Συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις για τα εκπαιδευτικά στη Γερμανία, ενώ καταλήψεις πραγματοποιούνται σε πάνω από 50 πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές της Γερμανίας.
Πάνω από 85.000 νέοι και νέες κατέβηκαν στους δρόμους το πρωί της 17ης Νοέμβρη, στα πλαίσια της πανεκπαιδευτικής / παν-γερμανικής ημέρας δράσης για την εκπαίδευση. Πορείες πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις της Γερμανίας, όπου φοιτητές και μαθητές την κοπάνησαν από τα μαθήματά τους κι έδωσαν το παρόν στις κατά τόπους πορείες. Έτσι, λίγο μετά τις 11 το πρωί, ξεκίνησαν να πορεύονται οι μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων μηνών.
Στο Βερολίνο κατέβηκαν στο δρόμο πάνω από 10.000 φοιτητές και πορεύονταν στο κέντρο της πόλης για πάνω από 3μιση ώρες, με ευφάνταστα πανό όπως "Δωρεάν εκπαίδευση - το άλλο με τον Τοτό;" , "Πλούσιοι γονείς για όλους" , "όχι στα σκατοσύστημα των μάστερ" κλπ.
Στην αιχμή των κινητοποιήσεων η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο σε όλες του τις βαθμίδες αντιμετωπίζει διαρκείς περικοπές και εντατικοποίηση. Φοιτητικοί σύλλογοι (όπου υπάρχουν) αλλά και αυτο-οργανωμένοι φοιτητές, πραγματοποιούν καταλήψεις σε πάνω από 50 πανεπιστήμια και σχολές σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη μερικά από αυτά έχουν δεχτεί την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας (βλ. προηγ. άρθρο). Η συνθήκη της Μπολόνια, η περικοπή δαπανών, τα δίδακτρα, τα απουσιολόγια, τα γεμάτα αμφιθέατρα, οι αλλεπικαλυπτόμενες εξεταστικές, το όριο φοίτησης και η σφιχτή χορήγηση του φοιτητικού επιδόματος στο στόχαστρο των καταληψιών.
Ενώ οι καταλήψεις συνεχίζονται και πληθύνονται, σύμφωνα με τα θεσμικά ΜΜΕ η υπουργός παιδείας των Χριστιανοδημοκρατών κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τους υπεύθυνους για θέματα εκπαίδευσης απ' όλα τα ομόσπονδα κρατίδια, ζητώντας τους «να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η συνθήκη της Μπολόνια». Ταυτόχρονα προανήγγειλε αύξηση του φοιτητικού επιδόματος και αναπροσαρμογή των προϋποθέσεων που απέτρεπαν φοιτητές μεγαλύτερης ηλικίας να επιδοτούνται για τις σπουδές τους.