Η αισθητικη, η ιστορια και ο παραδοσιακος χαρακτηρας της Παλίας Λευκωσιας βρίσκονται σε άμεσο κινδυνο και ο εχθρος δεν ειναι αλλος απο τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β.
Οπως αναμφιβολα θα εχετε όλοι πληροφορηθει, ο Αρχιεπισκοπος σχεδιάζει να κατασκευασει 9όροφο (!) καθεδρικο ναο στην καρδια της παλιας Λευκωσίας, πισω απο την Αρχιεπισκοπη. Το ογκωδεστατο αυτο μνημειο (που θα κοστισει εκατομμυρια ευρω) δεν εχει τιποτα να κανει με τον χωρο και συμφωνα με τον Συνδεσμο Αρχιτεκτονων δεν συναδει ουτε με τον ιδιαιτερο χαρακτηρα της πρωτευουσας ουτε με τους αλλους ναους στην παλια πολη. Οι αρχιτεκτονες προειδοποιουν οτι εαν ο ναος κτιστει, θα προκαλεσει κυκλοφοριακο έμφραγμα στην Λευκωσια ενω θα αλλοιωσει για παντα τον χαρακτηρα της περιοχης! Εκτος απο τους αρχιτεκτονες, ταχθηκαν εναντιον της ανεγερσης του ναου τοσο το Τμημα Αρχαιοτητων (πολυ πιθανον να υπαρχουν αρχαια στην περιοχη) οσο και το Τμημα Πολεοδομιας και Οικησεως. Την αιτηση του Αρχιεπισκοπου απέρριψε και η Επιτροπη Αισθητικου Ελεγχου του Δημου Λευκωσιας. Το αιτιολογικο? Ογκωδες κτισμα που καμια σχεση δεν εχει με τον χωρο. Στηνπροσπαθεια του να δικαιολογησει την αποφαση του να ανειγειρει τον καθεδρικο, ο Αρχιεπισκοπος απαντησε "ντρεπομαι να δειχνω την εκκλησια του Αγ. Ιωαννη και να λεω οτι ειναι ο καθεδρικος μας"! Ο ναος εχει υψος 26 μετρα (!) και χωραει 500 καθημενους. Σκεφτειτε τι χαος θα γινεται οποτε θα εχει λειτουργια!
Και εκει που νομιζαμε οτι η παλια Λευκωσια ηταν ασφαλης απο την μεγαλομανια του Αρχιεπισκοπου, ξαφνικα ολα αλλαξαν αρδην. Ξαφνικα φαινεται να βαδιζουμε προς την ανεγερση του ναού και ακόμα και οι αποφασεις της Επιτροπης του Δημου (που δεν ειναι δεσμευτικες) δεν μπορουν να το εμποδισουν αυτό.
Μονο ένα εμπόδιο υπαρχει αυτη την στιγμη ανάμεσα στον Αρχιεπισκοπο και την ανεγερση του ναου. Το Δημοτικο Συμβουλιο Λευκωσιας θα εξετάσει σε λίγες ημέρες την αιτηση για παραχώρηση πολεοδομικης άδειας, με τις επιλογες να ειναι δυο για τους δημοτικους συμβούλους. Ειτε που θα υποκύψουν στα αιτηματα του Αρχιεπισκοπου, ειτε που θα σιωπησουν, δεχομενοι αδιαμαρτυρητα την αποφαση των υπολοίπων. Το μοναδικο πραγμα που χρειάζεται ο Αρχιεπισκοπος ειναι να ταχθει η πλειοψηφια του Δημοτικου Συμβουλιου υπερ του για να εξασφαλισει την πολεοδομικη αδεια!
ΥΨΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ! ΔΩΣΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ! Μην σιωπατε οταν καταστρατηγουνται νομοι και διαδικασιες που θεσπιστηκαν για να μας προστατευουν. Εαν το Δημοτικο Συμβουλιο νοιώσει οτι ο κοσμος ειναι με το μερος του, δεν θα υποκυψει στις πιεσεις και θα απορριψει την αιτηση.
ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ! Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ! ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΑΣ!
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
* Ντρέπεται λέει ο Μακαριότατος να δείχνει στους ξένους τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη. Γι αυτό θέλει να κτίσει δίπλα ένα ναό παλάτι για να μην ντρέπεται. Όχι πως πολυλειτουργεί βέβαια αλλά άμα έχει όρεξη... να μπαίνει σε ένα ναό με αξιώσεις. Μεγάλος να είναι κι ας μην έχει ιστορία. Ποιος νοιάζεται εξάλλου για την ιστορία μας... στην πράξη;(!) Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη, βρίσκεται στην εντός των τειχών Λευκωσία και χτίστηκε στη θέση του παρεκκλησιού του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή, του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων, τον 14ο αιώνα. Ο Αρχιεπίσκοπος Νικηφόρος ξανάχτισε το μοναστήρι το 1662. Είναι ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, με μία πτέρυγα και κυκλικό θόλο σε φραγκο-βυζαντινό στυλ, με εξωτερικά στηρίγματα και δυτικό πρόναο. Σε αντίθεση με το απλό εξωτερικό, που έγινε έτσι επίτηδες αφού το απαιτούσε η οθωμανική κυριαρχία, η επιχρυσωμένη ξυλεπένδυση και το φωτεινό εσωτερικό, διακοσμημένο με κρυστάλλινους πολυελαίους, μπορεί να ξαφνιάσει τον ανυποψίαστο επισκέπτη. Καλυμμένα με χρυσά φύλλα, τα ξύλινα σκαλίσματα έγιναν τον 18ο αιώνα από Κύπριους τεχνίτες. Οι τέσσερις μεγάλες εικόνες είναι έργο του Κρητικού τεχνίτη Ιωάννη Κορνάρη και ζωγραφίστηκαν μεταξύ 1795 και 1797. Οι τοιχογραφίες του 18ου αιώνα απεικονίζουν σκηνές από τη Βίβλο και την ανακάλυψη του τάφου του Αγίου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα. Αυτό που προφανώς ενοχλεί τον Μακαριότατο είναι μια καταπληκτική τοιχογραφία στην οροφή του ναού η οποία απεικονίζει αρκετούς δεσποτάδες να βράζουν στην πίσσα της κολάσεως. Αυτό μάλλον δεν το αντέχει.
Πολιτης 14/02/2009