http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,59103-.aspxγραφτηκε πριν να περασει ο νομος
Λευκωσία: Μετά από μήνες συζητήσεων, έντονων διαβουλεύσεων, αντιπαραθέσεων, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει μέτρα για πάταξη της φυγοστρατίας, αναμένεται να εγκριθεί σήμερα Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής.
Το εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίζει και πολλά άλλα θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς, καθώς στον πεπαλαιωμένο υφιστάμενο νόμο υπήρχαν ανενεργές διατάξεις και πρόνοιες που συγκρούονταν μεταξύ τους.
Ειδικότερα, για το θέμα της φυγοστρατίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να περιοριστεί το φαινόμενο το νομοσχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα:
● Όσοι εθνοφρουροί, για λόγους υγείας, κρίνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ικανοί για εκπλήρωση ειδικής στρατιωτικής θητείας θα εκπληρώνουν τη θητεία τους σε μονά- δες της Ε.Φ. και όχι σε φορείς του δημόσιου τομέα που ισχύει σήμερα και θα εκτελούν τα καθήκοντα που θα καθορίζονται από τον υπουργό Άμυνας μετά από εισήγηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.
● Στους στρατευσίμους οι οποίοι για λόγους υγείας κρίνονται ως προσωρινά ακατάλληλοι για εκπλήρωση της θητείας τους και η πάθησή τους, με βάση ιατρική έκθεση, επιδέχεται βελτίωσης δεν θα χορηγείται οριστικό, αλλά προσωρινό απολυτήριο. Οι εν λόγω στρατεύσιμοι θα παραπέμπονται μία φορά τον χρόνο για επανεξέταση της σωματικής τους ικανότητας, όπως ήθελε καθορίσει ο υπουργός, μέχρι τη συμπλήρωση του τριακοστού έτους της ηλικίας τους.
● Αναβολή κατάταξης στρατευσίμου στην Εθνική Φρουρά για λόγους υγείας θα χορηγείται μέχρι δύο έτη συνολικά. Η εν λόγω αναβολή θα χορηγείται τμηματικά κατά έτος ή κατά εξάμηνο ή κατά τρίμηνο, ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο στρατεύσιμος και σύμφωνα με τον υπό αναφορά πίνακα, που θα περιλαμβάνει τα νοσήματα, τις παθήσεις και τις βλάβες της υγείας, που θα εκδίδεται με διάταγμα του υπουργού Άμυνας.
● Η σύσταση Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου η οποία θα έχει αρμοδιότητα να διερευνά κατά πόσο οι αποφάσεις της Επιτροπής Κατάταξης ή της Επιτροπής Εξέτασης Σωματικής Ικανότητας που προβλέπονται στον προτεινόμενο νόμο συνάδουν με τις πρόνοιές του, καθώς και με τον υπό αναφορά πίνακα. Η εν λόγω επιτροπή θα συντάσσει ετήσια έκθεση, όποτε κρίνει τούτο αναγκαίο ο υπουργός Άμυνας για συγκεκριμένη περίπτωση, την οποία θα υποβάλλει ενώπιόν του.
● Στους εθνοφρουρούς που εκπληρώνουν την υποχρέωση της θητείας τους στη δύναμη της Ε.Φ. θα χορηγείται πιστοποιητικό εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας.
Εξηγήσεις για τις πρόνοιες
Στην εισηγητική έκθεση που ετοίμασε η επιτροπή Άμυνας, αναφέρεται και η θέση του προέδρου της Ψυχιατρικής Εταιρείας Κύπρου ο οποίος τόνισε ότι, οι στρατεύσιμοι πρέπει να υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ανάλογα με τη σωματική τους ικανότητα και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις πρέπει να κρίνεται κάποιος ως ανίκανος να υπηρετήσει την εν λόγω θητεία.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη στην επιτροπή Άμυνας, ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, έδωσε στους βουλευτές τις ακόλουθε εξηγήσεις αναφορικά με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για τους στρατεύσιμους που θα υπηρετούν ειδική στρατιωτική θητεία:
● Θα υπηρετούν σε μεγάλα στρατόπεδα με υποδομή υγειονομικής υποστήριξης εντός της επαρχίας συμφερόντων τους και θα αποτελούν τμήμα της οργανικής δύναμης των μονάδων που στρατωνίζονται σε αυτά. Τα καθήκοντά τους θα περιλαμβάνουν εκτέλεση εργασιών αποκλειστικά για τις ανάγκες της Ε.Φ., όπως οργάνωση εδάφους (συντήρηση και κατασκευή αμυντικών έργων κ.λπ.), παροχή υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης και υποστήριξης διοικητικής μέριμνας, με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού σε μάχιμες υπηρεσίες και κατά κανόνα δεν θα διανυκτερεύουν στα στρατόπεδα.
● Θα φέρουν στρατιωτική στολή, αλλά δεν θα φέρουν οπλισμό και δεν θα τους ανατίθενται καθήκοντα ή υπηρεσίες σε σχέση με την ασφάλεια των μονάδων και των στρατοπέδων.
● Θα υπόκεινται σε εκπαίδευση με βάση συγκεκριμένο γι’ αυτούς πρόγραμμα, προκειμένου να ανταποκρίνονται στα ειδικά καθήκοντα που θα τους ανατίθενται.
● Θα υπάγονται στους πειθαρχικούς κανονισμούς της Ε.Φ., δεδομένου ότι, με βάση τις πρόνοιες του προτεινόμενου νόμου, θα υπηρετούν στην Ε.Φ. με στρατιωτική ιδιότητα.
● Θα ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα το οποίο θα προσαρμοσθεί στο πρόγραμμα ωρών υπηρεσίας και εκπαιδεύσεως του ΓΕΕΦ και θα ακολουθούν το ωράριο των στελεχών της μονάδας τους. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα που θα ακολουθούν και τα καθήκοντα που θα εκτελούν είναι ο λόγος που, με βάση και την αρχή της αναλογικότητας, επέβαλε όπως οι εν λόγω στρατιώτες υπηρετούν θητεία αυξημένη κατά οκτώ μήνες (32 μήνες).
● Δε θα κατανέμονται σε όπλα ή σώματα ούτε και θα τους απονέμονται ειδικότητες. Σε περίπτωση πολέμου θα ανατίθενται σε αυτούς υποστηρικτικά ενισχυτικά καθήκοντα στις υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας. Προς τούτο και με βάση την αρχή της ισότητας, στην εφεδρεία θα επανδρώνουν μονάδες μετόπισθεν, δηλαδή διοικητικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας.
● Το πιστοποιητικό εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας που προβλέπεται στον προτεινόμενο νόμο θα χορηγείται σε εθνοφρουρούς που εκπληρώνουν την υποχρέωση θητείας τους στην Εθνική Φρουρά, όπως προνοείται σ’ αυτόν. Στο πιστοποιητικό αυτό θα αναγράφεται τόσο η διάρκεια της θητείας όσο και το είδος της, καθώς και οι ειδικότητες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στην Εθνική Φρουρά.
Το εν λόγω πιστοποιητικό θα επέχει θέση πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε νόμιμη χρήση, όπως για σκοπούς εργοδότησης, σπουδών κ.λπ., και προοδευτικά θα καταστεί αντιληπτό, ειδικά από τους εργοδότες, ότι όσοι κατέχουν τέτοιο πιστοποιητικό έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση της στρατιωτικής τους θητείας, σε αντίθεση με αυτούς που προσκομίζουν απλώς πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης.
15 χρόνια πίσω
ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ αποφάσισαν την τροποποίηση της προτεινόμενης πρόνοιάς του σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Άμυνας δύναται να παραπέμπει για επανεξέταση της σωματικής ικανότητάς τους στην Επιτροπή Εξέτασης Σωματικής Ικανότητας ή στο Ειδικό Ιατροσυμβούλιο, που προβλέπονται στον προτεινόμενο νόμο, τους στρατευσίμους οι οποίοι κατά ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2005 κρίθηκαν ακατάλληλοι για στράτευση και απολύθηκαν προσωρινά πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου, έτσι ώστε να επεκταθεί η πιο πάνω αναφερόμενη ημερομηνία και να καλούνται για εξέταση της σωματικής τους ικανότητας στις πιο πάνω αναφερόμενες υγειονομικές επιτροπές οι στρατεύσιμοι, οι οποίοι κατά ή μετά την 1η Ιανουαρίου 1995 κρίθηκαν ακατάλληλοι για στράτευση και απολύθηκαν προσωρινά πριν από την έναρξη της ισχύος του προτεινόμενου νόμου, εκτός και αν τα εν λόγω πρόσωπα έχουν μόνιμη αναπηρία.
Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φυγοστρατίας
Η επιτροπή Άμυνας αποφάσισε ομόφωνα την προσθήκη πρόνοιας για σύσταση Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της φυγοστρατίας, η οποία θα είναι αρμόδια να μελετά το θέμα της φυγοστρατίας και να υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς εισηγήσεις αναφορικά με τη λήψη νομοθετικών και διοικητικών ρυθμίσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας.
Η εν λόγω Επιτροπή θα αποτελείται από δέκα μέλη και σ’ αυτή θα μετέχουν οι υπουργοί, Άμυνας, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας και Πολιτισμού, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, ο Αρχηγός της ΕΦ, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, και οι πρόεδροι του Οργανισμού Νεολαίας και του Συμβουλίου Νεολαίας.