Στο τρίγωνο Λευκωσίας - Λεμεσού - Λάρνακας
Λευκωσία: Διεθνείς προσφορές για τεχνοοικονομική μελέτη δημιουργίας γραμμών μέσου σταθερής τροχιάς –δηλαδή τρένου– μεταξύ Λευκωσίας - Λεμεσού (Κέντρο και Λιμάνι), Λευκωσίας - Λάρνακας (Κέντρο και Αεροδρόμιο) και Λεμεσού - Λάρνακας, προκήρυξε το Σάββατο μέσω της Επίσημης Εφημερίδας της Ε.Ε. το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η μελέτη αναμένεται να κοστίσει €286.000 συν ΦΠΑ και σε ένα χρόνο περίπου, δηλαδή τον Απρίλιο του 2011, οι μελετητές στους οποίους θα ανατεθεί το έργο, θα πρέπει να παραδώσουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, ώστε να διαφανεί αν είναι τεχνικά και κυρίως οικονομικά εφαρμόσιμη η λειτουργία βασικού δικτύου τρένων στην Κύπρο.
Η μελέτη σκοπιμότητας για τη λειτουργία δικτύου τρένων στην Κύπρο, συγχρηματοδοτείται μάλιστα κατά 50% από την Κυπριακή Δημοκρατία και κατά 50% από το Ταμείο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που δημοσίευσε η Κυπριακή Δημοκρατία στην τελευταία έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας, «ένεκα της συνεχούς αύξησης της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ειδικά στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, χρειάζεται αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος των τριών βασικών αστικών κέντρων της Κύπρου, μέσω της δημιουργίας νέας γραμμής ή δικτύου γραμμών μέσου σταθερής τροχιάς για γρήγορη, ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον συγκοινωνία. Οι υπηρεσίες αφορούν τη διερεύνηση της σκοπιμότητας και εφικτότητας νέου δικτύου γραμμής σταθερής τροχιάς».
Χρειάζεται να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη που να μας δώσει τα τεχνοοικονομικά στοιχεία για να δούμε αν είναι σωστό να λειτουργήσουν τρένα, ποιάς μορφής, με ποιους τρόπους, ανέφερε στον «Φ», ο διευθυντής του τμήματος Δημοσίων Έργων Αλέκος Μιχαηλίδης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η μελέτη αφορά την σύνδεση με τρένο στο τρίγωνο Λευκωσίας - Λάρνακας - Λεμεσού, κυρίως με διέλευση παράλληλη με τους αυτοκινητόδρομους.
Του Πέτρου Θεοχαρίδη στον "Φ" της Τρίτης
«Αν η μελέτη δείξει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, τότε γιατί να μην προχωρήσουμε, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο μεταφοράς. Λόγω των σχετικά μικρών αποστάσεων δεν απαιτούνται βαριά τρένα, αλλά ενδεχομένως πιο ελαφριάς μορφής, αφού ακόμα και με σχετικά μέτριες ταχύτητες, οι διαδρομές θα γίνονται γρηγορότερα απ’ ό,τι με αυτοκίνητο», υπέδειξε ο ίδιος.
Η μελέτη θα μας δείξει ποιες λύσεις μπορούμε να έχουμε υπόψη μας, πόσο κοστίζει κάθε λύση, αν είναι βιώσιμη. Η σύνδεση της πρωτεύουσας - όχι απαραίτητα του κέντρου της πόλης - με το βασικό λιμάνι και το βασικό αεροδρόμιο της χώρας, είναι μια σημαντική υπόθεση, που μπορεί να επιτευχθεί ενδεχομένως με μια μικρή διαπλάτυνση των αυτοκινητοδρόμων, προσθέτει στον «Φ» ο διευθυντής Δημοσίων Έργων. “Για να έχουμε όμως άποψη, πρέπει να έχουμε τη μελέτη”, καταλήγει.
Ο σιδηρόδρομος, λειτούργησε στην Κύπρο από το 1905 μέχρι το 1951. Το δίκτυο είχε μήκος 122 χλμ. με 39 σταθμούς και έφτανε από τη Μεσαορία μέχρι και την Ευρύχου. Τα Δημόσια ‘Εργα είχαν τότε σημαντικό ρόλο στην κατασκευή και έλεγχο γραμμών και γεφυρών για τα τρένα.