μάρτυρες.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ την Παρασκευή, στην μεγαλύτερη ίσως διαδήλωση μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαμαρτυρόμενοι κάλεσαν το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, που ασκεί προσωρινά την εξουσία στη χώρα, να ικανοποιήσει το αίτημα τους και να διώξει τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του προηγούμενου καθεστώτος, περιλαμβανομένου του έκπτωτου προέδρου.
Στο πλευρό των διαδηλωτών τάχθηκαν περίπου 20 αξιωματικοί του στρατού, οι οποίοι είχαν λάβει ρητές εντολές να μην συμμετέχουν. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατά την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στην πλατεία Ταχρίρ, μερικοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην κινητοποίηση συνελήφθησαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Κατηγορίες για αυθαίρετες συλλήψεις
Τις τελευταίες βδομάδες, υπέρμαχοι της δημοκρατίας κατήγγειλαν τον στρατό για πραγματοποίηση αυθαίρετων συλλήψεων, κακοποίησης και βασανισμού κρατουμένων, και προσαγωγή των κρατουμένων στη στρατιωτική δικαιοσύνη, τα φαινόμενα δηλαδή που έβγαλαν το λαό στους δρόμους, ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ.
Η πρακτική αυτή, φέρεται να είναι ένας από τους λόγους που οδήγησε το κίνημα της νεολαίας ξανά στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, καθώς υπάρχει φόβος τα αιτήματα της εξέγερσης να μην ικανοποιηθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις.