http://sigmalive.com/news/local/348780(Grafete pou tin skopia twn magazatorwn xoris fisika na paroun kamia dilosi pou tous metanastes fysika)
Στο ίδιο έργο θεατές. Παράνομοι μετανάστες που απαιτούν πολιτικό άσυλο στήνουν αντίσκηνα πάνω σε πεζοδρόμια. Πολίτες από τη Λάρνακα καταγγέλουν ότι εδώ και πέντε μέρες, Παλαιστίνιοι οι οποίοι αιτούνται πολιτικού ασύλου, κατασκήνωσαν έξω από εστιατόρια στην περιοχή Μακένζι.
«Δεν είναι θέμα ρατσισμού», δηλώνει στο Sigmalive ιδιοκτήτης εστιατορίου στην περιοχή.
«Η ιστορία κρατάει εδώ και πέντε μέρες», καταγγέλλει ο Ανδρέας Δημητρίου, ιδιοκτήτης εστιατορίου το οποίο βρίσκεται κοντά στο Γραφείο Μετανάστευσης Λάρνακα.
«Έχω ήδη επικοινωνήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι μας συνέστησαν υπομονή», μας αναφέρει και συνεχίζει: «Στο διάστημα αυτό που περιμέναμε να γίνει κάτι, βλέπαμε τη δουλεία μας να μειώνεται συνεχώς». «Φανταστείτε», μας λέει «να βλέπετε εσείς ή οποιοσδήποτε 100 άτομα με αντίσκηνα στο πεζοδρόμιο, θα μπαίνατε στο μαγαζί»;
Όπως καταγγέλλει «από τον έναν αρμόδιο μας έστελναν στον άλλον. Και όταν ρώτησα τι θα μου έκαναν σε περίπτωση που έστηνα εγώ αντίσκηνο μέσα σε ένα χωράφι, μου απάντησαν ότι θα με συλλάμβαναν. Αυτό δεν είναι κοροϊδία;» διερωτάται.
«Εγώ ερωτώ», συνεχίζει αγανακτισμένος: «Εάν πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι οποιουδήποτε πολιτικού στήνονταν αντίσκηνα δεν θα μετακινούνταν από την ίδια ώρα; Δηλαδή όλα αυτά τα κυκλώματα δικηγόρων που εκμεταλλεύτηκαν αυτούς τους ανθρώπους και τους έφεραν στην Κύπρο μένουν ατιμώρητοι και την πληρώνουν οι Κύπριοι πολίτες;».
Όπως σημειώνει δεν είναι θέμα ρατσισμού, αλλά θέμα λογικής. «Δεν βλέπω τίποτα παράλογο στο θέμα αυτό. Μας ανέφεραν ότι είναι πολιτικό το θέμα. Μα κάθε μέρα μαζεύονται όλο και περισσότεροι έξω από την επιχείρησή μου. Και στο κάτω -κάτω οι άνθρωποι αυτοί με τα παιδιά τους δεν φταίνε σε τίποτα».
Δήμαρχος Λάρνακας: «Έδωσα εντολή να απομακρυνθούν»
Το Sigmalive επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Μωϋσέως, ο οποίος ανέφερε πως όταν περιήλθε στην αντίληψή του δήμου ότι κάποιοι πήγαν να εγκαταστήσουν αντίσκηνα στη συγκεκριμένη περιοχή, ειδοποίησαν αμέσως τις υπηρεσίες του δήμου αλλά και την αστυνομία.
«Πήγαμε εκεί επι τόπου», μας είπε «και η πληροφόρηση που πήραμε ήταν ότι το θέμα χειριζόταν το Τμήμα Μετανάστευσης, αφού έχουν κάποια αιτήματα οι άνθρωποι αυτοί και διαμαρτύρονται γι’ αυτό έστησαν εκεί τα αντίσκηνά τους».
Όπως μας είπε, χθες βράδυ είχαν μετακινηθεί, επειδή έγινε κάποια συμφωνία, όμως σήμερα το πρωί επανήλθαν και μάλιστα σε μεγαλύτερο αριθμό και απειλούν να επεκταθούν.
«Εμείς ως Δήμος», πρόσθεσε, «δώσαμε εντολή στις υπηρεσίες του Δήμου, και αν η αστυνομία τους παρέχει προστασία, να απομακρύνουν όλα τα παράνομα.
Μόλις πριν από λίγο επικοινώνησα με την υπηρεσία του δήμου και έδωσα εντολή να ζητήσουν την προστασία της αστυνομίας και να πάνε να τα ξηλώσουν». «Αμφιβάλλω όμως», κατέληξε «εάν θα πάει η αστυνομία μαζί τους αφού θεωρούν ότι το θέμα το χειρίζεται το Τμήμα Μετανάστευσης.
Από την πλευρά τους οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας επιφυλάχθηκαν να μας απαντήσουν αύριο, σημειώνοντας ότι στο χώρο όπου βρίσκονται οι μετανάστες, υπάρχουν αρμόδιοι λειτουργοί οι οποίοι χειρίζονται το θέμα.