Αιτήτρια ασύλου, μονογονιός με τρία εξαρτώμενα παιδιά, δύο από αυτά ανάπηρα, παραμένουν χωρίς κανένα οικονομικό πόρο για τη διαβίωσή τους, αφού οι «Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας» έχουν διακόψει το δημόσιο βοήθημα που τους παραχωρείτο επειδή η μητέρα δεν μπόρεσε, λόγω των οικογενειακών της καταστάσεων, να βρει εργασία.
Τα δύο ανάπηρα παιδιά της αναφερόμενης οικογένειας δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και χρειάζονται συνεχή φροντίδα. Πιο συγκεκριμένα, η μία κόρη είναι ανάπηρη, αφού και τα δύο της χέρια έχουν ακρωτηριαστεί ως αποτέλεσμα βομβαρδισμών στο Λίβανο, και ο γιος παρουσιάζει νοητική στέρηση.
Περί το τέλος Απριλίου η οικογένεια έλαβε ως δημόσιο βοήθημα το ποσό των €1000 για κάλυψη των αναγκών της σε διατροφή και στέγη για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο! Στη συνέχεια ενημερώθηκε ότι το δημόσιο βοήθημα που τους παραχωρείτο θα διακοπεί γιατί δεν είχαν πεισθεί οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ότι καταβάλλει ουσιαστική προσπάθεια να εργοδοτηθεί.
Η αναφερόμενη αποτάθηκε επανειλημμένα στο Τμήμα Εργασίας για αναζήτηση εργασίας, αλλά το Τμήμα Εργασίας την ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να τη βοηθήσει, αφού, ως αιτήτρια ασύλου, έχει περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και ο μόνος τομέας στον οποίο έχει πρόσβαση και υπάρχουν προσφορές εργασίας είναι η γεωργοκτηνοτροφία, τομέας όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να διαμένουν στο χώρο εργασίας τους, σε μη αστικές περιοχές. Κάτι τέτοιο είναι προφανώς αδύνατο για την αιτήτρια αφού έχει παιδιά που φοιτούν σε σχολεία (ένα από τα οποία σε ειδικό σχολείο) και που αντιμετωπίζουν σοβαρές αναπηρίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες δεν καταβάλλουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα το προβλεπόμενο από το νόμο επίδομα αναπηρίας για ανάπηρα παιδιά επειδή θεωρούν, κατά παράβαση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων, ότι το επίδομα αυτό είναι μόνο για ανάπηρα παιδιά, τα οποία είναι Κύπριοι πολίτες.
Η ΚΙΣΑ θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας να διακόψει το δημόσιο βοήθημα της εν λόγω οικογένειας, η οποία απόφαση παραβιάζει κάθε νομιμότητα, ηθική αρχή και την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η συγκεκριμένη περίπτωση καταδεικνύει για μια ακόμη φορά πόσο αδικαιολόγητος είναι ο θόρυβος που το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται, με πρωτεργάτες μάλιστα συγκεκριμένους βουλευτές, για τη δήθεν «προνομιακή μεταχείρηση» των αιτητών ασύλου από τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τη συζήτηση και φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από το θέμα, με αποτέλεσμα σήμερα να συζητείται η τροποποίηση της νομοθεσίας για περαιτέρω μείωση των ωφελημάτων που λαμβάνουν οι αιτητές ασύλου.
ΚΙΣΑ, 8/6/10