Λευκωσία: Η απογοήτευση των νέων χτυπά κόκκινο. Η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι θα εγκατέλειπε την Κύπρο εάν είχε την ευκαιρία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και καλύτερη εργασία στο εξωτερικό. Πάντως, οι Κύπριοι νέοι εξακολουθούν να θέλουν να διοριστούν στο δημόσιο. Δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, ενοχοποιούν τη διαφθορά του δημοσίου και την
αναποτελεσματικότητά του για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Η έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι αποκαλυπτική για το πώς σκέφτονται και λειτουργούν σήμερα οι Κύπριοι νέοι. Χρησιμοποιήθηκαν και ερωτήσεις από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αθηναϊκό Βήμα στις 29 Αυγούστου, έτσι καταγράφηκαν οι απόψεις των Κυπρίων νέων και έγιναν συγκρίσεις με εκείνες των Ελλαδιτών. Η έρευνα έγινε μεταξύ νέων ανθρώπων ηλικίας 22-35 χρόνων.
Αγορά εργασίαςΣε γενική ερώτηση αν οι νέοι θα ενδιαφέρονταν για διορισμό στο δημόσιο, το 78,6% των Ελληνοκύπριων ερωτηθέντων δήλωσαν σίγουρα ναι, και μάλλον ναι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλαδιτών ερωτηθέντων ήταν πολύ πιο χαμηλό, συγκεκριμένα 43,3%. Το εύρημα αυτό πρέπει να σχετίζεται με το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο δημόσιος τομέας έχει χάσει αρκετή από την αίγλη του παρελθόντος, αφού έχουν πληγεί αρκετά από τα ωφελήματα που απολάμβαναν οι δημόσιοι υπαλλήλοι στο παρελθόν, δεν θα υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο στα επόμενα χρόνια κ.ο.κ. Αντίθετα, στην Κύπρο ο δημόσιος τομέας διατηρεί ακόμα πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, και η οικονομική κρίση δεν έχει ακόμη επηρεάσει τις θέσεις στο δημόσιο.
Σε πιο συγκεκριμένη ερώτηση για τον προτιμητέο τομέα απασχόλησης των νέων, το 45% Ελληνοκύπριων ερωτηθέντων δηλώνει ότι θέλει να εργαστεί στο δημόσιο. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 25%, θα ήθελε να κάνει δική του επιχείρηση.
Μόνο το 14% δηλώνει έτοιμο να εργοδοτηθεί σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση, ενώ 9,3% θα ήθελε να εργαστεί σε ημικρατικό οργανισμό και το 6% να είναι αυτοεργοδοτούμενοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφορά που παρατηρείται με την Ελλάδα, όπου μόνο το 9,2% δήλωσε ότι επιθυμεί να εργαστεί στο δημόσιο. Το 34% των Ελλαδιτών θεωρούν σημαντικό να έχουν οποιαδήποτε δουλειά ανεξάρτητα από το πού θα εργάζονται, το 26,4% προτιμά να κάνει δική του επιχείρηση και το 15,5% να εργαστεί σε κάποια ιδιωτική εταιρεία.
Ανεξάρτητα από την προτίμηση των ερωτηθέντων να εργαστούν στο δημόσιο, το 49% των Ελληνοκυπρίων ευνοούν την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα (ένα άλλο, αρκετά μεγάλο ποσοστό, 43%, τάσσονται ενάντια σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο). Είναι αξιοσημείωτο ότι πολύ περισσότεροι Ελλαδίτες ερωτηθέντες, σε ποσοστό 73,5%, τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα, πράγμα που αντανακλά στην απογοήτευση των Ελλήνων με τη φθορά, τα σκάνδαλα και την αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.
Θα έφευγαν από τη χώραΕνδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι 87,3% των Ελληνοκύπριων ερωτηθέντων θα έφευγαν από την Κύπρο, με κυριότερους λόγους την καλύτερη ποιότητα ζωής και την εξεύρεση καλύτερης εργασίας στο εξωτερικό. Το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλαδιτών που δήλωσαν έτοιμοι για έξοδο από την Ελλάδα ήταν 73,6%. Διαφέρουν, όχι τόσο οι λόγοι, όσο η ένταση που σχετίζεται με τους λόγους για τους οποίους θα έφευγαν οι νέοι στην κάθε περίπτωση. Πρώτος λόγος και στις δύο περιπτώσεις, είναι η επιθυμία των νέων να βρουν μια «καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά» (64% Ελλαδίτες, 31,1% Ελληνοκύπριοι). Δεύτερος λόγος, το να «βρουν μια καλή δουλειά» (44,7% Ελλαδίτες, 24,6% Ελληνοκύπριοι). Για τους Ελλαδίτες, όμως, ο ξεκάθαρος τρίτος λόγος (32,6%) για να φύγουν από τη χώρα τους θα ήταν «η απόλαυση περισσότερης αξιοκρατίας στην προσωπική τους ανέλιξη» - ενώ για τους Ελληνοκύπριους αυτός ο λόγος είναι εξ ίσου σημαντικός με την «ανάγκη να γνωρίσουν έναν άλλο τρόπο ζωής» (15% στην κάθε περίπτωση).
Δεν εμπιστεύονται κανέναΠοιους εμπιστεύονται οι νέοι μας, ως πιθανούς προασπιστές των συμφερόντων της σημερινής νεολαίας; To 45,3% των Ελληνοκυπρίων και το 55,6% των Ελλαδιτών δήλωσαν ότι εμπιστεύονται μονάχα τον εαυτό τους, ενώ πολλοί δεν εμπιστεύονται κανέναν (με ποσοστά 35% και 39,3% αντίστοιχα). Στην περίπτωση της Ελλάδας, μικρά έστω ποσοστά των νέων φαίνεται να δείχνουν κάποια εμπιστοσύνη προς τις κοινότητες του διαδικτύου (19,8%), τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις (12,3%), τις επιχειρήσεις (8%), και τα συνδικάτα (4,4%). Στην Κύπρο τα αντίστοιχα ποσοστά είναι κατά πολύ μικρότερα (2,7% - 3,3% - 2,7% - 2,3%).
Αξιοσημείωτο είναι και το στοιχείο ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι (58%) όσο και οι Ελλαδίτες (73%) νέοι, θεωρούν ότι αυτό που έχει στοιχίσει περισσότερο οικονομικά στη χώρα είναι η διαφθορά στον δημόσιο τομέα, παρά η αναποτελεσματικότητα.
Η έρευνα έδειξε ότι πολύ ψηλά ποσοστά νέων και στις δύο χώρες (το 60% των Ελληνοκυπρίων και το 71,8% των Ελλαδιτών) δεν εμπιστεύονται κανένα πολιτικό κόμμα. Από τους λίγους εκείνους που εμπιστεύονται τα κόμματα οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι εμπιστεύονται το ΔΗΣΥ (13,3%) και το ΑΚΕΛ (12%), ενώ τα ψηλότερα ποσοστά των Ελλαδιτών ερωτηθέντων αφορούσαν το ΠΑΣΟΚ (8,9%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (6,4%).
Θέλουν καλή σταθερή δουλειά καλοπληρωμένηΣτο ερώτημα τι θα έκαναν αν ήταν άνεργοι, το 38,3% των Ελληνοκυπρίων ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα έκανε οποιαδήποτε δουλειά φτάνει να ήταν καλοπληρωμένη, σταθερή και σχετική με τις σπουδές τους (το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλαδιτών ερωτηθέντων ήταν 22,1%). Το 27,7% θα έκανε οποιαδήποτε δουλειά αρκεί να ήταν σχετική με τις σπουδές ή εμπειρίες τους (το αντίστοιχο των Ελλαδιτών ήταν 21,1%).
Ενδιαφέρον σε αυτή την ερώτηση παρουσιάζει η μεγάλη διαφορά μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Ελλαδιτών όσον αφορά στη δήλωση ότι θα έκαναν «οποιαδήποτε δουλειά, όποιες και αν είναι οι συνθήκες απασχόλησης, ακόμη και μαύρη εργασία»: Μόνο το 1% των Ελληνοκυπρίων ερωτηθέντων επέλεξαν τη δήλωση αυτή, ενώ το ποσοστό των Ελλαδιτών ανήλθε στο 16,5% - πράγμα που παραπέμπει στην πολύ πιο απελπιστική θέση των νέων στην Ελλάδα, την περίοδο αυτή, και την ετοιμότητά τους να κάνουν οτιδήποτε φτάνει να επιβιώσουν.
Ανάλογες απαντήσεις δόθηκαν σε ερώτημα που αφορούσε την επαγγελματική δραστηριότητα που επιθυμούν να αναπτύξουν οι νέοι. Το 88,9% των Ελληνοκυπρίων θα ήθελε μια επαγγελματική δραστηριότητα που να έχει σχέση με τις σπουδές τους, ενώ μόνο το 10% δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα ήταν 52,7% και 47,1% - που και πάλι δείχνει τη μεγαλύτερη ετοιμότητα των νέων της Ελλάδας να συμβιβαστούν για να εξασφαλίσουν οποιαδήποτε δουλειά.
Σύμφωνα με την έρευνα, 80,5% των Ελλαδιτών και 65,7% των Ελληνοκυπρίων τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.
Η μεγαλύτερη αντίδραση των νέων της Ελλάδας σχετίζεται προφανώς με τις συνεχείς αντιπαραθέσεις και απεργίες των οδηγών φορτηγών, αλλά και της ανοικτής καταγγελίας του Έλληνα πρωθυπουργού ενάντια στην εκμετάλλευση των μονοπωλιακών προνομίων από τους οποιουσδήποτε επαγγελματίες σε τέτοιους τομείς. Είναι όμως ενδιαφέρουσα και η αρκετά ψηλή αντίδραση των Κυπρίων νέων σε ανάλογα φαινόμενα.
Οι Ελληνοκύπριοι νέοι με ποσοστό 40,5% δηλώνουν ότι το κύριο πρόβλημα με την αγορά εργασίας έγκειται στο γεγονός ότι είναι κλειστή και ανελαστική, ενώ οι Ελλαδίτες ερωτηθέντες (43%) θεωρούν ως κύριο πρόβλημα την αδύνατη σύνδεση της αγοράς εργασίας με το εκπαιδευτικό σύστημα.
Από τον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο