Ο «Μεγάλος Αδελφός» άνοιξε τα μάτια και τ’ αφτιά του και αναμένει πολύ σύντομα ν’ αρχίσει να παρακολουθεί όλους τους υπόπτους για σοβαρά εγκλήματα στην Κύπρο. Κι αυτό σύμφωνα με την τροποποίηση του Συντάγματος που ενέκρινε η Βουλή την περασμένη εβδομάδα, η οποία προνοεί για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των πολιτών. Δεν υπάρχει πλέον τομέας της ζωής των Κυπρίων που δεν θα μπορεί να παρακολουθείται από τις αρμόδιες Αρχές, φθάνει να υπάρχει υποψία της Αστυνομίας ότι εμπλέκεται κάποιος σε εγκλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εμπορία προσώπων, τα ναρκωτικά, τα εγκλήματα διαδικτύου κ.ά.
Η παρακολούθηση θα επιτρέπεται για όλα τα είδη επικοινωνίας, δηλαδή την ιδιωτική επικοινωνία, την ενσύρματη, τη ραδιοεπικοινωνία, την τηλεπικοινωνία και την ασύρματη επικοινωνία. Στην ιδιωτική επικοινωνία εμπίπτουν οι επιστολές, δέματα, ταχυμεταφορές στοιχείων, τηλεγραφήματα, επιταγές κ.ά. Η τηλετυπική αφορά τη συνδρομητική επικοινωνία, ενώ η τηλεφωνική τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα.
Πρόσθετα θα παρακολουθείται κάθε επικοινωνία μέσω μισθωμένων δικτύων ή κυκλωμάτων, το Διαδίκτυο (Internet), η ασύρματη πρόσβαση σε δεδομένα και επικοινωνία κλειστών ομάδων χρηστών, η επικοινωνία μέσω σύνδεσης τελικού χρήστη (π.χ VSAT), οι αυτόματοι τηλεφωνητές, τα φαξ, τα γραπτά μηνύματα (SMS/MMS), οι υπηρεσίες πληροφοριών, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι ιστοσελίδες, οι βάσεις δεδομένων, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι τηλεδιασκέψεις, οι πληροφορίες καταλόγου και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Όλα τα πιο πάνω περιγράφονται σε εισηγητικό σημείωμα για τροποποίηση του νόμου σχετικά με την προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας, το οποίο ετοίμασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Ιωνάς Νικολάου, με τους τεχνοκράτες της Βουλής.
Εξυπακούεται επίσης ότι θα επιτρέπεται η παρακολούθηση και όλων των συνδυασμένων μορφών επικοινωνίας, που διαθέτουν περισσότερες της μιας επικοινωνίες, όπως είναι για παράδειγμα η πρόσβαση σε δίκτυα δεδομένων ή δίκτυα Internet από το Επιλεγόμενο Δημόσιο Δίκτυο (PSTN).
Τούτο θα τεθεί ενώπιον των κομμάτων ώστε ν’ αποτελέσει τη βάση για την ετοιμασία πρότασης νόμου, η οποία θα προωθηθεί στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.
Όλες οι μορφές επικοινωνίας των πολιτών θα γίνονται από Ομάδα Παρακολούθησης Ιδιωτικών Επικοινωνιών. Εξυπακούεται ότι για να επιτραπεί η παρακολούθηση των πολιτών απαιτείται διάταγμα δικαστηρίου, το οποίο θα εκδίδεται μόνο κατόπιν αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
Τα άτομα που θα παρακολουθούν τους πολίτες, σύμφωνα με την επιθυμία της Βουλής, δεν θα προέρχονται από την Αστυνομία.
Παράλληλα για την προστασία των πολιτών θα λειτουργεί Επιτροπή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών η οποία, όπως προτείνεται, θα είναι τριμελής και θ’ αποτελείται από συνταξιούχους δικαστές εγνωσμένου κύρους και ήθους που θα διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από συνεννόηση με τη Βουλή. Όλα τα μέλη της Επιτροπής Διασφάλισης του Απορρήτου θα δίδουν διαβεβαίωση πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα τηρούν πλήρη εχεμύθεια και θα εκτελούν πιστά τα καθήκοντά τους.
Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Διασφάλισης του Απορρήτου θα είναι η εποπτεία ολόκληρης της διαδικασίας παρακολούθησης της ιδιωτικής επικοινωνίας, ξεκινώντας από την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα προς το δικαστήριο και προχωρώντας στην έκδοση του δικαστικού εντάλματος ώστε να γίνονται όλα νομότυπα.
Μόνο η επιτροπή αυτή θ’ αναθέτει τη διενέργεια παρακολούθησης οποιουδήποτε πολίτη και τα στοιχεία που θα συλλέγονται θα τηρούνται σε εμπιστευτικό αρχείο.
Του Σωτήρη Μιχαήλ από το σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»