Έφυγαν οι άνθρωποι κι ήρθαν τα ζώα στη Νεκρή Ζώνη
Η φύση δεν έχει σύνορα
Αντιμέτωπη με μια ευχάριστη έκπληξη βρέθηκε ομάδα επιστημόνων που πραγματοποίησε παρατηρήσεις για απογραφή άγριας ζωής σε περιοχές της Νεκρής Ζώνης, καθώς, όπως φαίνεται, η Πράσινη Γραμμή είναι πραγματικά πράσινη!
Σπάνια είδη φυτών ευδοκιμούν σε εγκαταλελειμμένα χωράφια και απειλούμενα ζώα βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα από το 1974 σπίτια. «Τα οικοσυστήματα της πράσινης γραμμής είναι ένα περίεργο μείγμα αυτών που υπήρχαν πριν, και είχαν τώρα την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν, και ειδών που μεταφέρθηκαν εκεί από τον άνθρωπο», ανέφερε ο Γάλλος ερευνητής Νικολά Ζαρό, επικεφαλής της μελέτης για λογαριασμό του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).
Ορχιδέες και αγριοπρόβατα
Σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας επιστημόνων, η οποία απαρτίζεται από Ε/Κ και Τ/Κ ερευνητές, περιοχές της Νεκρής Ζώνης και ειδικότερα κοντά στη Βαρίσεια, προσφέρουν καταφύγιο σε μεγάλη ποικιλία φιδιών, καθώς και στους απειλούμενους κορυδαλλούς και τις πετροτριλίδες, ο πληθυσμός των οποίων είχε μειωθεί σημαντικά. Η χλωρίδα της περιοχής εμπλουτίζεται με σπάνιες ορχιδέες και τουλίπες. Ακόμα και η ερημοπεριστερόκοτα, η οποία πιστεύεται ότι έχει εξαφανιστεί από το νησί, δεν αποκλείεται να επιβιώνει στη διαχωριστική γραμμή. Επίσης, άδεια σπίτια εγκαταλειμμένων χωριών κατοικούνται τα τελευταία 33 χρόνια από κουκουβάγιες και περιστέρια, ενώ σε κοιλάδες και λόφους βόσκουν πληθυσμοί αγριοπρόβατων.
Βασιλεύουν και ασθένειες
Το φαινόμενο των εγκαταλειμμένων εκτάσεων που μετατρέπονται σε καταφύγια για ζώα, πουλιά και φυτά είναι γνωστό και από άλλες χώρες και περιοχές, καθώς έχει παρατηρηθεί λεπτομερέστερα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρειο και τη Νότιο Κορέα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις έρευνες της ομάδας επιστημόνων, η απουσία ανθρώπων δημιουργεί πολλά προβλήματα. «Το να αφήσουμε τη φύση να αναπτυχθεί εντελώς μόνη της δεν είναι απαραίτητα καλό πράγμα», τόνισε ο Ζαρό και εξήγησε πως σε αρκετές περιοχές της Νεκρής Ζώνης υπάρχουν πολλά αδέσποτα σκυλιά, τα οποία μεταφέρουν ασθένειες, όπως εχινόκοκκο και επιτίθενται στα αγριοπρόβατα.
ΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΗ
Κωδικός άρθρου: 918828
ΠΟΛΙΤΗΣ - 24/12/2009, Σελίδα: 41